ANUNŢ privind ocuparea funcţiei de şef grupă 1 - intervenție la Detațamentul Pirotehnic din cadrul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Inspectoratului General al Poliției Române, prevăzută la poziția 98 din statul de organizare al unităţii, cu recrutare din sursă internă.
A N U N Ţ
În conformitate cu prevederile art. 2735 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului şi ale Ordinului M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, ambele cu modificările şi completările ulterioare;
Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu sediul în Municipiul Bucureşti, Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 13 – 15, sector 2, organizează:
C O N C U R S :
Pentru ocuparea funcţiei de şef grupă 1 - intervenție la Detațamentul Pirotehnic din cadrul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Inspectoratului General al Poliției Române, prevăzută la poziția 98 din statul de organizare al unităţii, cu recrutare din sursă internă.
În vederea înscrierii şi participării la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ, următoarele condiţii:
- să fie ofiţeri de poliţie, cu următoarea pregătire de bază:
- studii superioare de lungă durată cu diplomă de licență sau echivalentă în profilul / domeniul / specializarea: geniu, inginerie de armament, rachete și muniții, automatizarea conducerii trupelor, blindate și autovehicule militare, drept/științe juridice, științe militare;
sau
- studii universitare de licență, ciclul I de studii universitare (în sistem Bologna), absolvite cu diplomă de licență în domeniul de licență: geniu/inginerie genistică, inginerie de armament, rachete și muniții, drept, științe militare, informații și ordine publică;
- să fie declaraţi „apt medical” şi „apt” la evaluarea psihologică organizată în acest scop;
- să deţină permis de conducere categoria „B”;
- să deţină gradul profesional de minim subinspector de poliţie;
- să aibă vechime în muncă/din care în MAI: minim 2 ani;
- să aibă 2 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției;
- să nu se afle sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau faţă de acesta să nu fi fost pusă în mişcare acţiunea penală;
- să fi obţinut calificativul de cel puțin „bine” la ultimele două evaluări anuale de serviciu;
- să dețină/să obțină autorizație de acces la informații clasificate din clasa secret de stat, nivel „STRICT SECRET” ;
- să dețină/să obțină certificat/diplomă/atestat/permis de absolvire a unui program de atestare în domeniul pirotehnic, explozivi și combustibili speciali, în termen de 12 luni de la ocuparea postului;
- să dețină/să obțină permis de exercitare a activității nucleare nivel I, în termen de 12 luni de la ocuparea postului;.
- să dețină/să obțină permis de exercitare a activității nucleare nivel II, în termen de 12 luni de la ocuparea postului;
Cererile de participare la concurs (conform modelului anexat) vor fi adresate inspectorului general al Poliției Române și vor fi depuse la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politiaromana.ro până la data de 12.07.2023, ora 16.00 (inclusiv în zilele nelucrătoare).
Dosarele de recrutare vor fi depuse, până la aceeași dată, respectiv 12.07.2023, ora 16.00 (și în zilele nelucrătoare), exclusiv în format electronic (scanat, format PDF needitabil), la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politiaromana.ro și vor cuprinde documentele prevăzute de art. 60 alin. (1) din Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140/2016, astfel:
- cererea de înscriere (Anexa 1) şi curriculum vitae, modelul comun european;
- copii ale actului de identitate și ale documentelor care atestă nivelul și specializarea studiilor impuse de cerințele postului;
- copia permisului de conducere categoria „B”;
- adeverință care conține rezultatul ultimului examen de bilanț, eliberată de medicul de unitate, potrivit Anexei nr. 2 din Dispoziția Comună a Direcției Medicale nr. 963164 din 15.03.2022 și a Direcției Generale Management Resurse Umane nr. 327674 din 15.03.2022;
- declarația de confirmare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare (Anexa 2);
- adeverință eliberată de structura de resurse umane a unității de provenienţă, din care să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute la pct. 8 și 9 din prezentul anunț.
Candidatul declarat „ADMIS” va prezenta documentele din dosarul de recrutare, în original, în vederea certificării pentru conformitate și semnării de către persoana desemnată și de către candidat. Originalul documentelor se restituie candidatului, după certificarea copiilor.
Documentele menționate pot fi depuse și în copie legalizată, situație în care activitățile de certificare nu se mai realizează.
În situația în care candidatul declarat „ADMIS” nu prezintă toate documentele solicitate și/sau nu prezintă documentele în original în vederea certificării pentru conformitate a copiilor și/sau în situația în care se constată că documentele prezentate nu sunt autentice, oferta de ocupare a postului se face candidatului clasat pe următorul loc, în ordinea descrescătoare a notelor obținute. Dacă nu există un alt candidat care să fi obținut nota necesară pentru a fi declarat „ADMIS” la concurs, se poate organiza un nou concurs, potrivit actelor normative incidente.
Întrucât examinarea psihologică este de competența Centrului de Psihosociologie al M.A.I., data, ora, locul și celelalte detalii vor fi comunicate prin postare pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Candidații nu vor fi anunțați personal cu privire la data, ora și locul unde se va organiza evaluarea psihologică, fiind obligați să se informeze prin verificarea permanentă a paginii de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Candidații trebuie să se prezinte în ziua, data, ora și locul în care au fost planificați pentru susținerea evaluării psihologice.
Lista candidaților declarați „APT” psihologic se va posta pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Candidații declarați „INAPT” psihologic nu vor putea participa la concurs.
Concursul va consta în susținerea unui interviu structurat pe subiecte profesionale, potrivit prevederilor art. 26 din Anexa nr. 3 la OMAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI, cu modificările și completările ulterioare, care se înregistrează audio și/sau video și se va desfășura la sediul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Şos. Giurgiului nr. 208, Sector 5, Bucureşti, în data de 26.07.2023, după următorul grafic:
- instructajul candidaților: ora 14.00;
- desfășurarea interviului pe subiecte profesionale: ora 14.15;
- afișarea grilei de apreciere: la finalizarea interviului desfășurat cu ultimul candidat;
- afișarea rezultatelor: după ora 16.00 (în raport de numărul candidaților);
- perioada limită de depunere a eventualelor contestații (în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor, respectiv 27.07.2023);
- soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor la această activitate se va realiza în perioada 28.07 - 31.07.2023;
- afișarea tabelului cu rezultatele finale se va realiza în perioada 27.07 – 31.07.2023, în funcție de existența/inexistența unor eventuale contestații.
Evaluarea probei de concurs se face cu note de la 1 la 10.
Nota minimă de promovare a probei de concurs este 7,00.
Candidații sunt declarați „ADMIS” în ordinea descrescătoare a notelor obținute la interviul structurat pe subiecte profesionale. În situația în care mai mulți candidați obțin aceeași notă, este declarat „ADMIS” la concurs candidatul care are cea mai mare vechime în specialitatea postului scos la concurs. În situația în care mai mulți candidați au aceeași vechime în specialitatea postului scos la concurs, este declarat „ADMIS” candidatul care are cea mai mare vechime în studiile necesare postului scos la concurs.
Rezultatele se înscriu în tabelul cu rezultatele obținute la concurs și se aduc la cunoștință prin afișare la sediul Inspectoratului General al Poliției Române și prin postare pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Candidatul nemulțumit de rezultatul obținut la interviul structurat pe subiecte profesionale poate formula contestație o singură dată, în termen de 24 de ore de la afișare, ce va fi depusă în format electronic (semnată și scanată în format electronic needitabil) la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politia romana.ro.
Rezultatele la contestații se comunică candidaților prin afișare la sediul Inspectoratului General al Poliției Române și se postează pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.
Nota acordată după soluționarea contestației la interviul structurat pe subiecte profesionale este definitivă.
La concurs pot participa numai candidații care îndeplinesc condițiile legale, criteriile specifice de recrutare, condițiile de ocupare prevăzute în fișa postului și ale căror dosare de recrutare sunt complete, corect întocmite și depuse în termenul prevăzut în prezentul anunț de concurs.
Fișa postului poate fi consultată, la cerere, de către candidați, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, din municipiul București, strada Mihai-Vodă nr. 4-6, sector 5, tel. int. 26420.
Relații suplimentare privind condițiile de participare sau documentele necesare se pot obține de la Direcția Management Resurse Umane, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, la tel. int. 26420, în zilele lucrătoare.
Modificările care privesc organizarea și desfășurarea concursului, intervenite din motive obiective (cauzate de contextul epidemiologic sau de alți factori), se vor afișa în timp util pe pagina de internet a Inspectoratului General al Poliției Române, www.politiaromana.ro
Candidații sunt rugați să citească cu atenție anunțul și să respecte organizarea stabilită cu privire la toate etapele concursului.
Tematica și bibliografia fac parte integrantă din prezentul anunț.
Tematici si bibliografii
TEMATICA ŞI BIBLIOGRAFIA
recomandată candidaților înscriși la concursul ce se va organiza pentru ocuparea funcției de şef grupă 1 - intervenție la Detașamentul Pirotehnic din cadrul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Inspectoratului General al Poliției Române
CAPITOLUL I - MANAGEMENT ORGANIZATORIC
- Procesul managerial
- Funcţiile procesului managerial
- Principiile procesului managerial
- Controlul managerial
- Managementul luării deciziei
- Procesul decizional
- Bariere în luarea deciziei
- Comunicarea în activitatea managerială
- Managementul gestionării conflictelor
BIBLIOGRAFIE
- Managementul organizational al poliţiei: fundamente teoretice / Costică Voicu, Ştefan Eugen Prună - Bucureşti: MediaUno. 2007;
CAPITOLUL II - PREGĂTIRE DE SPECIALITATE
1. Explozivi
1.1. Generalităţi
1.2. Compoziția explozivilor
1.3. Caracteristicile explozivilor
1.3.1. Parametrii termodinamici
1.3.2. Parametrii fizico-chimici
1.3.3.Parametrii balistici
1.3.4. Parametrii de siguranță
1.4. Clasificarea explozivilor
1.5. Explozivi realizați și utilizați în România
1.5.1. Explozivi ordinari
1.5.2. Explozivi de siguranță
1.6. Verificarea calității explozivului
2. Materiale de inițiere
2.1. Generalități
2.2. Capse detonante
2.2.1. Capse detonante pirotehnice
2.2.2. Capse detonante electrice
2.3. Fitile detonante
2.4. Sistemul de inițiere NONEL
2.5. Încărcături de inițiere unitare
2.6. Verificarea calității materialelor de inițiere
3. Mijloace de inițiere
3.1. Mijloace de aprindere a capselor detonante pirotehnice
3.1.1. Fitilul de amorsare (Bickford)
3.1.2. Aprinzătoare pirotehnice și electrice
3.2. Mijloace de aprindere a capselor detonante electrice
3.2.1. Explozoare și aparate de împușcare de la rețea
3.2.2. Cabluri de împușcare și conductoare de prelungire
3.2.3. Aparate de măsură și control
3.3. Verificarea calității mijloacelor de inițiere
3.3.1. Verificarea fitilului de amorsare (Bickford)
3.3.2. Verificarea explozoarelor
3.3.3. Verificarea aparatelor de măsură și control
3.3.4. Verificarea cablurilor de împușcare
4. Rețele de împușcare
4.1. Rețele de împușcare electrice
4.1.1. Rețele de împușcare electrice realizate prin legarea în serie a capselor detonante
electrice
4.1.2. Rețele de împușcare electrice realizate prin legarea în paralel a capselor
detonante electrice
4.1.3. Rețele de împușcare electrice realizate prin legarea în mixt a capselor detonante
electrice
4.2. Rețele de împușcare cu fitil detonant
4.2.1. Modul de realizare a rețelelor de fitil detonant
4.2.2. Rețele simple de tip deschis
4.2.3. Rețele simple de tip închis
4.2.4. Rețele de împușcare combinate
5. Clasificarea materiilor explozive
5.1. După efectul pe care-l pot avea asupra mediului în caz de explozie
5.2 Obiecte artizanale și de distracție, pe bază de amestecuri pirotehnice
6. Distrugerea materiilor explozive
6.1. Generalități
6.2. Distrugerea prin explodare
6.3. Distrugerea prin ardere
6.4. Distrugerea prin dizolvare în apă
7. Explozivi și amestecuri de inițiere
7.1 Principalii explozivi de inițiere
7.2 Compoziții de amorsare
8. Explozivi și amestecuri explozive brizante
8.1 Principalii explozivi brizanți
8.2 Compoziții explozive militare
8.3 Compoziții explozive civile
9. Securitatea muncii în lucrul cu substanțele explozive
9.1 Reguli generale de securitate
9.2 Cauze posibile de explozie și protecția împotriva declanșării accidentale a exploziilor
9.3 Pagubele și protecția contra exploziilor accidentale
10. Proceduri de intervenție
10.1 |
Organizarea și desfășurarea intervenției de specialitate asupra munițiilor și elementelor de muniție clasică; |
10.2 |
Executarea intervenției de specialitate asupra obiectelor suspecte de a conține dispozitive explozive de către formațiunile de intervenție pirotehnică din cadrul Poliției Române; |
10.3 |
Marcarea zonei de intervenție pirotehnică și C.B.R.N.e de către formațiunile de intervenție pirotehnică și C.B.R.N.e din cadrul Poliției Române; |
10.4 |
Executarea controlului tehnic de către formațiunile de intervenție pirotehnică din cadrul Poliției Române. |
BIBLIOGRAFIE:
- Explozivi şi tehnica împuşcării în industrie. Editura tehnică, Bucuresti – 1985. Autori: ing. Sabin TAT, ing. Mihai ZAPOROJAN, ing. Klaus FISSGUS;
- Fabricația și proprietățile substanțelor explozive. Editura Academiei Tehnice Militare, Bucuresti – 1997. Autori: cpt. ing. Doru-Adrian GOGA, col. dr. ing. Octavian ORBAN;
- Legea 126 din 27 decembrie 1995 privind regimul materiilor explozive, republicată;
- HG nr. 536 din 30 mai 2002 pentru aprobarea Normelor tehnice privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive utilizate în orice alte operaţiuni specifice în activităţile deţinătorilor, precum şi autorizarea artificierilor şi a pirotehniştilor;
- Procedură de sistem privind organizarea și desfășurarea intervenției de specialitate asupra munițiilor și elementelor de muniție clasică, cod PS – IGPR – SIIAS – 05, ediția I, revizia 0, număr de înregistrare 167.306 din 15.09.2020;
- Procedură de sistem privind executarea intervenției de specialitate asupra obiectelor suspecte de a conține dispozitive explozive de către formațiunile de intervenție pirotehnică din cadrul Poliției Române, cod PS – IGPR – SIIAS – 10, ediția 1, revizia 1, număr de înregistrare 169.163 din 18.12.2020;
- Procedură de sistem privind marcarea zonei de intervenție pirotehnică și C.B.R.N.e de către formațiunile de intervenție pirotehnică și C.B.R.N.e din cadrul Poliției Române, cod PS – IGPR – SIIAS – 11, ediția 2, revizia 1, număr de înregistrare 169.164 din 18.12.2020;
- Procedură de sistem privind executarea controlului tehnic de către formațiunile de intervenție pirotehnică din cadrul Poliției Române, cod PS – IGPR – SIIAS – 15, ediția 1, revizia 0, număr de înregistrare 169.259 din 28.12.2020.
CAPITOLUL III – MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE
1. Perioada de stagiu sau probă a polițiștilor;
2. Exercitarea tutelei profesionale;
3. Organizarea și desfășurarea tutelei polițiștilor;
4. Drepturile, îndatoririle şi restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi ale poliţistului;
5. Recompense, răspunderea juridică şi sancţiuni;
6. Întreruperea și încetarea raporturilor de serviciu ale poliţistului;
7. Organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române;
8. Atribuţiile Poliţiei Române;
9. Principiile generale de etică și deontologie ale polițistului;
10. Norme de conduită profesională a polițistului;
11. Organizarea activității formațiunilor pirotehnice de la nivelul Poliției Române.
BIBLIOGRAFIE:
- O.M.A.I. 140 / 2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de politie ale M.A.I.;
- Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea nr. 218/23.04.2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, republicată;
- HG nr. 991/25.08.2005 pentru aprobarea Codului de etică şi deontologie al poliţistului;
- Dispoziţia Inspectorului General al Poliţiei Române nr. 133 din 09.12.2021, privind unele măsuri referitoare la organizarea activității formațiunilor pirotehnice de la nivelul Poliției Române.
CAPITOLUL IV – COOPERARE POLIŢIENEASCĂ INTERNAŢIONALĂ
- Asistența reciprocă între autoritățile de poliție;
- Cooperarea dintre unitățile speciale de intervenție din U.E. în situații de criză.
BIBLIOGRAFIE
- Manualul Schengen de cooperare poliţienească transfrontalieră;
- Decizia JAI 617 din 2008 privind îmbunătățirea cooperării dintre unitățile speciale de intervenție
ale statelor membre ale U.E. în situații de criză.
PRECIZĂRI:
- Actele normative prevăzute în bibliografia recomandată candidaților vor fi studiate în forma actualizată la data publicării anunțului de concurs;
- Actele normative menționate în bibliografie şi pentru care nu sunt specificate capitole sau titluri, vor fi studiate în totalitate.
Fişiere ataşate
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii