Poliţia Română, structură de bază a statului român, sărbătoreşte astăzi, 189 de ani de atestare documentară.
În calitate de reprezentanţi ai statului, învestiţi cu autoritate şi responsabilităţi, poliţiştii au de îndeplinit una dintre cele mai nobile misiuni din societate - aceea de a sluji cetăţeanul, adevărul şi dreptatea.
Dârzenia, curajul, perseverenţa, onoarea şi spiritul de sacrificiu, particularizează, în ansamblul profesiilor, poliţistul de carieră de pe orice meridian.
Poliţia Română, prin fapte, atitudine şi comportament, are privilegiul de a sluji poporul român şi cetăţeni ai Uniunii Europene. În ultimii ani, aceasta a parcurs un amplu proces de modernizare, fiind astăzi o instituţie care funcţionează în respect pentru lege şi spiritul ei, în slujba intereselor cetăţenilor.
Data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.
Totodată, motivaţia pentru care Poliţia Română îmbracă haine festive în această zi se regăseşte în istorie, în timpul domniei lui Dimitrie Ghica. În anul 1822, domnitorul i-a înmânat Marelui Agă Mihaiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).
În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).
Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, simţindu-se nevoia statornicirii unor norme şi reguli de ordine şi siguranţă, de funcţionare în linişte şi pace, Poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii