27 Martie 2025Sursa: IGPR

DECLARAȚIE DE PRESĂ

POLIȚIA ROMÂNĂ ACȚIONEAZĂ ÎMPOTRIVA CRIMINALITĂȚII ORGANIZATE ȘI A INFRACTORILOR CARE ADUC ATINGERE ORDINII PUBLICE

 

Bună ziua! Vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre!

 

Tema întâlnirii de astăzi o reprezintă operațiunile derulate de Poliție Română, în cursul acestei zile, precum și acțiunile, din ultimele 24 de ore.

 

Astfel, astăzi, 27 martie, la nivel național, polițiștii au desfășurat 25 de acțiuni operative, în cadrul cărora au fost efectuate 84 de percheziții domiciliare.

 

 Aceste operațiuni au vizat destructurarea unor grupări infracționale și combaterea unor fapte grave, care afectează siguranța publică.

 

Investigațiile au fost derulate în dosare penale, ce au ca obiect criminalitatea organizată, infracțiuni economice și judiciare, precum și fapte ce pun în pericol ordinea și liniștea publică.

 

Prin aceste acțiuni, Poliția Română își reafirmă angajamentul de a preveni și combate activ fenomenul infracțional, protejând astfel drepturile și siguranța cetățenilor.

 

 

Cooperare polițienească la nivel european

 

Cooperarea polițienească internațională între statele membre Schengen reprezintă un element esențial pentru siguranța comunității și a securității naționale.

 

În acest sens, Poliția Română colaborează permanent cu omologii europeni, prin schimb de informații și acțiuni comune de anchetă, utilizând mecanisme specifice de cooperare judiciară, ori de câte ori un dosar penal impune acest lucru.

 

Două dintre acțiunile reprezentative desfășurate recent subliniază importanța și rezultatele concrete ce pot fi obținute prin această cooperare:

 

Acțiune împotriva traficului de persoane și evaziunii fiscale

 

Ieri, 26 martie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au efectuat 4 percheziții domiciliare, în orașul Tălmaciu, județul Sibiu. Acestea au vizat locuințele unor persoane cercetate pentru trafic de persoane și evaziune fiscală.

 

 

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul unui Ordin European de Anchetă, la solicitarea autorităților judiciare din Belgia, care investighează exploatarea prin muncă și nerespectarea condițiilor de angajare a mai multor cetățeni români, pe teritoriul belgian.

 

Ancheta a relevat că mai multe persoane, de naționalitate belgiană și română, utilizând societăți comerciale din domeniul curățeniei, ar fi recrutat și obligat, în mod ilegal, mai mulți muncitori să lucreze în condiții de exploatare. Victimele erau forțate să muncească între 340 și 360 de ore pe lună, fiind constrânse să cedeze o mare parte din salariul obținut.

 

Prejudiciul cauzat prin angajarea fictivă și plata informală a forței de muncă a fost estimat la aproximativ 316.000 de euro, reprezentând contribuții sociale neplătite și profitul obținut ilegal de către suspecți.

 

În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe mijloace de probă relevante pentru anchetă. Activitățile au fost desfășurate în colaborare cu Poliția Federală Belgiană, beneficiind de sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale al Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu.

 

 

 

 

 

 

 

Percheziții în cadrul unui Ordin European de Anchetă

 

Astăzi, 27 martie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Urziceni, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni, au efectuat două percheziții domiciliare în comuna Bărbulești. Acțiunea a fost realizată în baza unui Ordin European de Anchetă emis de autoritățile judiciare bulgare, într-un dosar privind infracțiunea de furt calificat.

 

Cei trei suspecți, domiciliați în Bărbulești, sunt cercetați pentru implicarea într-un furt comis în ianuarie, când din sediul unei societăți comerciale din Bulgaria au fost sustrase bunuri în valoare de aproximativ 763.000 de lei.

 

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat 3.300 de euro, sumă ce ar putea proveni din valorificarea bunurilor furate, în special telefoane mobile.

La acțiune au participat polițiști din cadrul Poliției Naționale a Republicii Bulgaria, alături de structurile specializate ale Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, inclusiv Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul pentru Acțiuni Speciale și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ialomița.

 

 

 

 

Acțiuni pentru siguranța cetățenilor

 

În altă ordine de idei, doresc să subliniez faptul că, în afară de operațiunile pe care le-am prezentat anterior, Poliția Română și-a continuat misiunea de asigurare a unui climat optim de ordine și siguranță publică.

 

În acest context, doar în ultimele 24 de ore, polițiștii au organizat 504 acțiuni și au intervenit la 2.421 de evenimente, dintre care 1.968 au fost sesizate de cetățeni, prin 112.

 

De asemenea, polițiștii au depistat 21 de persoane urmărite național și internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale, iar în cauzele instrumentate au fost dispuse 76 de măsuri preventive.

 

Polițiștii rutieri au acționat pentru creșterea siguranței în trafic, fiind constatate 118 infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. Au fost reținute 452 de permise de conducere, dintre care 87 pentru viteză și 37 pentru alcool.

 

De asemenea, au fost retrase 456 de certificate de înmatriculare.

 

Tot ieri, în cadrul acțiunii BLOCADA, organizată din dispoziția conducerii Ministerului Afacerilor Interne, pentru prevenirea și combaterea unor situații de risc și menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică, dispozitivele curente au fost suplimentate.

Astfel, la nivel național, peste 3.300 de polițiști și jandarmi au acționat, în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de ordine publică, prevenirea faptelor cu violență, prevenirea traficului și consumului de droguri, precum și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

 

Au fost organizate 393 de filtre, în cadrul activităților desfășurate, fiind verificate 6.450 de autovehicule și legitimate 10.845 de persoane.

 

Siguranța cetățenilor este o prioritate a Poliției Române!

 

În acest sens, structurile Ministerului Afacerilor Interne acționează permanent pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniștea comunității, fiind pregătite să intervină atunci când situația o impune.

 

De asemenea, Poliția Română și celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne vor continua acțiunile împotriva migrației ilegale, traficului de persoane și droguri, precum și pentru destructurarea grupărilor infracționale organizate.

 

Vă mulțumesc!

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii