09 Noiembrie 2014Sursa: IGPR

OPERAŢIUNILE CU SUBSTANŢE ŞI DEŞEURI PERICULOASE, VERIFICATE DE POLIŢIŞTI

126 de infracţiuni au fost constatate de poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase, în urma unei acţiuni naţionale, pentru verificarea operaţiunilor cu substanţe şi deşeuri periculoase. Peste 70 de kilograme şi 80 de litri de substanţe chimice periculoase au fost indisponibilizate.

În perioada 8 septembrie – 24 octombrie a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R. şi Garda Naţională de Mediu au iniţiat şi coordonat o acţiune naţională pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanţelor şi deşeurilor periculoase.

Acţiunea a urmărit verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale din domeniu, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanţe şi deşeuri periculoase şi a condiţiilor în care agenţii economici desfăşoară aceste operaţiuni.

Echipele de control au efectuat verificări şi controale la 766 de agenţi economici ce deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi deşeuri chimice periculoase.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 126 de infracţiuni, dintre care 100 la O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 14 infracţiuni de trafic de produse sau substanţe toxice, 8 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, 3 infracţiuni de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi una la Legea nr. 121/2006 privind regimul juridic al precursorilor de droguri.

De asemenea, pentru alte nereguli constatate, echipele de control au aplicat 37 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 464.500 de lei.

Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 75 de kilograme şi 80 de litri de substanţe chimice periculoase. Totodată, au fost identificate şi repuse în circuitul legal aproximativ 18.714 litri şi 294.692 de kilograme de deşeuri periculoase.

Exemple:

La data de 22 septembrie a.c., poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Ialomiţa şi comisari de la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Ialomiţa au efectuat un control la punctul de lucru din Feteşti al unei societăţi comerciale din Ţăndărei.

În urma verificărilor, au fost identificate 52 de tone de deşeuri periculoase, preluate din anul 2009 de la o altă societate comercială, pentru stocare temporară.

Deoarece  societatea nu a predat deşeurile pentru neutralizare la o firmă autorizată, în termenul prevăzut de lege, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase.

În urma verificărilor efectuate de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din  cadrul I.P.J. Bacău la punctul de lucru din oraşul Buhuşi al unei societăţi comerciale din Piatra Neamţ, a fost identificat un recipient cu 400 de kg. de clorit de sodium, etichetat cu simbolul de toxicitate. 

Din verificarea documentelor societăţii a rezultat că produsul era deţinut fără drept, nefiind menţionat în autorizaţia de mediu şi nici în lista substanţelor şi preparatelor chimice periculoase comunicate de societate către I.T.M. Bacău.

În cauză, a fost întocmit dosar penal faţă de societate şi reprezentantul acesteia sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor chimice periculoase care au devenit deşeuri.

■ Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Galaţi  au efectuat un control la o firmă din Galaţi, care deţinea la cele două puncte de lucru din Galaţi 200 de tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase, achiziţionate în cursul anilor 2013-2014, fără a deţine autorizaţie de mediu, aceasta fiind expirată din luna mai 2013.

Totodată, ca urmare a verificărilor efectuate s-a stabilit că aproximativ 15.000 kg de deşeuri periculoase au fost colectate înainte de anul 2008, iar reprezentanţii societăţii nu au luat măsuri de eliminare a acestora în termenul prevăzut de lege.

Deşeurile pe care societatea le are în stoc, la ambele puncte de lucru, erau depozitate în condiţii improprii (în aer liber, fără a fi acoperite şi fără a fi depozitate în condiţii de natură să nu provoace poluarea mediului), iar depozitele nu erau asigurate cu pază, cu sisteme de protecţie antiefracţie sau cu sisteme de monitorizare.

În cauză se fac cercetări pentru  săvârşirea  infracţiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase devenite deşeuri,  exercitarea fără drept a unei profesii sau acvtivităţi şi nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase.

                                                      

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii