Data concursului: 03 Iulie 2023

ANUNȚ privind ocuparea funcţiei de şef birou I la Biroul Juridic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, prevăzută la poziţia 59 din statul de organizare al unităţii, cu recrutare din sursă internă.

A  N  U  N  Ţ

 

În conformitate cu prevederile art. 2735 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului şi ale Ordinului M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, ambele cu modificările şi completările ulterioare;

 

Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu sediul în Municipiul Bucureşti, strada Mihai Vodă nr. 4 – 6, sectorul 5, organizează:

 

C  O  N  C  U  R  S :

 

Pentru ocuparea funcţiei de şef birou I la Biroul Juridic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași, prevăzută la poziţia 59 din statul de organizare al unităţii, cu recrutare din sursă internă.

 

În vederea înscrierii şi participării la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ, următoarele condiţii:

 

  1. să fie ofiţeri de poliţie, cu următoarea pregătire de bază:

 

 - studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul științelor juridice – domeniul de studii universitare de licență drept, specializarea drept; studii superioare de licență ciclul I de studii universitare ( în sistem Bologna), în domeniul fundamental științe sociale, ramura de știință ,,științe juridice”, domeniul de licență ,,drept’’, specializarea ,,drept”;

 

* să aibă pregătire de specialitate:

       - nu este cazul.

          

            * să dețină/să obțină autorizații speciale pentru exercitarea atribuțiilor postului:

        -avizul Direcției Juridice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și îndeplinirea formalităților pentru exercitarea profesiei conform dispozițiilor Legii 514/2004 și OMAI nr. 107/2017 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic

       - să fie definitivat în profesia de consilier juridic.

 

  1. să fie declaraţi «apt medical» şi «apt» la evaluarea psihologică organizată în acest scop;
  2. să deţină gradul profesional de minim inspector de poliţie;
  3. să aibă minim 2 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției;
  4. să nu se afle sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau faţă de acesta să nu fi fost pusă în mişcare acţiunea penală;
  5. să fi obţinut calificativul de cel puţin «bine» la ultimele două evaluări anuale de serviciu;
  6. să dețină/să obțină autorizație de acces la informații clasificate din clasa secret de stat, nivel „STRICT SECRET”.

 

Cererile de participare la concurs (conform modelului anexat) vor fi adresate inspectorului general al Poliției Române și vor fi depuse la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politiaromana.ro până la data de 30.05.2023, ora  16.00(inclusiv în zilele nelucrătoare).

Dosarele de recrutare vor fi depuse, până la aceeași dată, respectiv 30.05.2023 , ora 16.00 (și în zilele nelucrătoare), exclusiv în format electronic (scanat, format PDF needitabil), la adresa de                    e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politiaromana.ro și vor cuprinde documentele prevăzute de art. 60 alin. (1) din Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140/2016, astfel:

  1. cerere de înscriere (Anexa 1) și curriculum vitae, model comun european;
  2. copii ale actului de identitate și ale documentelor care atestă nivelul și specializarea studiilor impuse de cerințele postului;
  3. adeverință care conține rezultatul ultimului examen de bilanț, eliberată de medicul de unitate, potrivit Anexei nr. 2 din Dispoziția Comună a Direcției Medicale nr. 963164 din 15.03.2022 și a Direcției Generale Management Resurse Umane nr. 327674 din 15.03.2022;
  4. declarația de confirmare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare (Anexa 2);
  5. adeverinţă eliberată de structura de resurse umane a unității de provenienţă, emisă ulterior publicării anunțului de concurs, din care să rezulte îndeplinirea condiției prevăzută la pct. 3, 4, 5 și 6 din prezentul anunț.

Candidatul declarat „admis” va prezenta documentele din dosarul de recrutare, în original, în vederea certificării pentru conformitate și semnării de către persoana desemnată și de către candidat. Originalul documentelor se restituie candidatului, după certificarea copiilor.

Documentele menționate pot fi depuse și în copie legalizată, situație în care activitățile de certificare nu se mai realizează.

În situația în care candidatul declarat „admis” nu prezintă toate documentele solicitate și/sau nu prezintă documentele în original în vederea certificării pentru conformitate a copiilor și/sau în situația în care se constată că documentele prezentate nu sunt autentice, oferta de ocupare a postului se face candidatului clasat pe următorul loc, în ordinea descrescătoare a notelor obținute. Dacă nu există un alt candidat care să fi obținut nota necesară pentru a fi declarat „admis” la concurs, se poate organiza un nou concurs, potrivit actelor normative incidente.

Întrucât examinarea psihologică este de competența Centrului de Psihosociologie al M.A.I., data, ora, locul și celelalte detalii vor fi comunicate prin postare pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.

Candidații nu vor fi anunțați personal cu privire la data, ora și locul unde se va organiza evaluarea psihologică, fiind obligați să se informeze prin verificarea permanentă a paginii de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.

Candidații trebuie să se prezinte în ziua, data, ora și locul în care au fost planificați pentru susținerea evaluării psihologice.

Lista candidaților declarați „apt”/,,inapt” psihologic se va posta pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.

Candidații declarați „inapt” psihologic nu vor putea participa la concurs.

Concursul va consta în susținerea unui interviu structurat pe subiecte profesionale, potrivit prevederilor art. 26 din Anexa nr. 3 la OMAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI, cu modificările și completările ulterioare, care se înregistrează audio și/sau video și se va desfășura la sediul Inspectoratului General al Poliției Române cu sediul în Municipiul Bucureşti, strada Mihai Vodă nr. 4 - 6, sectorul 5, în data de 03.07.2023, după următorul grafic:

  • instructajul candidaților: ora 13.00;
  • desfășurarea interviului pe subiecte profesionale: ora 13.15;
  • afișarea grilei de apreciere: la finalizarea interviului desfășurat cu ultimul candidat;
  • afișarea rezultatelor: după ora 16.00 (în raport de numărul candidaților);
  • perioada limită de depunere a eventualelor contestații (în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor, respectiv 04.07.2023);
  • soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor la această activitate se va realiza în perioada  05.07.2023 – 06.07.2023;
  • afișarea tabelului cu rezultatele finale se va realiza în perioada 05.07.2023 – 06.07.2023, în funcție de existența/inexistența unor eventuale contestații.

 

           Evaluarea probei de concurs se face cu note de la 1 la 10.

           Nota minimă de promovare a probei de concurs este 7,00.

           Candidații sunt declarați „admis” în ordinea descrescătoare a notelor obținute la interviul structurat pe subiecte profesionale. În situația în care mai mulți candidați obțin aceeași notă, este declarat „admis” la concurs candidatul care are cea mai mare vechime în specialitatea postului scos la concurs. În situația în care mai mulți candidați au aceeași vechime în specialitatea postului scos la concurs, este declarat „admis” candidatul care are cea mai mare vechime în studiile necesare postului scos la concurs.

Rezultatele se înscriu în tabelul cu rezultatele obținute la concurs și se aduc la cunoștință prin afișare la sediul Inspectoratului General al Poliției Române și prin postare pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.

Candidatul nemulțumit de rezultatul obținut la interviul structurat pe subiecte profesionale poate formula contestație o singură dată, în termen de 24 de ore de la afișare, ce va fi depusă în format electronic (semnată și scanată în format electronic needitabil) la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politia romana.ro.

Rezultatele la contestații se comunică candidaților prin afișare la sediul Inspectoratului General al Poliției Române și se postează pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.

Nota acordată după soluționarea contestației la interviul structurat pe subiecte profesionale este definitivă.

La concurs pot participa numai candidații care îndeplinesc condițiile legale, criteriile specifice de recrutare, condițiile de ocupare prevăzute în fișa postului și ale căror dosare de recrutare sunt complete, corect întocmite și depuse în termenul prevăzut în prezentul anunț de concurs

Fișa postului poate fi consultată, la cerere, de către candidați, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, din municipiul București, strada Mihai-Vodă nr. 4-6, sector 5, tel. int. 26160/ 26442.

Relații suplimentare privind condițiile de participare sau documentele necesare se pot obține de la Direcția Management Resurse Umane, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, la tel. int. 26160/ 26442, în zilele lucrătoare.

Modificările care privesc organizarea și desfășurarea concursului, intervenite din motive obiective (cauzate de contextul epidemiologic sau de alți factori), se vor afișa în timp util pe pagina de internet a Inspectoratului General al Poliției Române, www.politiaromana.ro

Candidații sunt rugați să citească cu atenție anunțul și să respecte organizarea stabilită cu privire la toate etapele concursului.

Tematica și bibliografia fac parte integrantă din prezentul anunț.

 

Tematici si bibliografii

TEMATICA ŞI BIBLIOGRAFIA

recomandată candidaților înscriși la concursul ce se va organiza pentru ocuparea funcției de șef birou I la Biroul Juridic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași

 

TEMATICĂ :

 

  1. Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale; legiferarea;
  2. Respectarea normelor de tehnică legislativă, iniţierea actelor normative, avizarea proiectelor, intrarea în vigoare a actelor normative, motivarea proiectelor de acte normative, părţile constitutive ale actului normativ, norme cu privire la ordinele, instrucţiunile şi celelalte acte normative emise de conducătorii ministerelor şi ai altor organe ale administraţiei publice centrale de specialitate sau de autorităţile administrative autonome;
  3. Organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic;
  4. Asistenţa juridică în Ministerul Afacerilor Interne şi în unităţile, instituţiile şi structurile din subordinea acestuia;
  5. Atribuţiile Poliţiei Române, drepturile şi obligaţiile ce revin poliţiştilor în exercitarea atribuţiilor;
  6. Selecţionarea, pregătirea, obținerea gradelor profesionale şi încadrarea poliţiştilor în categorii şi grade profesionale;
  7. Delegarea poliţiştilor; detaşarea poliţiştilor; refuzul privind modificarea raporturilor de serviciu ale poliţiştilor prin delegare sau detaşare; împuternicirea pe funcţii de conducere; transferul poliţiştilor; mutarea poliţiştilor; punerea la dispoziţie; procedura şi cazuri de suspendare a raporturilor de serviciu ale poliţiştilor;
  8. Drepturile, îndatoririle şi restrângerea exerciţiului unor drepturi ale poliţistului; recompense, răspunderea juridică şi sancţiuni, cazurile de încetare a raporturilor de serviciu ale poliţiştilor;
  9. Condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor;
  10. Condiţiile în baza cărora poliţistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament şi recuperare;
  11. Drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională (polițiști); drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării (polițiști) în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului;
  12. Asigurarea despăgubirilor de viață, sănătate și bunuri ale polițiștilor;
  13. Principiile care guvernează conduita profesională a poliţiştilor, utilizarea forţei, deontologia măsurilor poliţieneşti, relaţia poliţistului cu diferite categorii de persoane, normele de conduită profesională a poliţistului;
  14. Constatarea contravenţiei; aplicarea sancţiunilor contravenţionale; căile de atac împotriva procesului-verbal de constatare;
  15. Circulația pe drumurile publice: infracțiuni și pedepse; răspunderea contravențională; căi de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei; sancţiuni contravenţionale şi măsuri tehnico-administrative;
  16. Redactarea, gestionarea documentelor neclasificate, circuitul și promovarea corespondenței în M.A.I.;
  17. Activitatea de soluţionare a petiţiilor; organizarea şi desfăşurarea activităţii de primire și înregistrare a petițiilor; repartizare şi transmitere a petiţiilor spre soluţionare; soluţionarea petiţiilor, precum şi de primire a cetăţenilor în audienţă în structurile Ministerului Afacerilor Interne;
  18. Autorităţi contractante; Domeniu de aplicare al achiziţiilor publice; Exceptări; Reguli generale de participare şi desfăşurare a procedurilor de atribuire; Modalităţi de atribuire; Instrumente şi tehnici specifice de atribuire a contractelor de achiziţie publică; Organizarea şi desfăşurarea procedurii de atribuire; Executarea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru; Cazuri specifice de încetare a contractului de achiziţie publică; Contravenţii şi sancţiuni;
  19. Răspunderea materială a poliţiştilor pentru pagubele produse M.A.I.;
  20. Liberul acces la informaţiile de interes public;
  21. Subiectele de sesizare a instanţei de contencios administrativ, tutela administrativă, excepţia de nelegalitate, actele nesupuse controlului administrativ, procedura prealabilă, instanța competentă, termenul de introducere a acţiunii, citarea părţilor în contenciosul administrativ, suspendarea executării actului administrativ, soluţiile pe care le poate da instanţa de contencios administrativ, termenul de prescripţie pentru despăgubiri, recursul în contenciosul administrativ, procedura de executare;
  22. Acţiunea civilă, participanţii la procesul civil, părţile, participarea terţilor la judecată, reprezentarea, competenţa instanţelor judecătoreşti, actele de procedură, termenele procedurale, amenzi judiciare şi despăgubiri, procedura în faţa primei instanţe de judecată, cererea de chemare în judecată, întâmpinarea, cererea reconvenţională, citarea şi comunicarea actelor de procedură, excepţiile procesuale, probele, şedinţa de judecată, suspendarea judecăţii, perimarea, hotărârea judecătorească, apelul, recursul, contestaţia în anulare, revizuirea; sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, contestaţia privind tergiversarea procesului, executarea silită; titlul executoriu, participanţii la executarea silită, efectuarea executării silite, prescripţia dreptului de a obţine executarea silită, contestaţia la executare, întoarcerea executării, procedura ordonanţei preşedinţiale, procedura ordonanţei de plată, cauţiunea judiciară;
  23. Persoanele, bunurile, limitele juridice ale dreptului de proprietate privată, proprietatea comună, proprietatea periodică, dezmembrămintele dreptului de proprietate privată, proprietatea publică, cartea funciară, acţiunile posesorii, donaţia, obligaţiile, contractul, actul juridic unilateral, faptul juridic licit, răspunderea civilă, obligaţiile complexe, obligaţiile alternative şi facultative, executarea obligaţiilor, transmisiunea şi transformarea obligaţiilor, cesiunea de creanţă, subrogaţia, preluarea datoriei, novaţia, contracte speciale: contractul de vânzare, contractul de furnizare, contractul de locaţiune, contractul de societate, contractul de mandat, contractul de împrumut, privilegiile şi garanţiile reale, prescripţia extinctivă, decăderea şi calculul termenelor;
  24. Aplicarea legii penale, infracţiunea (definiţie, cauze de neimputabilitate, tentativa, unitatea şi pluritatea de infracţiuni, autorul şi participanţii), pedepsele, răspunderea penală a persoanei juridice, cauze care înlătură răspunderea penală, infracţiuni de corupţie şi de serviciu;
  25. Principiile şi limitele aplicării legii procesuale penale, acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal, organele de urmărire penală şi competenţa acestora, partea civilă şi drepturile acesteia, partea responsabilă civilmente şi drepturile acesteia, consultarea dosarului, probele, metode speciale de supraveghere sau cercetare, ridicarea de obiecte şi înscrisuri, citarea, comunicarea actelor procedurale şi mandatul de aducere, sesizarea organelor de urmărire penală, plângerea împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală, apelul, căile extraordinare de atac, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept; punerea în executare a dispoziţiilor civile din hotărâre;
  26. Reguli specifice privind proprietatea publică si privată a statului;
  27. Funcţiile managementului; tipuri de decizie; etapele procesului decizional; proiectarea, analiza şi evoluţia posturilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BIBLIOGRAFIE

 

  1. Constituţia României, republicată;
  2. Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative;
  3. Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic;
  4. O.MA.I. nr. 107/2017 privind  asistenţa juridică în Ministerul Afacerilor Interne şi unităţile, instituţiile şi structurile din subordinea acestuia ;
  5. Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române;
  6. Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului;
  7. H.G. nr. 725/2015 pentru stabilirea normelor de aplicare a cap. IV din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, referitoare la acordarea recompenselor şi răspunderea disciplinară a poliţiştilor;
  8. H.G. nr. 284/2005 privind stabilirea cuantumului şi condiţiilor de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie cuvenite poliţiştilor;
  9. H.G. nr. 1578/2002  privind condiţiile în baza cărora poliţistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plată, bilete de odihnă, tratament şi recuperare;
  10. Ordinul M.I. nr. 438/2003 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea H.G. nr. 1578/2002;
  11. H.G. nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională;
  12. O.M.A.I. nr. 181/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a Hotărârii Guvernului nr. 1.198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul naţional, ale personalului din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională;
  13. H.G. nr. 714/2018 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în interesul serviciului;
  14. H.G. nr. 1083/2008  privind asigurarea despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor;
  15. Ordinul M.A.I. nr. 24/2009  privind normele metodologice de aplicare a H.G. nr. 1083/2008 privind asigurarea despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor;
  16. H.G. nr. 991/2005 pentru aprobarea Codului de etică şi deontologie al poliţistului;
  17. O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor;
  18. O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice;
  19. H.G. nr. 1391/2006  pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice;
  20. O.M.A.I. nr. 118/2021 privind redactarea şi gestionarea documentelor neclasificate, circuitul şi promovarea corespondenţei la nivelul Ministerului Afacerilor Interne;
  21. O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor;
  22. O.M.A.I. nr. 33/2020 privind activităţile de soluţionare a petiţiilor, primire în audienţă şi consiliere a cetăţenilor în Ministerul Afacerilor Interne;
  23. Legea  nr. 98/2016 privind achiziţiile publice;
  24. H.G. nr. 395/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr.98/2016 privind achizițiile publice;
  25. O.G. nr.121/1998 privind răspunderea materială a militarilor;
  26. I.M.A.I nr. 114/ 22 iulie 2013 privind răspunderea materială a personalului pentru pagubele produse Ministerului Afacerilor Interne;
  27. Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public;
  28. H.G. nr. 123/2002  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public;
  29. O.M.A.I. nr. 410/2004  pentru constituirea comisiilor de analiza privind încălcarea dreptului de acces la informaţiile de interes public;
  30. Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ;
  31. Legea nr. 134/2010 privind Noul codul de procedură civilă;
  32. Legea nr. 76/2012 privind punerea în aplicare a Noului cod de procedură civilă;
  33. Legea nr. 287/2009 privind Codul civil;
  34. Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil;
  35. Legea nr. 286/2009 privind Codul penal;
  36. Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală;
  37. O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, Partea a V-a;
  38. Managementul resurselor umane –Ştefan Stanciu, Mihaela Ionescu,Cristina Leovaridis,Dan Stănescu–Editura comunicare.ro,

(calea de acces INTRAPOL/ SERVER FTP/ e-biblioteca/domenii/domenii_carte/management)

 

PRECIZĂRI:

  1. A se avea în vedere bibliografia în forma actualizată la data publicării anunțului.
  2. Actele normative menţionate în bibliografie, pentru care nu sunt specificate capitole sau titluri, vor fi studiate în integralitate.

 

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii