Sub îndemnul „Per aspera ad astra” („Pe cărări aspre spre stele”), Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, înființată în anul 2004, a pregătit în spirit european, în specializarea ordine publică, mii de tineri gata să răspundă nevoilor comunității.

DATE DE CONTACT

str. Corneliu Coposu, nr. 89-91, Cluj-Napoca

tel. centrală 0264-43.97.72, fax 0264-43.99.04,

email scoala.cluj@cj.politiaromana.ro,

www.scoalapolcj.ro

 

ECHIPA MANAGERIALĂ

DIRECTOR - Comisar-șef de poliție dr. Liviu-Gabriel DUMITRU

str. Corneliu Coposu, nr. 89-91, Cluj-Napoca

audiențe: miercuri, 13.00-14.00

tel. centrală 0264-43.97.72, fax 0264-43.99.04

 

DIRECTOR ADJUNCT - Comisar-șef de poliție dr. Adrian MARIAN

str. Corneliu Coposu, nr. 89-91, Cluj-Napoca

audiențe: joi, 13.00-14.00

tel. centrală 0264 -43.97.72, fax 0264-43.99.04

 

 Î.DIRECTOR ADJUNCT - Comisar-șef de poliție dr. Alina - Viorica RAUS

str. Corneliu Coposu, nr. 89-91, Cluj-Napoca

audiențe: marți, 13.00-14.00

tel. centrală 0264-43.97.72, fax 0264-43.99.04

 

Purtător de cuvânt

Comisar șef de poliție Alice-Oriana POPA

str. Corneliu Coposu, nr. 89-91, Cluj-Napoca

tel. centrală 0264-43.97.72, interior 28105, fax 0264-43.99.04

mobil 0756-050.678, email alice.popa@cj.politiaromana.ro

 

RECUNOAȘTEREA CALITĂȚII ACTULUI DIDACTIC

            Ca o recunoaştere a calităţii actului educaţional şi a implicării în proiecte internaţionale, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a primit de două ori certificatul de ”Școală Europeană”, în anii 2011, respectiv 2014. La începutul anului 2015, instituția a dobândit și Trofeul de certificare ISOQAR, care încununează eforturile organizaționale de certificare a Sistemului Integrat de Management al Calității, Mediului și Siguranței Alimentului. 

OBIECTIVE

            Principalul obiectiv al Şcolii de Agenţi de Poliție „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca este pregătirea elevilor pentru a deveni poliţişti capabili să exercite atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii.

            Viitorul poliţist trebuie să dobândească abilităţi de acţiune pe baza şi în exercitarea legii, cu respectarea principiilor imparţialităţii, nediscriminării, proporţionalităţii şi gradualităţii, să-şi dezvolte spiritul de responsabilitate pentru îndeplinirea atribuţiilor care îi sunt conferite prin Constituţie, Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, Statutul poliţistului, prin legi şi regulamente specifice, să-şi formeze convingeri temeinice de cinste, corectitudine, sinceritate, precum şi capacităţi psihice de rezistenţă la presiuni, provocări, tentaţii şi acte de corupţie.

           
OFERTA EDUCAŢIONALĂ

            Curricula educațională modulară este circumscrisă activităților didactice derulate la nivelul a 3 catedre:

 

  • Catedra de Pregătire Poliţienească;
  • Catedra de Pregătire Juridică şi  Criminalistică;
  • Catedra de Ştiinţe Socio-Umane, Limbi Străine şi Informatică.

 

           Începând cu anul școlar 2017 - 2018, pe parcursul celor 9 luni de pregătire, elevii școlii acumulează:

 - unități de rezultate ale învățăturii tehnice generale, îmăpărțite în 2 module - comunicare și cooperare profesională, instruire militară.

- unități de rezultate ale învățăturii tehnice specializate, împărțite în 5 module - menținerea climatului de ordine și siguranță publică, prevenirea și combaterea faptelor antisociale, constatarea și sancționarea contravențiilor, constatarea și cercetarea infracțiunilor și realizarea intervenției polițienești.

 

CURSURI ADIACENTE

            Oferta educațională de pregătire inițială a viitorilor agenți de ordine publică a fost completată în ultimii ani de alte două tipuri de pregătire. În primul rând, începând cu anul 2012, au fost organizate cursuri de formare inițială, de câte 3 luni, a poliţiştilor locali cu atribuţii în domeniul ordinii şi liniştii publice şi în domeniul circulaţiei rutiere.

            În al doilea rând, după derularea Proiectului BIA vizând ”Crearea unui Centru de Excelenţă pentru pregătirea profesională iniţială şi continuă, pe linia managementului stresului profesional şi a competenţelor în tactica tragerii, pe baza transferului de inovaţie de la partenerii străini”, nr. LLP-LdV/TOI/2010/RO/005, din anul 2013 se derulează lunar, sub cupola Centrului de Excelență, cursuri de formare a agenților și ofițerilor de poliție în domeniul „Tacticii utilizării armamentului din dotare în condiții de stres”.

           

           

INFRASTRUCTURA DIDACTICĂ ŞI LOGISTICĂ

            Activităţile didactice se desfăşoară în 13 săli de clasă (12 dintre acestea având o capacitate de 25 de locuri și una de 50 de locuri), dotate cu aparatură ultramodernă, și în 6 laboratoare: unul de criminalistică (Laboratorul ”Gen. Dumitru Ceacanica”), unul fonic, două de informatică, unul interdisciplinar și unul de legislaţie rutieră. Acestora li se adaugă Centrul de traducere simultană, folosit ca spațiu de desfășurare pentru diverse conferințe, convocări metodice, simpozioane.

            O investiţie gândită să răspundă nevoilor unui proces educațional interactiv, bazat pe scenarii de intervenție simulând situații reale din operativ, este Centrul de simulare a intervenției polițienești. Spațiile acestuia includ o sală de analiză a intervenției, un simulator de tragere, un birou de poliție, o încăpere pentru diverse activități procedurale, un dispecerat, un bar și o locuință.   

            Din anul 2013, ca rezultat al implementării unui proiect cu finanțare europeană, în cadrul școlii funcționează Centrul de Excelență pe linia managementului stresului profesional şi a competenţelor în tactica tragerii, pentru agenţii de poliţie. Acesta deține două zone tactice: o sală de clasă cu 25 de locuri și o sală de tactică - simulator de trageri.

            Amfiteatrul are o capacitate de 320 de locuri, fiind dotat cu aparatură ultramodernă pentru activități de informare. Școala deține și o sală de videoconferințe.

            Baza sportivă este formată dintr-o sală de sport, dotată cu aparatură pentru dezvoltarea musculaturii, un teren de minifotbal, unul de baschet şi unul de tenis, precum şi o pistă de alergare.

            Cabinetul psihologic oferă consiliere de specialitate atât elevilor, cât şi cadrelor, iar cel medical asigură asistenţa şi prevenţia în domeniu.

            Pentru petrecerea timpului liber, elevii au la dispoziţie un studio TV și o televiziune cu circuit închis, unde sunt difuzate buletine de ştiri din viaţa şcolii, un Club Internet şi o bibliotecă cu peste 6.500 de titluri. De asemenea, pot colabora cu articole la revista şcolii iar cei cu aptitudini artistice au la dispoziţie un Club al Școlii.

            În anul 2009 a fost inaugurat Muzeul Școlii, în care vizitatorii pot afla mai multe despre istoria şcolii şi a Poliţiei Române în general, precum şi despre schimburile de experienţă cu instituții de profil  din toate colţurile lumii.

            Spaţiile de cazare, organizate în două cămine a câte 4 etaje fiecare, au o capacitate totală de 88 de  camere, fiecare cu câte 4 paturi.

            Blocul alimentar al unităţii asigură hrănirea la standarde ridicate de calitate a elevilor și a cadrelor şcolii.

 

RELAŢIA CU COMUNITATEA. RELAȚII INTERNAȚIONALE

De-a lungul celor peste 10 ani de existenţă, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a încheiat peste 40 de parteneriate de colaborare cu diverse instituţii de învăţământ similare din ţară şi străinătate, cu alte instituţii administrative ale statului, organizaţii neguvernamentale, instituţii de cultură şi sport.

            De la înfiinţare, şcoala a primit vizita a peste 70 de delegaţii străine, în acelaşi interval fiind realizate peste 50 de deplasări în străinătate. Schimburile de experienţă au vizat Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Germania, Grecia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Israel, Italia, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ungaria.

            În anul 2005 a fost semnat un acord de parteneriat cu Şcoala de Subofiţeri de Poliţie din Adyliget - Ungaria, un acord similar fiind încheiat în anul 2013 cu Școala de Poliţie din Liège - Regatul Belgiei. O colaborare de succes este și cea începută în anul 2011 cu Universitatea de Științe Aplicate - Facultatea de Poliţie din Hahn, landul Renania - Palatinat, Germania. Schimburile reciproce de experienţă au implicat de-a lungul anilor atât cadre didactice, cât şi elevi.

 

PROIECTE EUROPENE

În anul 2007, au fost iniţiate primele contacte cu Şcoala de Poliţie din Katowice - Polonia, care, în perioada 2009-2011, au îmbrăcat forma unui parteneriat Leonardo da Vinci de învăţare pe tot parcursul vieţii intitulat “Drepturile omului, obligaţii comune şi probleme specifice în sistemele educaţionale poliţieneşti”, fiind implicate şi instituţii de învăţământ poliţienesc din Cehia, Slovacia, Germania şi Portugalia.

În anul 2010, instituţia noastră a colaborat în cadrul unui alt proiect Leonardo da Vinci - „Utilizarea forţei de către poliţie în cazul revoltelor şi demonstraţiilor”- cu Şcoala de Poliţie din Yozgat, Turcia.

            În intervalul 2011-2013 a fost derulat Proiectul BIA vizând ”Crearea unui Centru de Excelenţă pentru pregătirea profesională iniţială şi continuă, pe linia managementului stresului profesional şi a competenţelor în tactica tragerii, pe baza transferului de inovaţie de la partenerii străini”, nr. LLP-LdV/TOI/2010/RO/005, bazat pe transfer de inovaţie de la partenerii străini: Bereitschaftspolizeipräsidium Baden-Württemberg din Germania şi Poliţia Naţională Maghiară.