INSPECTORUL PĂDURII este un instrument de interogare a legalităţii aflat la dispoziţia oricărui cetăţean care doreşte să se implice în monitorizarea exploatării pădurilor şi a transportului materialului lemnos.

Este o aplicaţie mobilă, ce poate fi instalată de către orice persoană pe telefonul mobil personal, cu condiţia ca acesta să îndeplinească criteriile tehnice minimale ex: (smartphone cu cameră foto şi minim 512MB memorie). Interfaţa este valabilă pentru utilizatorii de sisteme de operare Android şi iOS, putând fi descărcată din Google Play sau App. Store şi cuprinde următoarele:

  1. Interogare:

1.      numărul vehiculului ce transportă material lemnos.

  1. Răspuns interogare:

2.      existenţa/inexistenţa codului unic al transportului în ultimele 72 de ore;

3.      data, ora, minutul şi secunda generării codului unic al transportului.

 

Astfel, după introducerea numărului de înmatriculare al vehiculului ce transportă material lemnos în aplicaţie, aceasta verifică, în timp real, numărul de înmatriculare în sistemul ”SUMAL” şi oferă automat următoarele informaţii:

  • În cazul în care transportul este înregistrat, aplicaţia va afişa informaţiile disponibile despre acest transport. Aceasta înseamnă că vehiculul verificat transportă material lemnos în mod legal, înregistrat în ”SUMAL” şi deţine documentele necesare.

Astfel, în situaţia în care transportul verificat deţine un cod valid, utilizatorul va primi automat, prin aplicaţie, şi date despre transport, respectiv: tipul produsului (ex. buştean, cherestea, lemn de foc), specia (fag, molid, stejar, etc.), volumul transportat şi data emiterii avizului.

  • În cazul în care numărul de înmatriculare nu este identificat, aplicaţia va genera următorul mesaj: Nu există Cod Online generat în ultimele 72 de ore pentru numărul auto verificat!

Astfel, acest transport este posibil să fie ilegal, nefiind înregistrat în sistemul ”SUMAL”. În această situaţie, cetăţenii trebuie să apeleze SNUAU 112 pentru a sesiza organele de poliţie.