Campanie de conștientizare cu privire la riscurile asociate traficului și consumului de substanțe interzise

 

Ce trebuie să știi:

  1. Drogurile nu-ți rezolvă problemele.
  2. Drogurile îți afectează capacitatea de concentrare și sănătatea pe termen lung.
  3. Combinația droguri - alcool sau alte substanțe reprezintă un pericol imediat pentru viața ta. Hidratează-te!
  4. Înainte de a încerca, informează-te!
  5. Nu intra in panică daca ai consumat sau cineva drag ție a consumat! Cere ajutor! Viața ta ori a prietenilor tăi este cea mai importantă.
  6. Nu vei fi cercetat penal dacă ai consumat droguri!

 

 

 

Traficul de droguri și deținerea în vederea consumului propriu reprezintă infracțiuni cel mai frecvent întâlnite cu privire la substanțele interzise.

Traficul de droguri este infracțiune și este sancționat conform prevederilor Legii nr. 143 din 26 iulie 2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

 

UPDATE:

 

Prin Legea nr. 45 din 1 martie 2023, pentru modificarea și completarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și pentru modificarea Legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, s-au produs schimbări, în principal, la limitele pedepselor pentru o serie de infracțiuni în domeniu, astfel:

 

(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

…………………………………………….

 (1) Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.

………………………………………………….

Dacă faptele prevăzute la art. 2, art. 6-8 și art. 10 (N.A. distribuția de droguri) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.

 

 

Deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă iar deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unui local, a unei locuințe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

 

Este doar un mit că deținerea unei cantități foarte mici nu atrage sancțiuni penale.

 

Drogurile sunt împărțite în două mari categorii și pedepsele variază în funcție de categoria vizată:

- droguri de risc (ex: canabis, ketamină);

- droguri de mare risc (ex: cocaină, ecstasy etc.)

 

 

 

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii