09 Iulie 2013Sursa: IGPR
PROIECTE FINANȚATE DIN FONDURI EXTERNE NERAMBURSABILE IMPLEMENTATE DE INSPECTORATUL GENERAL AL POLIȚIEI ROMÂNE
Pentru asigurarea unor surse de finanţare care să vină în completarea bugetului repartizat, atragerea fondurilor nerambursabile este un obiectiv prioritar al Poliţiei Române. În acest sens, șeful Poliției Române, chestor - șef de poliție Petre Tobă, a solicitat și unităților teritoriale să identifice domenii de interes pe care se pot formula propuneri de proiecte cu finanțare europeană.
Unul dintre proiectele care se află în curs de derulare este Întărirea capacităţii de acţiune în cazul ameninţărilor cu dispozitive explozive improvizate. Proiectul este finanţat de către Comisia Europeană în cadrul Programului prevenirea şi combaterea criminalităţii - ISEC 2011.
Activităţile prevăzute în cadrul proiectului se vor derula pe o perioadă de 36 de luni, cu începere de la 1 ianuarie 2013, Comisia Europeană având o contribuţie de 339.548,88 de euro, suma reprezentând 89,09% din costurile eligibile totale.
Partener în cadrul proiectului este şi S.D.O.T.O. (Specialized Directorate Operational and Technical Operations) din cadrul Ministerului de Interne al Bulgariei.
Obiectivul proiectului îl reprezintă întărirea capacităţii Forţelor Speciale de Intervenţie din România în implementarea instrumentelor Prüm, în special a celor referitoare la întărirea cooperării poliţieneşti, în ceea ce priveşte menţinerea ordinii şi liniştii publice, precum şi a celor referitoare la asistenţa reciprocă în situaţiile accidentelor grave care ameninţă securitatea şi liniştea publică.
Pe parcursul derulării, vor avea loc întâlniri ale echipei de proiect, vizite de studiu în Bulgaria şi România şi exerciţii comune în România.
Prin această iniţiativă se are în vedere facilitarea interconectării statelor membre ale UE referitoare la cooperarea, tacticile şi metodele de implementare ale prevederilor Deciziei Consiliului 2008/615/JHA din 23.06.2008, ce privesc luarea de măsuri în domeniul cooperării transfrontaliere, în special combaterea infracţiunilor transfrontaliere.
De asemenea, alinierea cu standardele europene în ceea ce priveşte eforturile comune de combatere a cazurilor ce necesită intervenţia pirotehnică reprezintă un alt scop propus, precum şi întărirea securităţii frontierelor UE, întărirea schimbului de informaţii şi îmbunătăţirea instruirii profesionale în domeniului intervenţiei pirotehnice şi furnizarea know-how-ului asupra bunelor practici către şi din partea Bulgariei.
Inspectoratul General al Poliţiei Române a obţinut finanţare din partea Comisiei Europene pentru proiectul Protecţia martorilor - factor esenţial în combaterea marii criminalităţi – WITPRO, beneficiarul fiind Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor.
Proiectul, care a început la data de 15 ianuarie a.c., are un caracter transnaţional, parteneri externi şi cobeneficiari fiind structurile de protecţie a martorilor din Austria şi Bulgaria.
Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea cooperării şi colaborării internaţionale în domeniul protecţiei martorilor.
Durata proiectului este de 36 de luni, iar bugetul total al acestuia este de 201.378,33 euro, cu o finanţare din partea Comisiei Europene de 90%, respectiv 181.240,50 euro, cofinanţarea I.G.P.R. fiind de 10 %.
Proiectul include o componentă de achiziţie de echipamente şi una de instruire în domeniul protecţiei martorilor.
Astfel, prin seminariile, stagiile de pregătire şi întâlnirile ce vor avea loc se va realiza stabilirea unor linii comune de acţiune, a procedurilor şi tehnicilor de lucru, precum şi întărirea capacităţii de reacţie în vederea gestionării eficiente a problematicii protecţiei martorilor în cadrul Uniunii Europene, ţinând cont de faptul că se va realiza o bună cunoaştere a sistemelor, modalităţilor şi tehnicilor de lucru ale statelor implicate, precum şi a celor mai bune practici internaţionale în domeniul protecţiei martorilor.
Activităţile de pregătire prevăzute în cadrul proiectului vor consta în şase seminarii, patru exerciţii practice, două vizite de studiu şi organizarea unei conferinţe internaţionale la care vor fi invitaţi să participe reprezentanţi ai structurilor de protecţie a martorilor din 11 state.
Totodată, se va achiziţiona un sistem tip videoconferinţă, ce va permite audierea martorilor dintr-un stat membru al Uniunii Europene în altul, precum şi în interiorul ţării, fără a mai fi necesară deplasarea acestora din localitatea de reşedinţă până la instanţă.
Consolidarea securităţii şi justiţiei în Uniunea Europeană prin implementarea instrumentelor Prüm şi aplicarea standardelor de calitate internaţionale în activitatea criminalistică este un proiect care a început la data de 15 ianuarie a.c. și se defășoară pe o durată de 24 de luni.
Proiectul are alocat un buget de 662.595 de euro, din care 596.335 de euro fonduri prin mecanismul de finanţare Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii (ISEC) și 66.620 de euro cofinanțare.
Obiectivul proiectului este dezvoltarea capacităţii Institutului de Criminalistică Român şi a Institutului Bulgar de Cercetare pentru Ştiinţe Criminalistice şi Criminologie de a implementa instrumentele Prum şi de a aplica standardele de calitate internaţionale în activitatea criminalistică prin intermediul sesiunilor de pregătire, a vizitelor de studiu şi a testelor inter-laboratoare .
Proiectul va sprijini înţelegerea cerinţelor necesare pentru susţinerea compatibilităţii tehnice dintre sistemul AFIS utilizat de Poliţia Română şi alte sisteme similare utilizate de Statele Membre Prum, pentru optimizarea schimbului de date genetice şi dactiloscopice.
De asemenea, se va asigura transferul de know-how între personalul din laboratoarele de criminalistică în implementarea prevederilor standardului EN ISO/IEC 17 025/20053 și a standardului ISO/IEC 17 020/2005.
Pe parcursul activităților se vor organiza, efectua şi evalua teste care implică examinarea amprentelor în condiţii predeterminate.
Totodată, proiectul urmărește testarea eficienţei schimbului de date dactiloscopice şi genetice între Romania, Bulgaria şi alte State Membre pentru identificarea suspecților, a persoanelor dipărute şi a cadavrelor neidentificate, precum și dezvoltarea unor măsuri specifice de investigare la faţa locului şi identificare a cadavrelor sau vicitimelor unor dezastre.
Proiectul Copilărie fără delincvenţă a început la data de 15 mai a.c., se desfășoară pe o durată de 24 de luni, și urmărește creșterea eficienței programelor de prevenire a delincvenței juvenile la minorii sub 14 ani, derulate de instituțiile cu atribuții în domeniu din statele membre UE.
Proiectul își propune să dezvolte un instrument de lucru comun pentru specialiștii din instituțiile din România responsabile cu prevenirea delincvenței juvenile. Astfel, în cadrul sesiunilor de formare, poliţiştii şi asistenţii sociali vor fi instruiţi să aplice metode noi şi inovative de lucru cu copii pentru a preveni fenomenul delincvenţei juvenile.
De asemenea, se urmărește îmbunătățirea capacității instituțiilor din România de a gestiona problematica minorilor sub 14 ani cu comportament predelincvent și delincvent. În urma schimbului de experienţă între experţi din România, Cehia şi Bulgaria și a vizitelor ce vor fi realizate la instituţiile cu atribuţii în domeniu, participanţii vor realiza o diagnoză locală în baza căreia va fi realizată o metodologie comună de lucru cu minorii şi un manual de pregătire. Manualul va fi elaborat de partenerii români şi va sta la baza cursurilor de formare pentru 200 de specialişti din România.
Totodată, pe parcursul proiectului se va derula o campanie media ce are ca obiectiv creșterea gradului de informare a beneficiarilor cu privire la prevenirea comportamentului antisocial la minorii sub 14 ani. Campania se va desfășura la nivel mass media, on-line şi în școli, având ca obiectiv atingerea unui grup țintă de 17.500 de elevi, 17.500 de părinţi și 700 de profesori. În cadrul acesteia vor fi organizate întâlniri, competiţii pentru elevi, prezentări şi diseminări de materiale informative.
Un element de noutate al campaniei va fi înfiinţarea a 47 de Consilii de Prevenire a Delincvenţiei Juvenile din care vor face parte şi minori. Aceste consilii vor coordona activităţile de prevenire din şcoli, iar la finalul proiectului acest model de consilii va fi replicat şi în alte şcoli.
Campania on-line are de asemenea un element de noutate, în cadrul proiectului urmând a fi realizat un joc care va facilita învăţarea tehnicilor de management al conflictului. De asemenea, informaţiile de prevenire vor fi diseminate şi pe pagina de web a proiectului.
La finalul proiectului va avea loc o conferinţă internaţională prin care se vor disemina la nivelul statelor membre UE cele mai bune practici privind prevenirea delincvenței juvenile.
Bugetul alocat este de 209.949 euro, din care 190.449 euro prin mecanismul de finanţare Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii (ISEC) și 19.049 euro cofinanțare.
Întărirea capacităţii autorităţilor de aplicare a legii de a combate fraudele intra-comunitare – Intrafraud reprezintă un alt proiect aflat în curs de derulare, începând cu data de 1 iulie a.c.. Acesta are ca obiectiv dezvoltarea capacităţii autorităţilor de aplicare a legii de a combate fraudele intra-comunitare.
Proiectul se desfășoară pe o durată de 24 de luni și are un buget de 149.819,89 euro, din care 134.793,33 euro fonduri prin mecanismul de finanţare Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii (ISEC) și 15.026,56 euro cofinanţare.
Pe durata proiectului, pe lângă activitățile specifice, se vor organiza seminarii de schimb de bune practici cu participarea a 200 de experţi din cadrul autorităţilor partenere. De asemenea, pe baza experienței pozitive acumulate urmează a fi redactat şi distribuit un ghid de bune practici în domeniu.
Fraudele intracomunitare au un puternic impact economic şi social în statele membre ale Uniunii Europene. Acestea distorsionează buna funcţionare a pieţei unice şi sunt responsabile de prejudicierea bugetelor naţionale şi a celui european. Costurile legate de combaterea acestor infracţiuni sunt, de asemenea, considerabile. Prin realizarea unui schimb de bune practici şi de experienţă se doreşte îmbunătăţirea cooperării între autorităţile responsabile de combaterea acestui gend e criminalitate.
Pe lângă proiectele care se află deja în curs de derulare, Inspectoratul General al Poliției Române urmează să implementeze, în perioada imediat următoare, alte șapte proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile.
Unul dintre acestea este proiectul Întărirea capacității centrelor de reținere și arestare preventivă de a se alinia standardelor internaționale în domeniul aplicării drepturilor omului ce are ca obiectiv îmbunătăţirea serviciilor oferite de centre, în conformitate cu drepturile omului, precum și îmbunătăţirea condiţiilor de activitate ale personalului.
Centrele de reţinere şi arestare preventivă sunt obligate să asigure, pentru toate persoanele reţinute, atât drepturile procesuale, prevăzute în Codul de Procedură Penală, cât şi drepturile fundamentale, derivate din actele internaţionale. Astfel, scopul proiectului este de a contribui la creşterea competenţelor şi cunoştinţelor poliţiştilor care lucrează în centrele de reţinere şi arestare preventivă, prin organizarea de sesiuni de instruire, sporind astfel nivelul de competenţe al acestora şi asigurand o interacţiune mai bună între poliţist şi reţinuţi.
Totodată, proiectul îşi propune să îmbunătăţească infrastructura centrelor de reţinere şi arestare preventivă pentru a asigura condiţii materiale în conformitate cu standardele europene. Prin aceste măsuri, proiectul de faţă are în vedere nevoile actuale ale Poliţiei Române, precum şi recomandările şi standardele menţionate în rapoartele instituțiilor europene și în legislaţia Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Durata de desfășurare a proiectului este de 24 de luni, iar perioada estimată de începere este trimestrul IV al anului în curs. Bugetul alocat este de 1.286.598 euro, din care 1.093.608 euro fonduri din Mecanismul Financiar Norvegian 2009 -2014 și 192.990 euro cofinanțare.
Programul de instruire pentru creşterea capacităţii instituţionale şi de management urmărește îmbunătăţirea capacităţilor manageriale ale personalului cu funcţii de conducere şi optimizarea formării pe problematica managementului în instituţiile de învăţământ subordonate de I.G.P.R..
Proiectul, care se va desfășura pe o perioadă de 15 luni, este estimat să înceapă în trimestrul IV al anului 2013 și are un buget de 3.596.974 lei, din care 3.057.428 lei fonduri structurale - Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative și 539.546 lei cofinanţare.
Acesta va creşte nivelul de instruire în domeniul managementului general şi managementului de proiect la nivelul Poliţiei Române prin sesiuni de formare şi prin elaborarea unor materiale de suport. Impactul proiectului va consta în creşterea capacităţii de atragere şi implementare a proiectelor cu finanţare nerambursabilă, accentul fiind pus îndeosebi pe proiecte elaborate şi depuse la nivel local şi regional.
Participanții la instruire vor fi certificați CNFPA în domeniul managementului general, ca formatori, ca manageri de proiect și vor dobândi competenţe în managementul superior al proiectelor.
Sistemul Electronic Integrat de Management al Documentelor este un proiect care se va desfășura pe o durată de 24 de luni, perioada estimată de începere fiind trimestrul IV 2013.
Proiectul urmărește îmbunătăţirea şi eficientizarea la nivel naţional a structurilor şi a proceselor de lucru ale Poliţiei Române, atât la nivelurile sale operative cât şi la nivel managerial, prin informatizarea şi automatizarea activităţilor.
Bugetul alocat este de 16.919.250 lei, din care 14.381.362 lei fonduri structurale Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative și 2.537.888 lei cofinanțare.
Prin utilizarea la nivelul întregii instituţii a unui model unic şi unitar de date pentru înregistrarea incidentelor aduse la cunoştinţă Poliţiei, SEIMD urmăreşte standardizarea la nivel instituţional a raportării incidentelor de competenţa poliţiei şi a informaţiilor conţinute în aceste raportări pentru a permite intercorelarea datelor şi analizelor statistice asupra datelor, inclusiv prin introducerea componentei geospaţiale a informaţiei în fluxurile de lucru ale instituţiei.
Implementarea proiectului urmăreşte creşterea productivităţii prin reducerea timpului de căutare a documentelor, a capacității de reutilizare a informaţiilor (eliminarea uzurii documentelor, rezultate în urma utilizării frecvente a hârtiei), a vitezei de accesare a datelor, oferă posibilitatea procesării automate a informaţiilor, precum și capabilităţi de partajare a informaţiilor şi de lucru colaborativ.
De asemenea, se elimină problema accesului dificil la documentele fizice stocate în spații diferite și oferă un grad superior de securitate a documentelor, nivelul de acces putând fi definit în funcţie de fiecare utilizator, reducându-se și riscul de pierdere a documentelor.
Proiectul facilitează interacţiunea online cu parteneri şi beneficiari prin crearea unui mediu standardizat pentru introducerea de conţinut şi prin creşterea vitezei de răspuns. Prin sisteme conexe se poate asigura o vizibilitate sporită a traseului urmat de documentele în format fizic sau electronic în instituţie.
Totodată, se reduc costurile prin economii de spaţiu (costul impus de arhivarea documentelor în format fizic) și riscurile generate de acces neautorizat la documente, distrugere accidentală sau dezastre naturale.
Consolidarea cooperării poliţieneşti dintre Norvegia şi România în domeniul combaterii grupărilor criminale itinerante este un proiect care are ca obiectiv îmbunătăţirea cooperării dintre Poliţia Română şi Poliţia Naţională Norvegiană pentru eficientizarea activităţilor de combatere a grupărilor criminale itinerante şi a traficului de fiinţe umane în scopul practicării cerşetoriei.
Perioada estimată de începere a proiectului este trimestrul IV al acestui an, iar durata de desfășurare este de 36 de luni. Bugetul alocat este de 3.100.000 de euro, din care 2.635.000 de euro fonduri europene nerambusrabile și 465.000 de euro cofinanţare.
Proiectul abordează problematica infracţionalităţii prin atât prin dezvoltarea capacităţii de combatere a infracţionalităţii a Poliţiei Române, cât şi prin transfer de expertiză către partenerii norvegieni.
Proiectul Abordare integrată pentru prevenirea victimizării în comunitățile de romi are ca obiectiv creşterea gradului de cunoaştere a mecanismelor de victimizare în comunităţile de romi, în special generate de criminalitatea organizată şi itinerantă, pentru eficientizarea activităţilor de prevenire şi asigurarea unui climat de legalitate şi siguranţă.
În cadrul proiectului se va desfăşura primul studiu privind victimizarea la nivel naţional în România, pe baza unei metodologii folosite şi în alte state europene, permiţând astfel realizarea de comparaţii şi evaluări referitoare la fenomenul victimizării.
Pe baza datelor obţinute şi în parteneriat cu organizaţii internaţionale şi organizaţii non-guvernamentale reprezentative pentru etnicii romi se vor efectua analize ale fenomenului victimizării în comunităţile de romi şi se vor propune măsuri de prevenire şi combatere.
Datele obţinute în cadrul studiului vor fundamenta o campanie de informare antivictimizare în comunităţile de romi, precum şi tematica de instruire a poliţiştilor în domeniul prevenirii victimizării şi al investigării infracţiunilor motivate de ură.
Proiectul are un buget de 791.549 de euro, din care 672.817 euro fonduri din Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 și 118.732 euro cofinanţare. Durata de desfășurare este de 24 de luni, iar perioada estimată de începere este trimestrul IV al anului 2013.
Combaterea criminalităţii economice la viitoarea frontieră Schengen este un proiect ce are ca obiectiv îmbunătăţirea capacităţii operaţionale a autorităţilor de aplicare a legii de a lupta împotriva criminalităţii economice la viitoarea frontieră externă Schengen.
Acesta se desfășoară pe o durată de 18 luni, iar perioada estimată de începere este trimestrul IV al acestui an. Bugetul proiectului este de 711.680 de euro, din care 604.928 de euro fonduri din Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 și 106.752 de euro cofinanţare.
Odată cu aderarea la Spaţiul Schengen, România va avea de gestionat a doua cea mai mare frontieră Schengen. Întărirea capacităţii operaționale a structurilor de aplicare a legii de a lupta împotriva traficului cu produse din tutun, petrol, produse contrafăcute sau împotriva evaziunii fiscale are o importanţă majoră în funcţionarea corectă a societăţii în zona de frontieră şi nu numai. Efectele infracţiunilor economice din această arie restrânsă au un impact considerabil asupra aplicării corecte a principiilor economiei de piaţă pe teritoriul întregii ţări şi a Uniunii Europene.
Proiectul JAD – Acțiuni comune împotriva violenței domestice are ca obiectiv creșterea capacității organelor de aplicare a legii (polițiști, procurori, judecători) de a gestiona eficient fenomenul violenței domestice în România.
Durata de desfășurare a proiectului este de 12 luni, iar perioada estimată de începere este trimestrul IV al acestui an. Bugetul alocat este de 452.135 de euro, din care 384.315 euro fonduri din Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014 și 67.820 euro cofinanțare.
Proiectul va contribui la alinierea României la bunele practici europene în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice atât prin preluarea şi adaptarea unor metodologii de lucru testate de serviciile de poliţie din statele UE, cât şi prin instruirea personalului din instituţiile de aplicare a legii cu responsabilităţi în domeniu.
Principalul partener în implementarea activităţilor din proiect va fi Consiliul Europei, expertiza acestei instituţii urmând a fi folosită în principal la sesiunile de instruire, dar şi în ceea ce priveşte adaptarea unor proceduri de lucru la situaţia specifică României.
Prin componenta de vizibilitate a proiectului se va urmări informarea şi educarea persoanelor cu risc crescut de victimizare pentru cunoaşterea drepturilor legale şi a mijloacelor pe care le au la dispoziţie pentru a se proteja de violenţa domestică.
În prezent, pe lângă proiectele care se află în implementare, Inspectoratul General al Poliției Române a transmis spre evaluare şi finanţare alte șase propuneri de proiect, în valoare totală de aproximativ 21.000.000 de euro. Propunerile de proiect transmise se află în faza de evaluare.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii