15 Iunie 2018Sursa: IGPR

COOPERARE ROMÂNO – GERMANĂ, PE LINIA BRACONAJ ARHEOLOGIC

Poliția Română, prin Direcția de Investigații Criminale, în cooperare cu autoritățile judiciare germane, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au finalizat investigațiile într-o cauză de braconaj arheologic.

În cauză, a fost propusă, instanței de judecată, confiscarea unui lot de mii de monede și artefacte de tezaur, indisponibilizate pe parcursul anchetei, urmând ca astăzi, 15 iunie, să fie dată soluția legală.

Polițiștii Direcția de Investigații Criminale - Serviciul Patrimoniu Cultural și cei din Hunedoara au desfășurat percheziții domiciliare simultane, la mai multe locaţii din Germania și România (județul Tulcea), în urma cărora au fost identificate şi indisponibilizate monede și artefacte de proveniență ilicită. 

În cauză, este vizat un bărbat (cetățean român și german) cu domiciliul în Germania, bănuit de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

Din investigații a reieșit că acesta, în perioada 2009 – 14 octombrie 2015, ar fi dobândit și deținut un lot de 7.005 monede și 806 bunuri arheologice, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni. În fapt, membrii unei grupări infracționale ar fi efectat detecţii neautorizate, în siturile arheologice din județele Constanța și Tulcea, de unde ar fi sustras artefactele.

După efectuarea unor operațiuni specifice de curățare, restaurare și conservare, ar fi schimbat o parte dintre ele în piese de colecţie, în vederea tranzacţionării acestora pe piața internațională de antichități, prin ascunderea şi disimularea originii lor ilicite.

Astfel, le-ar fi transferat în străinătate, către persoana în cauză, pentru valorificarea lor, prin intermediul unor platforme online sau în târguri locale.

Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural național, putând fi încadrate o parte în categoria Tezaur, o parte în categoria Fond al Patrimoniului cultural național.

În urma acțiunii Poliției Române, lotul de monede (alcătuit în majoritate din monede grecești de epocă imperială din cetățile Tomis şi Callatis, monede din Istros (Histria), monede grecești autonome, denari şi antoninieni romani, precum și monede de bronz de tip Lysimach și monede de tip Filip II din argint), precum și celelalte bunuri arheologice (cuprinzând 55 vârfuri de săgeată - semne premonetare specific dobrogene din sec. V a. Chr., un pumnal akinakes - o piesă arheologică rară, pandantive crepundia, obiecte de podoabă, piese de harnaşament, sigilii, fibule, inele etc.) au fost indisponibilizate.

O parte din banii rezultați ar fi fost transferați către persoane implicate în braconajul de situri arheologice din România.

Valoarea bunurilor ridicate şi indisponibilizate se ridică la 400.000 de euro.

Dosarul va fi trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Hunedoara.

 

 

 

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii