17 Iunie 2016Sursa: IGPR

CAPTURĂ DE PESTE 350 DE KILOGRAME DE DROGURI DE RISC ȘI DE MARE RISC

Polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, împreună cu reprezentanți ai A.N.A.F – Direcţia Generală a Vămilor au  capturat 351 de kilograme de plante khat, droguri de risc și de mare risc./ O persoană a fost reținută, iar ulterior arestată preventiv.

În perioada 14-15 iunie a.c., polițiștii din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au organizat o operațiune pentru depistarea unui transport de droguri de risc și de mare risc.

La acțiune au participat reprezentanți ai A.N.A.F – Direcţia Generală a Vămilor.

Astfel, la data de 15 iunie a.c., în urma activităţilor specifice desfăşurate, s-a reuşit prinderea în flagrant a unui membru al reţelei infracţionale, un bărbat, de 51 de ani, din  Cluj-Napoca în timp ce a introdus pe teritoriul României, după efectuarea procedurilor specifice vamale la Biroul Vamal Otopeni,  22 de colete ce conțineau în total 351,07 kilograme de frunze khat.

Drogurile au fost declarate la intrarea în România ca fiind frunze de hena, importate din Tanzania, utilizate în industria cosmetică.

Din cercetări a reieșit că reţeaua infracţională ar fi coordonată de către persoane de origine africană, rezidente în Marea Britanie, iar drogurile trebuiau să ajungă pe piaţa neagră din Marea Britanie, valoarea acestora fiind de aproximativ 700.000 de euro.

În urma administrării probatoriului, cel în cauză a fost reținut pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc, trafic internaţional de droguri de risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, ulterior fiind arestat preventiv pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.       

         Informații de background:

Substanţele active din plantele de KHAT, respectiv cathinona şi cathină, fac parte din tabelul I şi tabelul III al Legii 143/2000 pentru combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, fiind droguri de mare risc şi droguri de risc.

Efectele consumului acestei plante sunt similare cu cele ale consumului de XTC iar plantele sunt consumate în special în Europa de Vest de către comunităţile de cetăţeni africani.

Această captură este una din cele mai importante de acest gen din România, având în vedere cantitatea mare de droguri confiscate. 

 

Fişiere ataşate

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii