Recomandări pentru minivacanța de 1 MAI
Cu ocazia minivacanței prilejuite de Ziua Internațională a Muncii, recomandăm cetățenilor care aleg să petreacă această perioadă la mare sau la munte să acorde o atenție sporită siguranței personale, a locuinței și să adopte un comportament responsabil, inclusiv în privința consumului de substanțe interzise.
Pentru infractori, starea generală de destindere din jur, dar şi frenezia pregătirilor pentru minivacanță reprezintă o ocazie ideală pentru a „acţiona”.
V-aţi gândit vreodată că, dacă vă lăsaţi maşina pornită în dreptul chioşcului, în timp ce aţi coborât pentru cumpărături mărunte, aceasta poate să vă fie furată? Sau că, dacă vă lăsaţi portofelul în coşul de cumpărături, atunci când sunteţi în supermarket, puteţi rămâne fără el? Cu siguranţă hoţii s-au gândit şi abia aşteaptă astfel de „cadouri”.
Iată câteva recomandări pentru a vă feri de neplăceri:
La cumpărături:
- păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil, în niciun caz în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor;
- când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi toată suma de bani pe care o deţinei, ci doar necesarul plăţii contravalorii acestora; evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani, în numerar;
- când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături;
- dacă sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unui furt;
- nu vă lăsaţi bunurile de valoare (portofel, borsetă, servietă) în căruciorul pentru cumpărături.
Siguranţa autoturismului:
- atunci când opriţi, fie şi pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile;
- obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptopuri, camere video, pungi de cadouri) sunt tentante pentru hoţi;
- parcaţi-vă autoturismul într-un spaţiu bine iluminat sau păzit, închideţi geamurile şi asiguraţi-vă că l-aţi încuiat;
- depozitaţi cumpărăturile în portbagaj;
- nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau documente importante.
În cazul în care plecaţi de la domiciliu, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte:
- spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile;
- nu comunicaţi pe reţelele de socializare intenţia dvs. de a pleca de acasă pentru mai mult timp;
- rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să pătrundă în locuinţă;
- închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie;
- pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret;
- atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi;
- obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu trebuie lăsate în locuinţă.
- În orice situaţie, păstraţi uşa de la intrarea în locuinţă încuiată!
Sejururi în străinătate:
- Informați-vă din timp pe site-ul MAE, eventual și al ambasadei țării de destinație, pentru eventualele atenționări privind călătoria
- Respectați regulile de circulație și adaptați viteza la condițiile de drum, mai ales în zonele aglomerate sau montane.
- Nu urcați la volan dacă ați consumat alcool sau alte substanțe care vă pot afecta capacitatea de a conduce.
- alegeţi drumurile intens circulate, iluminate corespunzător şi evitaţi zonele în construcţie, parcurile pustii, străzile lăturalnice şi zonele rău famate;
- În spațiile publice, păstrați-vă bunurile personale în siguranță și fiți vigilenți față de eventuale tentative de furt.
- De preferat ca bagajul să conțină strict lucrurile necesare, iar bijuteriile scumpe sunt de evitat, deoarece ar putea atrage atenția hoților care urmăresc turiștii.
- banii şi bunurile de valoare pe care nu le aveţi asupra dumneavoastră trebuie păstrate în seiful hotelului;
- nu permiteţi accesul în camera dumneavoastră de hotel unor persoane necunoscute sau celor cunoscuţi ocazional.
Siguranța online:
- dacă alegi să îți rezervi cazarea printr-o platformă de rezervări online, ai grijă, în primul rând, ca oferta să fie reală. Ferește-te de site-urile care îți cer date personale și legate de contul bancar, în momentul în care vrei să faci rezervarea.
- Odată ajuns la destinație, nu te conecta la o rețea de Wi-Fi publică, deoarece există riscul ca dispozitivul tău să fie infectat cu malware sau, mai rău, ca datele tale personale să fie furate.
- folosește un software de securitate pentru a-ți proteja dispozitivele de viruși, dar mai ales pentru a-ți proteja tranzacțiile pe care le efectuezi online.
- Faceți copii de rezervă a datelor și îndepărtați datele sensibile de pe dispozitivele pe care le utilizați în timpul călătoriei.
- dacă totuși este necesar să te conectezi la un hotspot public, configurează o rețea privată virtuală (VPN).
- La întoarcerea din vacanță luați în considerare schimbarea parolelor.
Prevenirea consumului de droguri și alte substanțe periculoase:
- Evitați consumul de substanțe psihoactive, inclusiv cele prezentate drept „distractive” sau „legale”; acestea vă pot pune în pericol sănătatea, siguranța și libertatea.
- Informați-vă corect, din surse oficiale, despre riscurile asociate consumului de droguri și efectele acestora pe termen lung.
- Fiți un exemplu pentru prieteni și familie: alegeți să vă distrați într-un mod sănătos, responsabil și legal.
Minivacanța de 1 Mai trebuie să rămână un prilej de relaxare și bucurie,
nu de incidente!
1 Mai – Libertate cu responsabilitate!
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii