Data concursului: 27 Iulie 2023

A N U N T concurs pentru ocuparea funcţiei de şef birou la Biroul Pregătire de Luptă din cadrul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române, cu recrutare din sursă internă

A  N  U  N  Ţ

 

În conformitate cu prevederile art. 2735 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului şi ale Ordinului M.A.I. nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne, ambele cu modificările şi completările ulterioare;

 

Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu sediul în Municipiul Bucureşti, Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 13 – 15, sector 2, organizează:

 

 

C  O  N  C  U  R  S :

 

 

Pentru ocuparea funcţiei de şef birou la Biroul Pregătire de Luptă din cadrul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române, prevăzută la poziția 12 din statul de organizare al unităţii, cu recrutare din sursă internă.

 

În vederea înscrierii şi participării la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ, următoarele condiţii:

  1. să fie ofiţeri de poliţie, cu următoarea pregătire de bază:
  • studii universitare de lungă durată cu diplomă de licență sau echivalentă;

sau 

  • studii superioare de licenţă ciclul I de studii universitare (în sistem Bologna) absolvite cu diplomă de licență;
  1. să fie declaraţi „apt medical” şi „apt” la evaluarea psihologică organizată în acest scop;
  2. să deţină permis de conducere categoria „B”;
  3. să deţină gradul profesional de minim subinspector de poliţie;
  4. să aibă vechime în muncă/din care în MAI: minim 2 ani;
  5. să aibă 2 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției;
  6. să nu se afle sub efectul unei sancţiuni disciplinare sau faţă de acesta să nu fi fost pusă în mişcare acţiunea penală;
  7. să fi obţinut calificativul de cel puțin „bine” la ultimele două evaluări anuale de serviciu;
  8. să dețină/să obțină autorizație de acces la informații clasificate din clasa secret de stat, nivel „STRICT SECRET” ;
  9. să dețină/să obțină atestat/certificat/brevet de scafandru, alpinist;
  10. să îndeplinească baremele specifice categoriei de solicitare fizică specială și cele specifice instrucției tragerilor speciale.

 

Verificarea îndeplinirii acestor condiții, se realizează premergător desfășurării probei interviu, în perioada 17.07.2023 – 19.07.2023, ora, locul fiind stabilite în funcţie de numărul candidaţilor și modalitatea de desfășurare a verificărilor, precum și baremele necesar a fi îndeplinite de către candidații înscriși sunt prevăzute în anexele 3 și 4 la prezentul anunț.

 

Cererile de participare la concurs (conform modelului anexat) vor fi adresate inspectorului general al Poliției Române și vor fi depuse la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politiaromana.ro până la data de 04.07.2023, ora 16.00 (inclusiv în zilele nelucrătoare).

Dosarele de recrutare vor fi depuse, până la aceeași dată, respectiv 04.07.2023, ora 16.00 (și în zilele nelucrătoare), exclusiv în format electronic (scanat, format PDF needitabil), la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Management Resurse Umane concursuriconducere@politiaromana.ro și vor cuprinde documentele prevăzute de art. 60 alin. (1) din Anexa nr. 3 la Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 140/2016, astfel:

  1. cererea de înscriere (Anexa 1)  şi curriculum vitae, modelul comun european;
  2. copii ale actului de identitate și ale documentelor care atestă nivelul și specializarea studiilor impuse de cerințele postului;
  3. copia permisului de conducere categoria „B”;
  4. adeverință care conține rezultatul ultimului examen de bilanț, eliberată de medicul de unitate, potrivit Anexei nr. 2 din Dispoziția Comună a Direcției Medicale nr. 963164 din 15.03.2022 și a Direcției Generale Management Resurse Umane nr. 327674 din 15.03.2022;
  5. declarația de confirmare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare (Anexa 2);
  6. adeverință eliberată de structura de resurse umane a unității de provenienţă, din care să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute la pct. 7 și 8 din prezentul anunț.

Candidatul declarat „ADMIS” va prezenta documentele din dosarul de recrutare, în original, în vederea certificării pentru conformitate și semnării de către persoana desemnată și de către candidat. Originalul documentelor se restituie candidatului, după certificarea copiilor.

Documentele menționate pot fi depuse și în copie legalizată, situație în care activitățile de certificare nu se mai realizează.

În situația în care candidatul declarat „ADMIS” nu prezintă toate documentele solicitate și/sau nu prezintă documentele în original în vederea certificării pentru conformitate a copiilor și/sau în situația în care se constată că documentele prezentate nu sunt autentice, oferta de ocupare a postului se face candidatului clasat pe următorul loc, în ordinea descrescătoare a notelor obținute. Dacă nu există un alt candidat care să fi obținut nota necesară pentru a fi declarat „ADMIS” la concurs, se poate organiza un nou concurs, potrivit actelor normative incidente.

Întrucât examinarea psihologică este de competența Centrului de Psihosociologie al M.A.I., data, ora, locul și celelalte detalii vor fi comunicate prin postare pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.

Candidații nu vor fi anunțați personal cu privire la data, ora și locul unde se va organiza evaluarea psihologică, fiind obligați să se informeze prin verificarea permanentă a paginii de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.

Candidații trebuie să se prezinte în ziua, data, ora și locul în care au fost planificați pentru susținerea evaluării psihologice.

Lista candidaților declarați „APT” psihologic se va posta pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.

Candidații declarați „INAPT” psihologic nu vor putea participa la concurs.

Concursul va consta în susținerea unui interviu structurat pe subiecte profesionale, potrivit prevederilor art. 26 din Anexa nr. 3 la OMAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI, cu modificările și completările ulterioare, care se înregistrează audio și/sau video și se va desfășura la sediul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Şos. Giurgiului nr. 208, Sector 5, Bucureşti, în data de 27.07.2023, după următorul grafic:

  • instructajul candidaților: ora 14.00;
  • desfășurarea interviului pe subiecte profesionale: ora 14.15;
  • afișarea grilei de apreciere: la finalizarea interviului desfășurat cu ultimul candidat;
  • afișarea rezultatelor: după ora 16.00 (în raport de numărul candidaților);
  • perioada limită de depunere a eventualelor contestații (în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor, respectiv 28.07.2023);
  • soluționarea contestațiilor și afișarea rezultatelor la această activitate se va realiza în perioada  31.07 - 01.08.2023;
  • afișarea tabelului cu rezultatele finale se va realiza în perioada 28.07 – 01.08.2023, în funcție de existența/inexistența unor eventuale contestații.

 

Evaluarea probei de concurs se face cu note de la 1 la 10.

Nota minimă de promovare a probei de concurs este 7,00.

Candidații sunt declarați „ADMIS” în ordinea descrescătoare a notelor obținute la interviul structurat pe subiecte profesionale. În situația în care mai mulți candidați obțin aceeași notă, este declarat „ADMIS” la concurs candidatul care are cea mai mare vechime în specialitatea postului scos la concurs. În situația în care mai mulți candidați au aceeași vechime în specialitatea postului scos la concurs, este declarat „ADMIS” candidatul care are cea mai mare vechime în studiile necesare postului scos la concurs.

Rezultatele se înscriu în tabelul cu rezultatele obținute la concurs și se aduc la cunoștință prin afișare la sediul Inspectoratului General al Poliției Române și prin postare pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.

Candidatul nemulțumit de rezultatul obținut la interviul structurat pe subiecte profesionale poate formula contestație o singură dată, în termen de 24 de ore de la afișare, ce va fi depusă în format electronic (semnată și scanată în format electronic needitabil) la adresa de e-mail a Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția Management Resurse Umane  concursuriconducere@politia romana.ro.

Rezultatele la contestații se comunică candidaților prin afișare la sediul Inspectoratului General al Poliției Române și se postează pe pagina de Internet a Inspectoratului General al Poliției Române www.politiaromana.ro.

Nota acordată după soluționarea contestației la interviul structurat pe subiecte profesionale este definitivă.

La concurs pot participa numai candidații care îndeplinesc condițiile legale, criteriile specifice de recrutare, condițiile de ocupare prevăzute în fișa postului și ale căror dosare de recrutare sunt complete, corect întocmite și depuse în termenul prevăzut în prezentul anunț de concurs

Fișa postului poate fi consultată, la cerere, de către candidați, la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, din municipiul București, strada Mihai-Vodă nr. 4-6, sector 5, tel. int. 26420.

Relații suplimentare privind condițiile de participare sau documentele necesare se pot obține de la Direcția Management Resurse Umane, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, la tel. int. 26420, în zilele lucrătoare.

Modificările care privesc organizarea și desfășurarea concursului, intervenite din motive obiective (cauzate de contextul epidemiologic sau de alți factori), se vor afișa în timp util pe pagina de internet a Inspectoratului General al Poliției Române, www.politiaromana.ro.

Candidații sunt rugați să citească cu atenție anunțul și să respecte organizarea stabilită cu privire la toate etapele concursului.

Tematica și bibliografia fac parte integrantă din prezentul anunț.

Tematici si bibliografii

TEMATICA ŞI BIBLIOGRAFIA

recomandată candidaților înscriși la concursul ce se va organiza pentru ocuparea funcției de şef birou la Biroul Pregătire de luptă din cadrul Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Inspectoratului General al Poliției Române

 

 

  1. REGLEMENTĂRI GENERALE
  1. Organizarea și funcționarea Poliției Române.
  2. Modificarea și suspendarea raportului de serviciu al polițistului. Recompense, răspunderea juridică și sancțiuni.
  3. Dispoziții generale. Informații secrete de stat. Informații secrete de serviciu.
  4. Dispoziții generale. Clasificarea şi declasificarea informațiilor. Măsuri minime de protecție specifice claselor şi nivelurilor de secretizare. Reguli generale privind evidența, întocmirea, păstrarea, procesarea, multiplicarea, manipularea, transportul, transmiterea şi distrugerea informațiilor clasificate.
  5. Protecția informațiilor secrete de serviciu.
  6. Normele de conduită profesională a polițistului.
  7. Infracțiunea. Dispoziții generale. Cauzele justificative. Cauzele de neimputabilitate. Tentativa. Unitatea și pluralitatea de infracțiuni. Autorul și participanții. Cauzele care înlătură răspunderea penală.
  8. Infracțiuni de corupție și de serviciu;
  9. Infracțiunile contra autorității;
  10. Infracțiunile contra ordinii și liniștii publice;
  11. Protecția martorilor, percheziția domiciliară, reținerea, arestarea preventivă, citarea, comunicarea actelor procedurale și mandatul de aducere.
  12. Cercetarea penală a personalului M.A.I.;

 

BIBLIOGRAFIE:

  1. Legea nr. 218 din 23.04.2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române;
  2. Legea nr. 360 din 06.06.2002 privind Statutul polițistului;
  3. Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate;
  4. H.G. nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România;
  5. H.G. nr. 781/2002 privind protecția informațiilor secrete de serviciu;
  6. H.G. nr. 991/2005 pentru aprobarea Codului de etică și deontologie a polițistului;
  7. Legea 286/2009 privind Codul Penal;
  8. Legea 135/2010 privind Codul de Procedură Penală.
  9. O.M.A.I. nr. 216/2009 privind cercetarea penală a personalului din structurile Ministerului Administrației și Internelor;

 

  1. PREGĂTIRE PROFESIONALĂ
  1. Activitățile de analiză a postului și de întocmire a fișei postului. Formarea profesională a polițiștilor. Evaluarea de serviciu a polițiștilor.
  2. Cadrul conceptual și procedural al educației fizice și sportului. Atribuțiile structurilor de specialitate și personalului privind educația fizică și sportul. Forme de organizare și desfășurare a educației fizice și sportului. Pregătirea fizică specifică. Caietul ofițerului specialist. Proiect didactic.
  3. Regulamentul general pentru trageri al M.A.I.
  4. Instrucțiunile de tragere ale Poliției Române. Pregătirea practică. Ședințele de tragere.
  5. Caracteristici tehnico-tactice ale pistolului marca Glock 17.
  6. Cooperarea dintre unitățile speciale de intervenție ale statelor membre ale Uniunii Europene în situații de criză;

 

BIBLIOGRAFIE:

  1. OMAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI;
  2. OMAI nr. 154/2004 privind activitățile de educație fizică și sport în MAI;
  3. OMAI nr. 485/2008 privind aprobarea Regulamentului general pentru trageri al MAI, cu modificările și completările ulterioare
  4. Dispoziția inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române nr. 40 din 27.03.2020;
  5. Instrucțiuni S.I.A.S. privind cunoașterea pistolului Glock 17.
  6. Decizia JAI nr. 617/2008 privind îmbunătăţirea cooperării dintre unităţile speciale de intervenţie ale statelor membre ale Uniunii Europene în situaţii de criză.

 

  1. ACȚIUNI SPECIALE:
  1. Organizarea activității Serviciilor pentru Acțiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
  2. Modul de acțiune al structurilor M.A.I. în cazul luării de ostatici sau al răpirilor.
  3. Colaborarea dintre unitățile/ structurile de intervenție și structurile operative din cadrul Poliției Române.
  4. Executarea misiunilor de către structurile de intervenție din cadrul M.A.I.
  5. Conducerea și coordonarea în sistem integrat a acțiunilor structurilor MAI pentru salvarea vieții persoanelor aflate în pericol în situația intervenției la amenințări sau tentative de suicid.
  6. Constituirea echipei de negociere și  desfășurarea activităților  specifice acesteia în situații ce implică amenințarea cu sinuciderea, violența domestică (intrafamilială), baricadare/ izolare în scopul săvârșirii de infracțiuni, lipsire de libertate în mod ilegal și răpiri de persoane.
  7. Protecția polițiștilor, magistraților și a familiilor acestora, precum și a conducătorilor autorităților străine, cu atribuții în domeniul afacerilor interne sau justiției, aflați în România în vizite oficiale sau misiune.
  8. Asigurarea protecției personalului M.A.I.
  9. Asigurarea protecției judecătorilor și procurorilor.
  10. Marcarea zonelor de intervenție.
  11. Modul de acțiune a structurilor Poliției Române, pentru gestionarea situațiilor de criză generate de amenințări privind atacuri în zone publice sau private.
  12. Modul de acțiune a personalului Poliției Române în situația creșterii capacității operaționale.
  13. Utilizarea mijloacelor individuale de intervenție din dotarea polițiștilor.
  14. Strategia M.A.I. de realizare a ordinii și siguranței publice pentru creșterea siguranței cetățeanului și prevenirea criminalității stradale; Riscuri și amenințări la adresa ordinii și siguranței publice; Scopul, direcțiile de acțiune și principiile Strategiei de realizare a ordinii și siguranței publice; Structura, atribuțiile și pregătirea forțelor de ordine publică.
  15. Regimul stării de asediu și a stării de urgență ;
  16. Inserția/extracția personalului Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale cu ajutorul elicopterului.
  17. Modul de acțiune în cazul situațiilor de criză ce implică lipsirea de libertate în mod ilegal a unor persoane;
  18. Uzul de armă.

 

BIBLIOGRAFIE:

  1. Dispoziția inspectorului general al I.G.P.R. nr. 66 din 17.06.2020 privind organizarea activității Serviciilor pentru Acțiuni Speciale;
  2. Standardul M.A.I. O-8.002/2012 privind modul de acțiune al structurilor MAI în cazul luării de ostatici sau al răpirilor;
  3. Procedură privind colaborarea dintre unitățile/ structurile de intervenție și structurile operative din cadrul Poliției Române PRO-PS/SIIAS/Intervenții 02 R;
  4. Standardul M.A.I. – O. nr. 8.026 – Executarea misiunilor de către structurile de intervenție din cadrul M.A.I.;
  5. Procedura de sistem 004/2017 privind conducerea și coordonarea în sistem integrat a acțiunilor structurilor MAI pentru salvarea vieții persoanelor aflate în pericol în situația intervenției la amenințări sau tentative de suicid;
  6. Procedura de sistem privind constituirea echipei de negociere și  desfășurarea activităților  specifice acesteia în situații ce implică amenințarea cu sinuciderea, violența domestică (intrafamilială), baricadare/ izolare în scopul săvârșirii de infracțiuni, lipsire de libertate în mod ilegal și răpiri de persoane - PS-IGPR-SIIAS- 01;
  7. Procedura de sistem privind protecția polițiștilor, magistraților și a familiilor acestora, precum și a conducătorilor autorităților străine, cu atribuții în domeniul afacerilor interne sau justiției, aflați în România în vizite oficiale sau misiune  - PS-IGPR-SIIAS-04/2020;
  8. O.M.A.I. nr. 160/2017 privind asigurarea protecției personalului M.A.I.;
  9.  Protocolul privind asigurarea protecției judecătorilor și procurorilor, încheiat între MAI și CSM, din anul 2005;
  10. Standardul MAI - Operațional 8001/2006 – marcarea zonelor de intervenție;
  11.  PS-IGPR-CO-37/11.03.2021 Procedura de sistem privind modul de acțiune a structurilor Poliției Române, pentru gestionarea situațiilor de criză generate de amenințări privind atacuri în zone publice sau private – clasificat;
  12.  PS-IGPR-CO-01/29.10.2019 Procedura de sistem privind modul de acțiune a personalului Poliției Române în situația creșterii capacității operaționale – clasificat;
  13.  Procedura privind utilizarea mijloacelor individuale de intervenție din dotarea polițiștilor PS-01-IGPR/DOP/2013;
  14. H.G. 196/2005 privind Strategia M.A.I. de realizare a ordinii și siguranței publice pentru creșterea siguranței cetățeanului și prevenirea criminalității stradale;
  15. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările și completările ulterioare;
  16. Procedura operațională privind inserția-extracția personalului Serviciului Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale cu suport aerian în cadrul programelor de antrenament și al misiunilor specifice atribuite PO-IGPR-SIAS-04.
  17. Procedură de sistem privind modul de acțiune în cazul situațiilor de criză ce implică lipsirea de libertate în mod ilegal a unor persoane PS-IGPR-SIIAS-16.
  18. Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor.

 

  1. MANAGEMENT ORGANIZATORIC ȘI CONTROL INTERN MANAGERIAL
  1. Programul de lucru al polițiștilor, formele de organizare a acestuia și acordarea repausului săptămânal.
  2. Activitatea de planificare structurală și management organizatoric în unitățile M.A.I.
  3. Managementul organizației poliție. Procesul managerial. Definiție. Trăsături. Funcții. Principii. Problematica managerială generală în poliție. Planificarea managerială. Conducerea subordonaților. Managerul lider și stilurile de conducere. Managementul gestionării conflictelor. Comunicarea în activitatea managerială. Managementul luării deciziei. Definiția și cerințele de eficiență ale deciziei. Fundamentele actului decizional. Procesul decizional în organizații. Bariere obiective și subiective în luarea deciziei. Managementul schimbării.
  4. Condițiile în baza cărora polițistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plata, bilete de odihnă, tratament şi recuperare.
  5. Organizarea și executarea controalelor în Ministerul Afacerilor Interne.
  6. Activitățile de soluționare a petițiilor, primire în audiență și consilierea cetățenilor în Ministerul Afacerilor Interne.

 

BIBLIOGRAFIE:

  1. Ordinul nr. 577/2008 privind programul de lucru al polițiștilor, formele de organizare a acestuia și acordarea repausului săptămânal;
  2. Ordinul nr. 105/2013 privind activitatea de planificare structurală și management organizatoric în unitățile M.A.I.;
  3. Managementul organizațional al Poliției – C. Voicu, Ș. Prună, București 2007;
  4. Hotărârea Guvernului nr. 1.578 din 18 decembrie 2002 privind condițiile în baza cărora polițistul are dreptul la concedii de odihnă, concedii de studii şi învoiri plătite, concedii fără plată,  bilete de odihnă, tratament şi recuperare;
  5. Ordinul nr. 138/2016 privind organizarea și executarea controalelor în Ministerul Afacerilor Interne.
  6. Ordinul nr. 33/2020 privind activitățile de soluționare a petițiilor, primire în audiență și consilierea cetățenilor în Ministerul Afacerilor Interne.
  7. Ordonanța nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor.

 

 

PRECIZĂRI:

  1. Actele normative prevăzute în bibliografia recomandată candidaților vor fi studiate în forma actualizată la data publicării anunțului de concurs;
  2. Actele normative menționate în bibliografie şi pentru care nu sunt specificate capitole sau titluri, vor fi studiate în totalitate.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii