ANUNȚ privind ocuparea funcţiei vacante de șef serviciu la Laboratorul Central de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, prevăzută la poziţia 1153 din statul de organizare al unităţii, cu recrutare din sursă internă.
A N U N Ţ
În conformitate cu prevederile art. 2735 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului şi ale Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, ambele cu modificările şi completările ulterioare;
Inspectoratul General al Poliţiei Române cu sediul în municipiul Bucureşti, strada Mihai Vodă nr. 4 - 6, sector 5, organizează
C O N C U R S :
Pentru ocuparea funcţiei vacante de șef serviciu la Laboratorul Central de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, prevăzută la poziţia 1153 din statul de organizare al unităţii, cu recrutare din sursă internă.
În vederea înscrierii şi participării la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ, următoarele condiţii:
- Să fie ofițeri de poliție, cu următoarea pregătire de bază:
- studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în profilul/domeniul/specializarea: chimie (toate specializările), biologie, biochimie, farmacie, inginerie chimică (tehnologia/ingineria și chimia substanțelor anorganice; tehnologia/ingineria și chimia substanțelor organice; petrochimie și carbochimie; știința și ingineria materialelor oxidice; tehnologia/ingineria și chimia compușilor macromoleculari; inginerie chimică, inginerie biochimică), ingineria mediului (ingineria protecției mediului în industria chimică și petrochimică), medicină (bioinginerie medicală)
sau
- studii universitare de licenţă, ciclul I de studii universitare (în sistem Bologna), absolvite cu diplomă de licență în domeniul de licență/specializările: chimie, chimie medicală, biochimie tehnologică, chimie farmaceutică, biologie, biochimie, farmacie, inginerie chimică (specializările: ingineria substanțelor anorganice și protecția mediului; chimia și ingineria substanțelor organice, petrochimice și carbochimice; știința și ingineria materialelor oxidice și nanomateriale; știința și ingineria polimerilor; ingineria chimică; ingineria și informatica proceselor chimice și biochimice; controlul și securitatea produselor alimentare; ingineria biochimică; chimie alimentară și tehnologii biochimice), ingineria mediului (specializările: ingineria și protecția mediului în industrie; ingineria sistemelor biotehnice și ecologice; ingineria și protecția mediului în industria chimică și petrochimică;ingineria mediului);
- să aibă pregătirea de specialitate:
- curs postuniversitar sau master în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei sau în domeniul management
sau
- studii superioare de lungă durată cu diplomă de licenţă sau echivalentă absolvite anterior celor trei cicluri Bologna în unul din domeniile studiilor de bază sau în domeniul management
sau
- studii de master, ciclul II de studii universitare Bologna, într-unul din următoarele domenii universitare de masterat: chimie, inginerie chimică, ingineria mediului, biologie, biochimie, farmacie sau management;
- să fie declaraţi «apt medical» şi «apt» la evaluarea psihologică organizată în acest scop;
- să deţină gradul profesional de minim inspector principal de poliţie;
- să aibă 5 ani vechime în structuri de ordine publică, apărare și siguranță națională;
- să aibă 3 ani vechime în specialitatea structurii;
- să aibă 2 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei;
- să fi obţinut calificativul de cel puţin ,,Bine” la ultimele două evaluări anuale de serviciu;
- să nu se afle sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau faţă de aceștia să nu fi fost pusă în mişcare acţiunea penală;
- să dețină/să obțină autorizația de acces la informații clasificate, clasa ”Secret de Stat”, nivel ”STRICT SECRET”;
- să dețină/să obțină aviz de organ de cercetare al poliției judiciare și ulterior D.I.I.C.O.T..
Cererile de participare la concurs (conform modelului anexat) vor fi adresate inspectorului general al Poliției Române și vor fi depuse la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politiaromana.ro până la data de 26.06.2023, ora 16.00 (inclusiv în zilele nelucrătoare).
Dosarele de recrutare vor fi depuse, până la aceeași dată, respectiv 26.06.2023, ora 16.00 (și în zilele nelucrătoare), exclusiv în format electronic (scanat, format PDF needitabil), la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politiaromana.ro și vor cuprinde documentele prevăzute de art. 60 alin. (1) din Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140/2016, astfel:
- cerere de înscriere (Anexa 1) și curriculum vitae, model comun european;
- copii ale actului de identitate și ale documentelor care atestă nivelul și specializarea studiilor impuse de cerințele postului;
- adeverință care conține rezultatul ultimului examen de bilanț, eliberată de medicul de unitate, în formatul prevăzut de Anexa nr. 2 la Dispoziția Comună a Direcției Medicale și a Direcției Generale Management Resurse Umane nr. 963164/15.03.2022 și nr. 327674/15.03.2022;
- declarația de confirmare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare (Anexa 2);
- adeverinţă eliberată de structura de resurse umane a unității de provenienţă, din care să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute la pct. 7-8 din prezentul anunț, cu mențiunea ca adeverința să fie eliberată ulterior postării anunțului de concurs.
Candidatul declarat „admis” va prezenta documentele din dosarul de recrutare, în original, în vederea certificării pentru conformitate și semnării de către persoana desemnată și de către candidat. Originalul documentelor se restituie candidatului, după certificarea copiilor.
Documentele menționate pot fi depuse și în copie legalizată, situație în care activitățile de certificare nu se mai realizează.
În situația în care candidatul declarat „admis” nu prezintă toate documentele solicitate și/sau nu prezintă documentele în original în vederea certificării pentru conformitate a copiilor și/sau în situația în care se constată că documentele prezentate nu sunt autentice, oferta de ocupare a postului se face candidatului clasat pe următorul loc, în ordinea descrescătoare a notelor obținute. Dacă nu există un alt candidat care să fi obținut nota necesară pentru a fi declarat „admis” la concurs, se poate organiza un nou concurs, potrivit actelor normative incidente.
Întrucât examinarea psihologică este de competența Centrului de Psihosociologie al M.A.I., data, ora, locul și celelalte detalii vor fi comunicate prin postare pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Candidații nu vor fi anunțați personal cu privire la data, ora și locul unde se va organiza evaluarea psihologică, fiind obligați să se informeze prin verificarea permanentă a paginii de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Candidații trebuie să se prezinte în ziua, data, ora și locul în care au fost planificați pentru susținerea evaluării psihologice.
Lista candidaților declarați „apt/inapt” psihologic se va posta pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Concursul va consta în susținerea unui interviu structurat pe subiecte profesionale, potrivit prevederilor art. 26 din Anexa nr. 3 la O.m.a.i. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI, cu modificările și completările ulterioare, care se înregistrează audio și/sau video și se va desfășura la sediul Inspectoratului General al Poliției Române din municipiul Bucureşti, Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 13-15, sector 2, în data de 19.07.2023, după următorul grafic:
- instructajul candidaților: ora 14.00;
- desfășurarea interviului pe subiecte profesionale: ora 14.15;
- afișarea grilei de apreciere: la finalizarea interviului desfășurat cu ultimul candidat;
- afișarea rezultatelor: după ora 16.00 (în raport de numărul candidaților);
- perioada limită de depunere a eventualelor contestații (în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor, respectiv 20.07.2023);
- soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor la această activitate se va realiza în perioada 21.07.- 24.07.2023;
- afișarea tabelului cu rezultatele finale se va realiza în perioada 20.07. – 24.07.2023, în funcție de existența/inexistența unor eventuale contestații.
Evaluarea probei de concurs se face cu note de la 1 la 10.
Nota minimă de promovare a probei de concurs este 7,00.
Candidații sunt declarați „admis” în ordinea descrescătoare a notelor obținute la interviul structurat pe subiecte profesionale. În situația în care mai mulți candidați obțin aceeași notă, este declarat „admis” la concurs candidatul care are cea mai mare vechime în specialitatea postului scos la concurs. În situația în care mai mulți candidați au aceeași vechime în specialitatea postului scos la concurs, este declarat „admis” candidatul care are cea mai mare vechime în studiile necesare postului scos la concurs.
Rezultatele se înscriu în tabelul cu rezultatele obținute la concurs și se aduc la cunoștință prin afișare la sediul Inspectoratului General al Poliției Române și prin postare pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Candidatul nemulțumit de rezultatul obținut la interviul structurat pe subiecte profesionale poate formula contestație o singură dată, în termen de 24 de ore de la afișare, ce va fi depusă în format electronic (semnată și scanată în format electronic needitabil) la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politiaromana.ro.
Rezultatele la contestații se comunică candidaților prin afișare la sediul Inspectoratului General al Poliției Române și se postează pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Nota acordată după soluționarea contestației la interviul structurat pe subiecte profesionale este definitivă.
La concurs pot participa numai candidații care îndeplinesc condițiile legale, criteriile specifice de recrutare, condițiile de ocupare prevăzute în fișa postului și ale căror dosare de recrutare sunt complete, corect întocmite și depuse în termenul prevăzut în prezentul anunț de concurs.
Fișa postului poate fi consultată, la cerere, de către candidați, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, din strada Mihai-Vodă nr. 4-6, sector 5, municipiul București, tel. int. 26197.
Relații suplimentare privind condițiile de participare sau documentele necesare se pot obține de la Direcția Management Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, la tel. int. 26197, în zilele lucrătoare.
Modificările care privesc organizarea și desfășurarea concursului, intervenite din motive obiective (cauzate de contextul epidemiologic sau de alți factori), se vor afișa în timp util pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române, www.politiaromana.ro.
Candidații sunt rugați să citească cu atenție anunțul și să respecte organizarea stabilită cu privire la toate etapele concursului.
Tematica și bibliografia fac parte integrantă din prezentul anunț.
Tematici si bibliografii
TEMATICA ŞI BIBLIOGRAFIA
recomandată candidaților înscriși la concursul ce se va organiza pentru ocuparea funcției de șef serviciu la Laboratorul Central de Analiză și Profil al Drogurilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din Inspectoratul General al Poliției Române
- PREGĂTIRE GENERALĂ
CAP. I. A. MANAGEMENT
Tematica
- Funcţiile procesului managerial;
- Planificarea managerială;
- Conducerea subordonaţilor;
- Controlul managerial;
- Managementul luării deciziilor;
- Comunicarea în activitatea managerială;
Bibliografie
- Managementul organizaţional al Poliţiei – Fundamente teoretice, – Costică Voicu, Ştefan Prună, Editura MEDIAUNO 2007;
CAP. I. B. RESURSE UMANE, ADMINISTRATIV ȘI CONTROL
Tematica
- Organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române;
- Capitolul V din Legea 218/2002 – Drepturi și obligații;
- Atribuţiile Poliţiei Române;
- Drepturile și îndatoririle polițiștilor şi sancțiunile aplicate acestora;
- Modificarea şi suspendarea raportului de serviciu al poliţistului;
- Restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi;
- Organizarea, funcţionarea, atribuţiile şi competenţa Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Dispoziţii procedurale;
- Condiţiile în baza cărora poliţistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plata, bilete de odihnă, tratament şi recuperare;
- Drepturile de transport ale poliţiştilor, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor;
- Acordarea recompenselor şi răspunderea disciplinară a poliţiştilor;
- Activităţile de analiză a postului şi de întocmire a fişei postului;
- Perioada de stagiu, perioada de probă, definitivarea în profesie şi exercitarea tutelei profesionale;
- Proceduri privind naşterea, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de serviciu ale poliţiştilor;
- Evaluarea de serviciu a poliţiştilor;
- Evaluarea personalului din M.A.I.;
- Programul de lucru al poliţiştilor, formele de organizare a acestuia şi acordarea repausului săptămânal;
- Acordarea majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează;
- Condițiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum și activitățile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut;
- Măsurile privind identificarea și gestionarea potențialelor comportamente dezadaptative în rândul personalului M.A.I.;
Bibliografie
- Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, cu modificările şi completările ulterioare, republicată;
- Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri de asigurare a transparenţei în exercitarea demnităţii publice şi a funcţiilor publice, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare;
- O.U.G. nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea M.I.R.A., cu modificările şi completările ulterioare;
- O.U.G. nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea D.I.I.C.O.T., precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative;
- O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor;
- H.G. nr. 991/2005 pentru aprobarea Codului de etică şi deontologie al poliţistului;
- H.G. 1578/2002 privind condiţiile în baza cărora poliţistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plata, bilete de odihnă, tratament şi recuperare;
- H.G. 1292/2003 privind drepturile de transport ale poliţiştilor, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor;
- H.G. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, referitoare la acordarea recompenselor şi răspunderea disciplinară a poliţiştilor;
- O.M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale M.A.I., cu modificările şi completările ulterioare;
- O.M.A.I. 599/2008 pentru aprobarea Normativului privind asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor M.A.I.;
- O.M.A.I. nr. 51/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport în unele situaţii în care cadrele militare, poliţiştii şi personalul civil se deplasează la şi de la locul de muncă;
- O.M.A.I. nr. 577/2008 privind programul de lucru al poliţiştilor, formele de organizare a acestuia şi acordarea repausului săptămânal;
- O.M.A.I. nr. 4/2015 privind condiţiile de acordare a majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează;
- O.M.A.I. nr. 40/2018 privind condiţiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum şi activităţile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut;
- O.M.A.I. nr. 35/2019 privind condițiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum și activitățile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut;
- O.M.A.I. nr. 138/2016 privind organizarea și executarea controalelor în MAI;
- Ordinul S.G.G. nr. 600/2018, privind aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice;
- Dispoziția comună 8042/2018 referitoare la stabilirea unor măsuri privind identificarea și gestionarea potențialelor comportamente dezadaptative în rândul personalului M.A.I.;
- Procedura de sistem privind activitățile desfășurate de structurilor M.A.I. pentru gestionarea post-eveniment, la nivel instituțional, a cazurilor de ultraj asupra personalului propriu PS-MAI-DGMO-46.
CAP. I. C.PROTECŢIA INFORMAŢIILOR CLASIFICATE ȘI SECRETARIAT
Tematica
- Protecţia informaţiilor clasificate;
- Informaţii clasificate: cadrul legal, principii, definiţii, obligaţii, răspunderi, sancţiuni;
- Clasificarea şi declasificarea informaţiilor. Măsuri minime de protecţie specifice claselor şi nivelurilor de secretizare;
- Reguli generale privind evidenţa, întocmirea, păstrarea, procesarea, multiplicarea, manipularea, transportul, transmiterea şi distrugerea informaţiilor clasificate;
- Protecţia informaţiilor secrete de stat;
- Exercitarea controlului asupra măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate;
- Forma, conținutul și gestionarea documentelor neclasificate, circuitul și promovarea corespondenței către conducerea M.A.I.;
Bibliografie
- Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare;
- H.G. nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu;
- H.G. nr. 585/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România cu modificările şi completarile ulterioare;
- O.M.A.I. nr. 173/2020 privind dispoziția/ordinul de zi pe unitate, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative;
- O.M.A.I. nr. 118/2021 privind redactarea și gestionarea documentelor neclasificate, circuitul și promovarea corespondenței la nivelul M.A.I.;
- Procedura privind cercetarea incidentelor de securitate PRO-PG25
CAP. I. D.COMUNICARE PUBLICĂ ȘI PROTECȚIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL
Tematica
- Accesul liber la informaţiile de interes public;
- Protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date;
- Activitatea de primire, înregistrare, repartizare, transmitere şi soluţionare a petiţiilor, precum și primirea în audiență a cetățenilor;
- Organizarea și desfășurarea activității de informare publică și relații publice în M.A.I..
Bibliografie
- Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public;
- Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată;
- Legea nr. 500/2004 privind folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice;
- Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor);
- Legea nr. 363/2018 privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterii infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date;
- O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările şi completările ulterioare;
- O.M.A.I. nr. 33/2020 privind activităţile de soluţionare a petiţiilor, primire în audiență și consiliere a cetățenilor în MAI;
- O.M.A.I. nr. 201/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de informare publică și relații publice în M.A.I..
CAP. I. E.COOPERARE JUDICIARĂ ȘI POLIŢIENEASCĂ INTERNAŢIONALĂ
Tematica
- Semnalările introduse în Sistemul Informatic Schengen;
- Echipe comune de anchetă;
- Asistenţa judiciară în materie penală;
- Cooperarea cu Europol. Canalele de cooperare; Schimbul de informaţii; Asistenţa EUROPOL cu privire la anchetele penale; Reguli privind prelucrarea datelor în cadrul anchetelor;
- Cooperarea polițienească internațională; Proceduri specifice; Forme de cooperare; Schimbul de date și informații operative;
Bibliografie
- Legea nr. 141/2010 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de semnalări şi participarea României la sistemul de Informaţii Schengen, republicată;
- Lege nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată;
- Legea nr. 56/2018 privind cooperarea autorităţilor publice române cu Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperarea în Materie de Aplicare a Legii (Europol);
- O.U.G. nr. 103/2006 privind unele măsuri pentru facilitarea cooperării poliţieneşti internaţionale, republicată;
- O.M.A.I. nr. 143/2015 privind activităţile de relaţii internaţionale şi de afaceri europene la nivelul M.A.I., cu modificările şi completările uletrioare;
- O.M.A.I. 339/2004 privind participarea personalului M.A.I. la programe de pregătire profesională în străinătate şi utilizarea ulterioară a acestuia.
CAP. I. F. URMĂRIREA PENALĂ
Tematica
- Legea penală şi limitele ei de aplicare;
- Infracţiunea;
- Măsuri de siguranţă;
- Minoritatea;
- Cauzele care înlătură răspunderea penală;
- Cauzele care înlătură sau modifică executarea pedepsei;
- Constituirea unui grup infracțional organizat;
- Probele şi mijloacele de probă, procedee probatorii;
- Măsurile preventive şi alte măsuri procesuale;
- Acte procesuale şi procedurale comune;
- Urmărirea penală;
- Proceduri speciale;
- Protecţia martorilor;
- Dispoziţii, reguli generale şi speciale privind înregistrarea, evidenţa unitară şi circuitul sesizărilor penale. Registre;
- Măsuri de natură organizatorică necesare îndeplinirii în condiţii optime a activităţilor dispuse organelor de poliţie de către procuror;
- Înregistrarea ordonanţelor de delegare în registrele privind delegările;
- Raportarea și monitorizarea și a aspectelor de interes operativ;
Bibliografie
- Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordinul comun M.A.I. nr. 56/2014 - PÎCCJ nr. 12/C/2014 pentru aprobarea normelor metodologice privind înregistrarea, evidenţa unitară, circuitul sesizărilor penale şi coordonarea administrativă a activităţilor dispuse organelor de poliţie de către procuror;
- Dispoziţia IGPR nr. 76/2014 privind activitatea de înregistrare a dosarelor penale şi a dispoziţiilor procurorului;
- O.M.A.I. nr. 73/2013 privind organizarea și funcționarea camerelor de corpuri delicte;
- Dispoziția I.G.P.R. nr. 91/2019 privind aprobarea metodologiei referitoare la planificarea și evaluarea activității structurilor din cadrul Poliției Române;
- O.M.A.I. S/61/2010 privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, cu modificările și completările ulterioare;
PREGĂTIRE DE SPECIALITATE
CAP. II. A. COMBATEREA TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI
Tematica
- Sancționarea traficului și a altor operațiuni ilicite cu substanțe aflate sub control național;
- Dispoziții procedurale în cazul infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului și consumului de droguri;
- Substanţe aflate sub control naţional, droguri şi precursori;
- Regimul juridic privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerțul, distribuția, transportul, deținerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziționarea, utilizarea și tranzitul pe teritoriul național ale plantelor, substanțelor și preparatelor din Legea nr. 339/2005;
- Norme privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive;
- Regimul juridic al precursorilor în România;
- Procedura privind modul de acțiune în cazul depistării unor culturi ilicite de plante cu conținut stupefiant.
- Procesul de producției al cocainei
- Procesul de producție al heroinei
- Procesul de producție al rezinei de canabis
- Metode de producere a drogurilor sintetice
- Tendințe la nivelul Uniunii Europene în domeniul drogurilor sintetice, cocaină și canabis
Bibliografie
- Legea nr. 143/2000, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificarile si completările ulterioare, republicată;
- Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope;
- Legea 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare, republicată;
- H.G. nr. 860/2005, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare;
- H.G. nr. 1915/2006, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 339/2005, privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 142/2018 privind precursorii de droguri;
- Procedura operațională privind modul de acțiune în cazul depistării unor culturi ilicite de plante cu conținut stupefiant PO/DCCO/SA/02 ed. 1
CAP. II. B
I. TOXICOLOGIE ANALITICĂ
1. Chimie organică:
a) Recomandări IUPAC - 1993 privind nomenclatura substanţelor organice
b) Caracteristicile legăturilor chimice
c) Tipuri de izomeri
2. Substanţe stupefiante, psihotrope şi psihoactive:
- compuşi din opium si derivaţi de semisinteză: morfina, heroina, codeina, tebaina
- anestezice locale: cocaina, procaina, benzocaina, lidocaina
- narcotice-analgezice: fentanyl, pentazocine, pethidine
- amfetamina, metamfetamina, MDMA, PMMA
- alcaloizi din secară cornută şi derivaţi: LSD
- benzodiazepine: diazepam
- barbiturice: secobarbital, fenobarbital
- precursori: anhidrida acetică, efedrină
- cannabinoizi: tetrahidrocannabinol (THC), canabidiol, canabinol
- cannabinoizi sintetici: JWH-018, JWH-073, JWH-250; AM-2201
- piperazine şi derivaţi de piperazine (BZP, mCPP)
- catinone şi derivaţi de catinone (Etcatinona, Mefedrona)
- designers drugs (2C-C, 2C-B, 2C-E)
NOTĂ: la substanţele menţionate mai sus se vor cunoaşte structura chimică, metode de separare şi identificare
3. Analiza comparativă, pentru stabilirea originii comune, a probelor care conţin droguri:
a) Etapele unei analize comparative pentru determinarea originii comune a drogurilor (Heroina, MDMA tablete);
b) Determinarea compusilor majoritari în probele de Heroină;
c) Comparaţia probelor de Heroină la nivelul compuşilor miniritari (urme).
II. METODE FIZICE DE SEPARARE ŞI ANALIZĂ STRUCTURALĂ ÎN CHIMIA ORGANICĂ
1. CROMATOGRAFIA
a. Bazele teoretice ale cromatografiei
b. Cromatografia de lichide de înaltă performanţă (HPLC) – principii generale, faze staţionare, faze mobile, aparatură utilizată, detectori folosiţi.
c. Cromatografia în fază gazoasă (GC) – coloane şi faze staţionare utilizate frevent în cromatografia de gaze, aspecte instrumentale, tipuri de detectori şi caracteristicile acestora, optimizarea parametrilor şi a condiţiilor de lucru pentru separările gazcromatografice.
2. SPECTROMETRIA ÎN INFRAROŞU
a. Principii generale, spectre de absorbţie în infraroşu (poziţia benzilor spectrale, frecvenţe caracteristice de grup);
b. Aparatură utilizată în spectrometria în infraroşu, tehnici de lucru;
c. Dependenţe structurale ale poziţiei benzilor de absorbţie;
3. SPECTROMETRIA DE MASĂ (MS)
a. Principii generale, spectrul de masă, aparatură utilizată;
b. Tipuri de ionizare a probelor: ionizarea la impact electronic, ionizare chimică;
c. Analizoare de masă;
d. Determinarea masei moleculare cu ajutorul MS;
e. Cuplajul GC-MS.
III. ACREDITARE RENAR CONFORM SR ISO 17025/2018
- Procedurile generale de laborator din Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor
- Instrucţiuni de lucru din Laboratorului Central de Analiză şi Profil al Drogurilor
- Proceduri specifice de încercare din Laboratorului Central de Analiză şi Profil al Drogurilor
- Procedurile operaţionale din Laboratorului Central de Analiză şi Profil al Drogurilor
- Determinarea incertitudinii de măsurare la analizele cantitative prin cromatografie de gaze.
- Determinarea incertitudinii de măsurare la analizele cantitative prin HPLC.
- Validarea metodelor calitative şi cantitative (linearitate, repetabilitate, selectivitate, precizia, limita de detecţie).
BIBLIOGRAFIE
Toxicologie analitică, Marţian Cotrău, Maria Proca, Ed. Medicala, 1988
Toxicologie, Marţian Cotrău, Lidia Popa, Teodor Stan, Nicolae Preda şi Maria Kincses-Ajtay, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1991
Toxicologia substanţelor organice naturale si înrudite, Dan Bălălău, Daniela Baconi, Editura Thnoplast Company S.R.L., Bucureşti, 2001
Analiza farmacognostică şi fitochimică a produselor vegetale, I. Ciulei, Viorica Istudor, Madelena Palade, Elena Niculete, Cerasele-Elena Gârd, Universitatea de medicină şi farmacie „Carol Davila” Bucureşti
Spectrometria de masă a compuşilor organici, Dan Oprea, Ed. Dacia Cluj, 1974
Spectrometria de masă, Scutaru D., Editura Cermi, Bucureşti, 1998
Spectrometria în infrarosu, aplicaţii in chimia organică, Margareta Avram, Gh D. Mateescu, Ed. Tehnica Bucureşti, 1966
Department of Pharmaceutical Science of the Pharmaceutical Society of Great Britain, Clarke’s isolation and identification of drugs, London The Pharmaceutical Press 1986
Chimie Organică, Mircea Iovu, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1999
Analiza farmacognostică şi fitochimică a produselor vegetale, vol I şi II, editura 1995; Prof. Dr. Doc. I. Ciulei, prof dr. Viorica Istudor
Clandestine Manufacture of Substances under international control, United Nations 1996
Laboratory and Scientific Section, United Nations Office on Drugs and Crime Vienna, Methods for Impurity Profiling of Heroin and Cocaine, Manual for use by National Law Drug Testing Laboratories, United Nations, New York 2005
United Nations International Drug Control Programme Vienna, Drug Characterization/Impurity Profiling, Background and Concepts, Manual for use by National Law Enforcement Authorities and Drug Testing Laboratories, United Nations, New York 2001
United Nations Office on Drugs and Crime, Guidelines for the Safe Handling and Disposal of Chemicals used in the illicit manufacture of drugs.
United Nations Office on Drugs and Crime, Bulletin on Narcotics, Volume LVII, Nos. 1 and 2, 2005, Science in drug control: the role of laboratory and scientific expertise.
United Nations Office on Drugs and Crime, Recommended Methods for the Identification and Analysis of Cannabis and Cannabis products (revised and updated), United Nations, New York 2009
United Nations Office on Drugs and Crime, Recommended Methods for the Identification and analysis of Amphetamine, Methamphetamine and their ring-substituted analogues in seized materials.
United Nations Office on Drugs and Crime, Syntethic Cannabinoids in herbal products;
United Nations Office on Drugs and Crime, Amphetamines and Ecstasy, 2008 Global ATS Assesment.
Metode instrumentale de analiză, Metode spectrometrice, Editura Universităţii din Bucureşti, 2001.
Spectrometria în infraroşu, aplicaţii în chimia organică, Avram M., Mateescu Gh. D., Editura Tehnică Bucureşti, 1966.
Cromatografia de Înaltă performanţă, Simion Gocan, Editura Dacia 1998.
Validarea Metodelor de Analiză şi Control, Bazele teoretice şi practice, Liviu Roman, Marius Bojiţă, Robert Săndulescu, Editura Medicală 1998.
SR EN ISO/CEI 17025/2018, Cerinţe generale pentru competenţa laboratorului de încercare şi etalonare.
SR ISO9000/2015, Sisteme de management al calităţii. Principii fundamentale şi vocabular.
SR 131005/2003, ISO/IEC Guide 98-1:2009, SR ISO/CEI 98-3:2010 , Ghid pentru evaluarea şi exprimarea incertitudinii de măsurare.
SR EN-ISO 9001/2015, Sisteme de management al calităţii. Cerinţe.
SR EN ISO 19011/2018, Ghid pentru auditarea sistemelor de management al calităţii şi/sau de mediu.
Procedurile specifice (PS), Proceduri Operaţionale (PO) şi Instrucţiunile de lucru (IL) folosite în cadrul Laboratorului Central de Analiză şi Profil al Drogurilor
PRECIZĂRI:
- Actele normative prevăzute în bibliografia recomandată candidaților vor fi studiate în forma actualizată la data publicării anunțului de concurs;
- Actele normative menționate în bibliografie și pentru care nu sunt specificate capitole sau titluri, vor fi studiate în totalitate.
Fişiere ataşate
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii