ANUNȚ privind ocuparea funcţiei de şef serviciu la Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova din Inspectoratului General al Poliției Române, prevăzută la poziția 30 din statul de organizare al unităţii, cu recrutare din sursă internă.
A N U N Ţ
În conformitate cu prevederile art. 2735 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului şi ale Ordinului M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, ambele cu modificările şi completările ulterioare;
Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu sediul în Municipiul Bucureşti, Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 15, sector 2, organizează:
C O N C U R S :
Pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu la Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova din Inspectoratului General al Poliției Române, prevăzută la poziția 30 din statul de organizare al unităţii, cu recrutare din sursă internă.
În vederea înscrierii şi participării la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ, următoarele condiţii:
- să fie ofiţeri de poliţie, cu următoarea pregătire de bază:
- studii universitare de lungă durată cu diplomă de licenţă sau echivalentă;
sau
- studii superioare de licență, ciclul I de studii universitare (în sistem „Bologna”), absolvite cu diplomă de licență;
să aibă pregătire de specialitate:
- cursuri postuniversitare sau de masterat (studii de master) în domeniul management sau în specializarea studiilor de bază
sau
- studii superioare de lungă durată cu diplomă de licență sau echivalentă absolvite anterior aplicării celor 3 (trei) cicluri de tip Bologna în domeniul management sau în specialitatea studiilor de bază
sau
- studii de master, ciclul II de studii (în sistem Bologna) în domeniul management sau în specialitatea studiilor de bază.
- să fie declaraţi „apt medical” şi „apt” la evaluarea psihologică organizată în acest scop;
- să deţină gradul profesional de minim inspector principal de poliţie;
- să aibă vechime în muncă/din care în structurile de ordine publică, apărare și siguranță națională: minim 5 ani vechime;
- să aibă minim 3 ani vechime în specialitatea structurii;
- să aibă minim 2 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției;
- să nu se afle sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau faţă de acesta să nu fi fost pusă în mişcare acţiunea penală;
- să fi obţinut calificativul de cel puţin „bine” la ultimele două evaluări anuale de serviciu;
- să dețină/să obțină autorizație de acces la informații clasificate din clasa secret de stat, nivel „STRICT SECRET” ;
- să dețină/să obțină aviz de organ de cercetare al poliției judiciare și ulterior D.I.I.C.O.T.
Cererile de participare la concurs (conform modelului anexat) vor fi adresate inspectorului general al Poliției Române și vor fi depuse la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politiaromana.ro până la data de 23.10.2023, ora 16.00 (inclusiv în zilele nelucrătoare).
Dosarele de recrutare vor fi depuse, până la aceeași dată, respectiv 23.10.2023, ora 16.00 (și în zilele nelucrătoare), exclusiv în format electronic (scanat, format PDF needitabil), la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politiaromana.ro și vor cuprinde documentele prevăzute de art. 60 alin. (1) din Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140/2016, astfel:
- cerere de înscriere (Anexa 1) și curriculum vitae, model comun european;
- copii ale actului de identitate și ale documentelor care atestă nivelul și specializarea studiilor impuse de cerințele postului;
- adeverință care conține rezultatul ultimului examen de bilanț, eliberată de medicul de unitate, potrivit Anexei nr. 2 din Dispoziția Comună a Direcției Medicale nr. 963164 din 15.03.2022 și a Direcției Generale Management Resurse Umane nr. 327674 din 15.03.2022;
- declarația de confirmare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare (Anexa 2);
- adeverinţă eliberată de structura de resurse umane a unității de provenienţă, din care să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute la pct. 7 și 8 din prezentul anunț, cu mențiunea ca adeverința să fie eliberată ulterior postării anunțului de concurs.
Candidatul declarat „admis” va prezenta documentele din dosarul de recrutare, în original, în vederea certificării pentru conformitate și semnării de către persoana desemnată și de către candidat. Originalul documentelor se restituie candidatului, după certificarea copiilor.
Documentele menționate pot fi depuse și în copie legalizată, situație în care activitățile de certificare nu se mai realizează.
În situația în care candidatul declarat „admis” nu prezintă toate documentele solicitate și/sau nu prezintă documentele în original în vederea certificării pentru conformitate a copiilor și/sau în situația în care se constată că documentele prezentate nu sunt autentice, oferta de ocupare a postului se face candidatului clasat pe următorul loc, în ordinea descrescătoare a notelor obținute. Dacă nu există un alt candidat care să fi obținut nota necesară pentru a fi declarat „admis” la concurs, se poate organiza un nou concurs, potrivit actelor normative incidente.
Întrucât examinarea psihologică este de competența Centrului de Psihosociologie al M.A.I., data, ora, locul și celelalte detalii vor fi comunicate prin postare pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Candidații nu vor fi anunțați personal cu privire la data, ora și locul unde se va organiza evaluarea psihologică, fiind obligați să se informeze prin verificarea permanentă a paginii de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Candidații trebuie să se prezinte în ziua, data, ora și locul în care au fost planificați pentru susținerea evaluării psihologice.
Lista candidaților declarați „apt” psihologic se va posta pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Candidații declarați „INAPT” psihologic nu vor putea participa la concurs.
Concursul va consta în susținerea unui interviu structurat pe subiecte profesionale, potrivit prevederilor art. 26 din Anexa nr. 3 la OMAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI, cu modificările și completările ulterioare, care se înregistrează audio și/sau video și se va desfășura la sediul Inspectoratului General al Poliției Române cu sediul în Municipiul Bucureşti, Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 15, sectorul 2, în data de 22.11.2023, după următorul grafic:
- instructajul candidaților: ora 13.00;
- desfășurarea interviului pe subiecte profesionale: ora 13.15;
- afișarea grilei de apreciere: la finalizarea interviului desfășurat cu ultimul candidat;
- afișarea rezultatelor: după ora 16.00 (în raport de numărul candidaților);
- perioada limită de depunere a eventualelor contestații (în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor, respectiv 23.11.2023);
- soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor la această activitate se va realiza în perioada 24.11 – 27.11.2023;
- afișarea tabelului cu rezultatele finale se va realiza în perioada 23.11 – 27.11.2023, în funcție de existența/inexistența unor eventuale contestații.
Evaluarea probei de concurs se face cu note de la 1 la 10.
Nota minimă de promovare a probei de concurs este 7,00.
Candidații sunt declarați „admis” în ordinea descrescătoare a notelor obținute la interviul structurat pe subiecte profesionale. În situația în care mai mulți candidați obțin aceeași notă, este declarat „admis” la concurs candidatul care are cea mai mare vechime în specialitatea postului scos la concurs. În situația în care mai mulți candidați au aceeași vechime în specialitatea postului scos la concurs, este declarat „admis” candidatul care are cea mai mare vechime în studiile necesare postului scos la concurs.
Rezultatele se înscriu în tabelul cu rezultatele obținute la concurs și se aduc la cunoștință prin afișare la sediul Inspectoratului General al Poliției Române și prin postare pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Candidatul nemulțumit de rezultatul obținut la interviul structurat pe subiecte profesionale poate formula contestație o singură dată, în termen de 24 de ore de la afișare, ce va fi depusă în format electronic (semnată și scanată în format electronic needitabil) la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politia romana.ro.
Rezultatele la contestații se comunică candidaților prin afișare la sediul Inspectoratului General al Poliției Române și se postează pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Nota acordată după soluționarea contestației la interviul structurat pe subiecte profesionale este definitivă.
La concurs pot participa numai candidații care îndeplinesc condițiile legale, criteriile specifice de recrutare, condițiile de ocupare prevăzute în fișa postului și ale căror dosare de recrutare sunt complete, corect întocmite și depuse în termenul prevăzut în prezentul anunț de concurs.
Fișa postului poate fi consultată, la cerere, de către candidați, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, din municipiul București, strada Mihai-Vodă nr. 6, sector 5, tel. int. 26154.
Relații suplimentare privind condițiile de participare sau documentele necesare se pot obține de la Direcția Management Resurse Umane, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, la tel. int. 26154, în zilele lucrătoare.
Modificările care privesc organizarea și desfășurarea concursului, intervenite din motive obiective, se vor afișa în timp util pe pagina de internet a Inspectoratului General al Poliției Române, www.politiaromana.ro
Candidații sunt rugați să citească cu atenție anunțul și să respecte organizarea stabilită cu privire la toate etapele concursului.
Tematica și bibliografia fac parte integrantă din prezentul anunț.
Tematici si bibliografii
TEMATICA ŞI BIBLIOGRAFIA
recomandată candidaților înscriși la concursul ce se va organiza pentru ocuparea funcției de șef serviciu la Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova
din Inspectoratul General al Poliției Române
- PREGĂTIRE GENERALĂ
CAP. I. A. MANAGEMENT
Tematica
- Funcţiile procesului managerial;
- Planificarea managerială;
- Conducerea subordonaţilor;
- Controlul managerial;
- Managementul luării deciziilor;
- Comunicarea în activitatea managerială;
Bibliografie
- Managementul organizaţional al Poliţiei – Fundamente teoretice, – Costică Voicu, Ştefan Prună, Editura MEDIAUNO 2007;
CAP. I. B. RESURSE UMANE, ADMINISTRATIV ȘI CONTROL
Tematica
- Organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române;
- Capitolul V din Legea 218/2002 – Drepturi și obligații;
- Atribuţiile Poliţiei Române;
- Drepturile și îndatoririle polițiștilor şi sancțiunile aplicate acestora;
- Modificarea şi suspendarea raportului de serviciu al poliţistului;
- Restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi;
- Conflictul de interese; Incompatibilităţi privind funcţionarii publici;
- Organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne;
- Organizarea, funcţionarea, atribuţiile şi competenţa Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Dispoziţii procedurale;
- Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor;
- Codul de etică şi deontologie al poliţistului;
- Condiţiile în baza cărora poliţistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plata, bilete de odihnă, tratament şi recuperare;
- Drepturile de transport ale poliţiştilor, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor;
- Acordarea recompenselor şi răspunderea disciplinară a poliţiştilor;
- Activităţile de analiză a postului şi de întocmire a fişei postului;
- Perioada de stagiu, perioada de probă, definitivarea în profesie şi exercitarea tutelei profesionale;
- Proceduri privind naşterea, modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de serviciu ale poliţiştilor;
- Evaluarea de serviciu a poliţiştilor;
- Structura fişei postului şi instrucţiuni de completare;
- Evaluarea personalului din M.A.I.;
- Planificarea, organizarea şi realizarea exploatării autovehiculelor;
- Programul de lucru al poliţiştilor, formele de organizare a acestuia şi acordarea repausului săptămânal;
- Acordarea majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează;
- Condițiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum și activitățile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut;
- Organizarea şi executarea controalelor în Ministerul Afacerilor Interne;
- Sistemul de control intern managerial;
- Măsurile privind identificarea și gestionarea potențialelor comportamente dezadaptative în rândul personalului M.A.I.;
- Gestionarea post-eveniment de către structurile M.A.I. a cazurilor de ultraj asupra pesonalului propriu.
Bibliografie
- Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, cu modificările şi completările ulterioare, republicată;
- Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri de asigurare a transparenţei în exercitarea demnităţii publice şi a funcţiilor publice, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare;
- O.U.G. nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea M.I.R.A., cu modificările şi completările ulterioare;
- O.U.G. nr. 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea D.I.I.C.O.T., precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative;
- O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor;
- H.G. nr. 991/2005 pentru aprobarea Codului de etică şi deontologie al poliţistului;
- H.G. 1578/2002 privind condiţiile în baza cărora poliţistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plata, bilete de odihnă, tratament şi recuperare;
- H.G. 1292/2003 privind drepturile de transport ale poliţiştilor, elevilor şi studenţilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor;
- H.G. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, referitoare la acordarea recompenselor şi răspunderea disciplinară a poliţiştilor;
- O.M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale M.A.I., cu modificările şi completările ulterioare;
- O.M.A.I. 599/2008 pentru aprobarea Normativului privind asigurarea tehnică de autovehicule a structurilor M.A.I.;
- O.M.A.I. nr. 51/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport în unele situaţii în care cadrele militare, poliţiştii şi personalul civil se deplasează la şi de la locul de muncă;
- O.M.A.I. nr. 577/2008 privind programul de lucru al poliţiştilor, formele de organizare a acestuia şi acordarea repausului săptămânal;
- O.M.A.I. nr. 4/2015 privind condiţiile de acordare a majorării salariale pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne care desfăşoară activităţi în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează;
- O.M.A.I. nr. 40/2018 privind condiţiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum şi activităţile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut;
- O.M.A.I. nr. 35/2019 privind condițiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum și activitățile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut;
- O.M.A.I. nr. 138/2016 privind organizarea și executarea controalelor în MAI;
- Ordinul S.G.G. nr. 600/2018, privind aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice;
- Dispoziția comună 8042/2018 referitoare la stabilirea unor măsuri privind identificarea și gestionarea potențialelor comportamente dezadaptative în rândul personalului M.A.I.;
- Procedura de sistem privind activitățile desfășurate de structurilor M.A.I. pentru gestionarea post-eveniment, la nivel instituțional, a cazurilor de ultraj asupra personalului propriu PS-MAI-DGMO-46.
CAP. I. C.PROTECŢIA INFORMAŢIILOR CLASIFICATE ȘI SECRETARIAT
Tematica
- Protecţia informaţiilor clasificate;
- Informaţii clasificate: cadrul legal, principii, definiţii, obligaţii, răspunderi, sancţiuni;
- Clasificarea şi declasificarea informaţiilor. Măsuri minime de protecţie specifice claselor şi nivelurilor de secretizare;
- Reguli generale privind evidenţa, întocmirea, păstrarea, procesarea, multiplicarea, manipularea, transportul, transmiterea şi distrugerea informaţiilor clasificate;
- Protecţia informaţiilor secrete de stat;
- Obligaţiile şi răspunderile ce revin conducătorilor autorităţilor şi instituţiilor publice, agenţilor economici şi altor persoane juridice;
- Exercitarea controlului asupra măsurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate;
- Redactarea dispoziției zilnice;
- Forma, conținutul și gestionarea documentelor neclasificate, circuitul și promovarea corespondenței către conducerea M.A.I.;
- Procedura de cercetare a incidentelor de securitate.
Bibliografie
- Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare;
- H.G. nr. 781/2002 privind protecţia informaţiilor secrete de serviciu;
- H.G. nr. 585/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România cu modificările şi completarile ulterioare;
- O.M.A.I. nr. 173/2020 privind dispoziția/ordinul de zi pe unitate, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative;
- O.M.A.I. nr. 118/2021 privind redactarea și gestionarea documentelor neclasificate, circuitul și promovarea corespondenței la nivelul M.A.I.;
- Procedura privind cercetarea incidentelor de securitate PRO-PG25
CAP. I. D.COMUNICARE PUBLICĂ ȘI PROTECȚIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL
Tematica
- Accesul liber la informaţiile de interes public;
- Proceduri privind participarea cetăţenilor şi a asociaţiilor legal constituite la procesul de elaborare a actelor normative şi la procesul de luare a deciziilor;
- Folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice;
- Protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date;
- Protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterii infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date;
- Activitatea de primire, înregistrare, repartizare, transmitere şi soluţionare a petiţiilor, precum și primirea în audiență a cetățenilor;
- Organizarea și desfășurarea activității de informare publică și relații publice în M.A.I..
Bibliografie
- Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public;
- Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată;
- Legea nr. 500/2004 privind folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice;
- Legea nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor);
- Legea nr. 363/2018 privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterii infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date;
- O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările şi completările ulterioare;
- O.M.A.I. nr. 33/2020 privind activităţile de soluţionare a petiţiilor, primire în audiență și consiliere a cetățenilor în MAI;
- O.M.A.I. nr. 201/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de informare publică și relații publice în M.A.I..
CAP. I. E.COOPERARE JUDICIARĂ ȘI POLIŢIENEASCĂ INTERNAŢIONALĂ
Tematica
- Semnalările introduse în Sistemul Informatic Schengen;
- Echipe comune de anchetă;
- Asistenţa judiciară în materie penală;
- Cooperarea cu Europol. Canalele de cooperare; Schimbul de informaţii; Asistenţa EUROPOL cu privire la anchetele penale; Reguli privind prelucrarea datelor în cadrul anchetelor;
- Cooperarea polițienească internațională; Proceduri specifice; Forme de cooperare; Schimbul de date și informații operative;
- Activităţile de relaţii internaţionale la nivelul M.A.I.;
- Participarea personalului M.A.I. la programe de pregătire profesională în străinătate şi utilizarea ulterioară a acestuia.
Bibliografie
- Legea nr. 141/2010 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic Naţional de semnalări şi participarea României la sistemul de Informaţii Schengen, republicată;
- Lege nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată;
- Legea nr. 56/2018 privind cooperarea autorităţilor publice române cu Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperarea în Materie de Aplicare a Legii (Europol);
- O.U.G. nr. 103/2006 privind unele măsuri pentru facilitarea cooperării poliţieneşti internaţionale, republicată;
- O.M.A.I. nr. 143/2015 privind activităţile de relaţii internaţionale şi de afaceri europene la nivelul M.A.I., cu modificările şi completările uletrioare;
- O.M.A.I. 339/2004 privind participarea personalului M.A.I. la programe de pregătire profesională în străinătate şi utilizarea ulterioară a acestuia.
CAP. I. F. SPECIALITATE
Tematica
- Legea penală şi limitele ei de aplicare;
- Infracţiunea;
- Pedepsele;
- Măsuri de siguranţă;
- Minoritatea;
- Cauzele care înlătură răspunderea penală;
- Cauzele care înlătură sau modifică executarea pedepsei;
- Înţelesul unor termeni sau expresii în legea penală;
- Constituirea unui grup infracțional organizat;
- Participanţii în procesul penal;
- Probele şi mijloacele de probă, procedee probatorii;
- Măsurile preventive şi alte măsuri procesuale;
- Acte procesuale şi procedurale comune;
- Urmărirea penală;
- Proceduri speciale;
- Protecţia martorilor;
- Dispoziţii, reguli generale şi speciale privind înregistrarea, evidenţa unitară şi circuitul sesizărilor penale. Registre;
- Măsuri de natură organizatorică necesare îndeplinirii în condiţii optime a activităţilor dispuse organelor de poliţie de către procuror;
- Proceduri pentru identificarea autorilor în cauzele penale cu autori neidentificaţi;
- Înregistrarea ordonanţelor de delegare în registrele privind delegările;
- Organizarea și funcționarea camerelor de corpuri delicte;
- Planificarea activităților structurilor Poliției Române. Elaborarea și monitorizarea documentelor de planificare întocmite la nivelul IGPR respectiv unitățile teritoriale de poliție;
- Raportarea și monitorizarea și a aspectelor de interes operativ;
- Modul de acțiune a structurilor Poliției Române pentru gestionarea situațiilor de criză generate de amenințări privind atacuri în în zone publice sau private, cu arme albe, arme de foc, vehicule, plasare de dispozitive explozive sau sesizarea prezenței unor colete/bagaje suspecte.
Bibliografie
- Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor, republicată;
- Ordinul comun M.A.I. nr. 56/2014 - PÎCCJ nr. 12/C/2014 pentru aprobarea normelor metodologice privind înregistrarea, evidenţa unitară, circuitul sesizărilor penale şi coordonarea administrativă a activităţilor dispuse organelor de poliţie de către procuror;
- Dispoziţia IGPR nr. 76/2014 privind activitatea de înregistrare a dosarelor penale şi a dispoziţiilor procurorului;
- O.M.A.I. nr. 73/2013 privind organizarea și funcționarea camerelor de corpuri delicte;
- Dispoziția I.G.P.R. nr. 91/2019 privind aprobarea metodologiei referitoare la planificarea și evaluarea activității structurilor din cadrul Poliției Române;
- O.M.A.I. S/61/2010 privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, cu modificările și completările ulterioare;
- Procedura de sistem privind modul de acțiune a structurilor Poliției Române pentru gestionarea situațiilor de criză generate de amenințări privind atacuri în zone publice sau private, cu arme albe, arme de foc, vehicule, plasare de dispozitive explozive sau sesizarea prezenței unor colete/bagaje suspecte PS-IGPR-CO-37.
- PREGĂTIRE DE SPECIALITATE
CAP. II. A. COMBATEREA MACROCRIMINALITĂŢI ECONOMICO FINANCIARE
Tematica
- Bancruta frauduloasă;
- Înşelăciunea;
- Înşelăciunea privind asigurările;
- Deturnarea licitaţiilor publice;
- Delapidarea;
- Deturnarea de fonduri;
- Înfiinţarea, organizare şi funcţionarea societăţilor comerciale în România;
- Contabilitatea financiară;
- Cadrul legal privind impozitele, taxele şi contribuţiile sociale, care sunt venituri ale bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetului asigurărilor pentru şomaj şi fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale; contribuabilii care au obligaţia să plătească aceste impozite, taxe şi contribuţii sociale; modul de calcul şi de plată a acestora;
- Evaziunea fiscală – infracțiuni, cauze de reducere a pedepselor, interdicții și decăderi, ;
- Reglementări vamale şi prevederi referitoare la domeniul vamal;
- Cadrul juridic aplicabil pieţei de capital;
- Modul de realizare a achiziţiilor publice, procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi de organizare a concursurilor de soluţii, instrumentele şi tehnicile specifice care pot fi utilizate pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică, precum şi anumite aspecte specifice în legătură cu executarea contractelor de achiziţie publică;
- Combaterea concurenţei neloiale;
- Prevenirea insolvenţei şi insolvenţa;
- Cadrul juridic aplicabil instituţiilor de credit şi societăţilor de servicii de investiţii financiare; supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit şi, respectiv, a societăţilor de servicii de investiţii financiare;
- Prevenirea şi combaterea spălării banilor;
- Măsuri pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar;
- Urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale. Administrarea şi valorificarea bunurilor indisponibilizate în cadrul procesului penal.
Bibliografie
- Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, Partea specială:
a) Titlul II Infracţiuni contra patrimoniului - Capitolul III Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii : abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor - art. 239, bancruta simplă - art. 240, bancruta frauduloasă - art. 241, gestiunea frauduloasă - art. 242, înşelăciunea - art. 244, înşelăciunea privind asigurările - art. 245, deturnarea licitaţiilor publice - art.246.
b) Titlul V Infracţiuni de corupţie şi de serviciu - Capitolul II Infracţiuni de serviciu: delapidarea - art. 295, deturnarea de fonduri - art. 307;
- Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 82/1991 – legea contabilităţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, republicată;
- Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare;
- Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative;
- Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată – Capitolul I (integral) ”Măsuri pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar” cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 318/2015 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative;
- O.U.G. nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, cu modificările şi completările ulterioare.
CAP. II. B. INVESTIGAREA FINANCIARĂ A GRUPURILOR DE CRIMINALITATE ORGANIZATĂ
Tematica
- Confiscarea specială;
- Confiscarea extinsă;
- Procedura sechestrului;
- Prevederi privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului;
- Identificarea bunurilor/sumelor de bani ce pot constitui obiect al măsurilor asigurătorii;
- Punerea în aplicare a măsurilor asigurătorii;
- Utilizarea investigației financiare în administrarea probatoriului privind infracțiunea de spălare a banilor.
Bibliografie
- Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, Titlui IV, Cap. II, art. 112 și art. 1121;
- Legea nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală cu modificările şi completările ulterioare, Titlul V, Cap. III, art. 252;
- Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative;
Procedura Operațională privind investigarea financiară a grupurilor de criminalitate organizată PO-IGPR-DCCO-03.
PRECIZĂRI:
1. Actele normative prevăzute în bibliografia recomandată candidaţilor vor fi studiate în forma actualizată la data publicării anunţului de concurs;
2. Actele normative menţionate în bibliografie şi pentru care nu sunt specificate capitole sau titluri, vor fi studiate în totalitate.
Fişiere ataşate
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii