29 Noiembrie 2021Sursa: IGPR

MOBILIZARE LA NIVEL EUROPEAN, PENTRU COMBATEREA TRAFICULUI DE MINORI

Poliția Română, prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul EUROPOL, a participat, în perioada 8-12 noiembrie a.c., la Zilele Comune de Acțiune la nivel European: EMPACT – Joint Action Days on THB – Sexual Exploitation, dedicate prevenirii și combaterii traficului de persoane și de minori în scopul exploatării sexuale.
La nivel european, această mobilizare extinsă a implicat verificarea a peste 147.000 de persoane și a peste 91.000 de vehicule.

În cadrul ciclului de politici 2018 – 2021 al Uniunii Europene, România, prin intermediul Direcția de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, este reprezentată la nivelul EUROPOL, în cadrul ciclului de politici EMPACT, dedicat combaterii traficului de persoane, nu numai din postura de participant, ci și din cea de co-driver, alături de Austria și Spania, precum și de Țările de Jos - driver.

Astfel, pentru desfășurarea acestor acțiuni de amploare, în România și în alte 30 de state, polițiștii specializați în combaterea traficului de persoane au acționat pentru prevenirea și combaterea traficului de persoane și de minori în scopul exploatării sexuale.

La nivel național, polițiști specializați în combaterea traficului de persoane din cadrul Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu D.I.I.C.O.T., alături de reprezentanți ai altor structuri de poliție, precum și ai A.N.I.T.P., I.G.P.F., D.G.A.S.P.C. și ai Poliției Locale, au desfășurat acțiuni de prevenire cu un grad sporit de vizibilitate, dar și operațiuni de culegere de informații și urmărire a indicatorilor de trafic sau de risc, la punctele de frontieră.

Echipele multidisciplinare au acționat, în scop preventiv, prin activități de creștere a gradului de conștientizare, dar și în scopul identificării de potențiale victime ale traficului de persoane și traficului de minori, care călătoresc către principalele state de destinație. 

Astfel, au fost efectuate controale, verificări și legitimări, au fost afișate materiale informative și au fost împărțite pliante cu informații cu caracter preventiv în principalele puncte de trecere a frontierei și în diverse localități din țară: 14 puncte de trecere a frontierei, 9 aeroporturi, 7 gări, 8 autogări cu plecări internaționale. 

De asemenea, au fost desfășurate activități cu caracter preventiv-informativ în 5 licee (în format online) și într-un centru comercial din Cluj-Napoca.

Au fost verificate peste 8.000 de persoane, peste 2.000 de autovehicule, fiind efectuate verificări și controale în zone din 8 județe.

Totodată, au fost desfășurate 3 acțiuni operative, cu 12 percheziții, în dosare de trafic de persoane cu caracter transfrontalier, fiind arestate preventiv 3 persoane, identificate alte 7 persoane bănuite de comiterea infracțiunii de trafic de persoane, precum și 11 potențiale victime (10 majore și una minoră).

La nivel internațional, această mobilizare extinsă a implicat verificarea a peste 147.668 de persoane și a peste 91.856 de vehicule.

În perioada vizată, au fost arestate 212 persoane bănuite de trafic de persoane, trafic de minori, spălare de bani, fraudă și proxenetism. 

În total, au fost identificate 650 de potențiale victime ale traficului de persoane și minori. 

*

Acțiunea, care face parte din Planul de acțiune operațional EMPACT privind traficul de ființe umane pentru anul 2021, a vizat efectuarea deopotrivă de acțiuni de prevenire, cu un grad sporit de vizibilitate, dar și operațiuni de culegere de informații și urmărire a indicatorilor de trafic/de risc la punctele de frontieră.

Ea a avut și rolul de a crește gradul de conștientizare asupra acestui gen de infracțiuni și de informare. 

Europol a sprijinit investigațiile și a facilitat schimbul de informații între state, pentru verificarea în timp real a informațiilor generate în acest domeniu.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Contact - Relaţii cu publicul / petiții

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii