BULETINUL SIGURANȚEI RUTIERE 2022
Implementarea unor măsuri eficiente în vederea scăderii numărului de accidente rutiere cu efecte grave și, în special, a numărului de decese produse în urma unor astfel de evenimente necesită un instrument de evaluare și interpretare națională a datelor multiple și complexe ce definesc traficul rutier.
Astfel, în fiecare an, Poliția Română, prin colaborarea dintre Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și Direcția Rutieră, realizează un demers științific de monitorizare și analiză a problematicii siguranței rutiere la nivel național, concretizat în elaborarea Buletinului siguranței rutiere.
Traficul rutier este un sistem complex, în care factori multipli, la diferite paliere, se află într-o permanentă interdependență. Indiferent dacă vorbim despre rețeaua de drumuri, vehicule, conducătorii acestora sau despre legislația în domeniu și măsurile luate de diversele instituții cu atribuții în domeniu, toate acestea sunt elemente interconectate ale unui ansamblu aflat într-o dinamică permanentă și care afectează atât siguranța deplasărilor, cât și confortul acestora.
Aflat la a XII-a ediție, Buletinul siguranței rutiere adună laolaltă informațiile relevante despre toate aceste componente, fiind rezultatul unui proces sistematic de culegere, analiză și sinteză a datelor din registrul rutier, care dorim să contribuie la fundamentarea științifică a eforturilor de reducere a accidentelor rutiere grave pe drumurile din România.
În anul 2022, pe drumurile publice din România s-au produs 4.715 accidente rutiere grave, evenimente rutiere care au cauzat decesul a 1.633 de persoane, rănirea gravă a 3.695 de persoane și rănirea ușoară a altor 2.076 de persoane.
Comparativ cu 2021, în anul 2022, s-au produs cu 200 mai puține accidente rutiere grave (-4,06%), în timp ce numărul persoanelor vătămate (decedați și răniți grav) în astfel de evenimente a fost mai mic cu 241 de persoane (- 4,32%).
În raport de mediul producerii lor, în anul 2022, cel mai mare număr de accidente rutiere grave a fost înregistrat în mediul rural, respectiv 1.831 de evenimente, 39% din totalul anual.
Aproximativ o treime (32,1%) dintre accidentele rutiere grave produse în anul 2022 reprezintă evenimente în care au fost accidentați grav pietoni (1.514 de accidente). Comparativ cu anul anterior, se remarcă o ușoară scădere, în 2022 producându-se cu 80 mai puține astfel de evenimente (-15%).
Neadaptarea vitezei la condițiile de drum și traversarea neregulamentară de către pietoni au răms, și în anul 2022, cele mai frecvente două cauze generatoare de accidente rutiere grave. Următoarele cauze în ordinea frecvenței lor de manifestare sunt: abaterile bicicliștilor, neacordarea de prioritate pietonilor și neacordarea de prioritate vehiculelor.
În 57,1% dintre accidentele grave produse în anul 2022, vinovăţia, integral sau în parte, aparţine unui conducător de autoturism.
La fel ca în anul 2021, în 2022, pietonii au reprezentat cele mai numeroase victime – 32,5% din totalul celor decedați. Pietonii reprezintă 50% dintre persoanele decedate în accidentele produse pe stradă, 27,6% în cele care au avut loc pe drumuri naționale şi 30,9% în evenimentele de pe drumuri județene.
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii