Selecționarea și încadrarea polițiștilor
Poliţistul este funcționar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuțiile stabilite pentru Politia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului.
Poliţistul îşi desfășoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul persoanei, comunității şi instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor imparțialității, nediscriminării, proporționalității şi gradualității.
Condiții legale şi cerințe de ocupare a posturilor prevăzute pentru încadrarea în funcții de poliţist prin reîncadrare ca poliţist, încadrare directă sau transfer din cadrul instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate națională, potrivit art. 10 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 7 din Anexa nr. 2 la Ordinul M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru a putea participa la concurs, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale:
- să aibă cetățenia română și domiciliul în România;
- să cunoască limba română, scris și vorbit;
- să aibă capacitate deplină de exercițiu;
- să fie apți din punct de vedere medical, fizic și psihologic;
- să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți;
- îndeplinesc condițiile de ocupare prevăzute în fișa postului, iar candidații la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne să fie absolvenți de liceu cu diplomă e bacalaureat. Dovada absolvirii se face cu diplomă sau adeverință din care să rezulte faptul că a susținut și promovat examenul de bacalaureat;
- să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist;
- să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea;
- să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;
- să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
- să nu fi desfășurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege.
- să îndeplinească condițiile prevăzute de la art. 10 alin. (3) din Legea 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare.
Candidații care au fost declarați „admis” la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante prevăzute a fi încadrate cu polițiști prin reîncadrare ca poliţist sau încadrare directă, nu trebuie să aibă, la încadrare, calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizații cu caracter politic.
Potrivit art. 9, alin. (2^1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare în raport cu nevoile operative ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, pentru ocuparea funcţiilor de execuţie vacante pot fi reîncadrate ca poliţişti persoane cărora le-au încetat raporturile de serviciu în condiţiile art. 69 alin. (1) lit. b), d) - f) şi j), care au studii corespunzătoare cerinţelor postului şi îndeplinesc condiţiile legale, potrivit categoriei din care au făcut parte.
Același act normativ mai prevede și că, în vederea reîncadrării ca poliţist persoanele care îndeplinesc criteriile specifice prevăzute de articolul menționat anterior, se vor supune îndeplinirii și condițiilor impuse de către art. 10 alin. (1^2) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede că la concursurile sau examenele prevăzute la art. 9 alin. (5) poate participa orice persoană care îndeplineşte, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), şi următoarele criterii specifice:
a) nu are tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe faţă şi/sau gât, precum şi în alte zone ale capului sau tatuaje ori elemente ornamentale prezente pe alte zone ale corpului care să reprezinte sau să semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violenţă, ură sau discriminare ori să aibă conotaţii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe;
b) dacă prin reîncadrare sau încadrare directă, potrivit nivelului studiilor şi/sau vechimii în specialitate, nu dobândeşte un grad profesional mai mic decât gradul militar echivalent deţinut în rezervă.
Pot fi recrutate în vederea încadrării directe ca poliţist persoanele care îndeplinesc criteriile specifice prevăzute de art. 9 alin. (2^2) și de art. 10 alin. (1^2) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
Art. 9
(2^2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), pentru reducerea deficitului de poliţişti în structurile Ministerului Afacerilor Interne, pot fi încadrate direct sau transferate din instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pe funcţii de execuţie vacante de poliţist, persoane cu studii corespunzătoare cerinţelor postului şi care îndeplinesc condiţiile legale.
(3) Pentru unele funcţii pot fi încadraţi direct sau transferaţi din instituţiile publice de apărare şi siguranţă naţională specialişti cu studii corespunzătoare cerinţelor postului şi care îndeplinesc condiţiile legale.
Art. 10, alin. (1^2)
La concursurile sau examenele prevăzute la art. 9 alin. (5) poate participa orice persoană care îndeplineşte, pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), şi următoarele criterii specifice:
a) nu are tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe faţă şi/sau gât, precum şi în alte zone ale capului sau tatuaje ori elemente ornamentale prezente pe alte zone ale corpului care să reprezinte sau să semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violenţă, ură sau discriminare ori să aibă conotaţii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe;
b) dacă prin reîncadrare sau încadrare directă, potrivit nivelului studiilor şi/sau vechimii în specialitate, nu dobândeşte un grad profesional mai mic decât gradul militar echivalent deţinut în rezervă.
În funcție de specificul activității profesionale pentru care sunt scoase la concurs funcțiile, pot fi stabilite criterii specifice de recrutare, cu respectarea condițiilor și a criteriilor prevăzute de actele normative în vigoare.
Acestea împreună cu toate celelalte date referitoare la probele de concurs, la tematică, bibliografie, precum și calendarul de desfășurare al concursului, vor fi aduse la cunoștința celor interesați, prin postarea anunțurilor de organizare a concursurilor, pe HUB-ul Ministerului Afacerilor Interne, accesând secțiunea Carieră.
Fişiere ataşate
Semnalări cazuri de corupţie
Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806
DetaliiRelaţii cu publicul(click pe link)
Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.
DetaliiAbonare la newsletter
Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.
Detalii