22 Mai 2019Sursa: IGPR

OPERAȚIUNE COMUNĂ A AUTORITĂȚILOR DIN ROMÂNIA ȘI FRANȚA, PENTRU DESTRUCTURAREA UNUI GRUP DE CRIMINALITATE ITINERANTĂ

În dimineața zilei de 21 mai a.c., pe raza județului Vâlcea, polițiștii români de investigații criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, alături de un analist EUROPOL, în cooperare cu polițiști și jandarmi francezi, au acționat pentru depistarea și reținerea membrilor unui grup infracțional organizat, bănuiți de tâlhărie, furt calificat și tăinuire.

video:

https://youtu.be/E3HB_megzCE

Faptele ar fi fost comise în perioada 2017-2018, pe teritoriul Franței, în localități precum Neuilly Sur Marne, Champingny Sur Marne, Perreux Sur Marne, Maisons Alfort, Saint Denis și altele.

Cooperarea polițiștilor s-a desfășurat în baza unui ordin european de anchetă, primit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, în cadrul acțiunii fiind efectuate 6 percheziții domiciliare pe raza județului.

Acțiunea a avut ca rezultat identificarea și ridicarea unor bijuterii din aur și argint, bijuterii din metale comune (folosite la comiterea unor infracțiuni de înșelăciune), contracte de amanet, bani și aparatură IT.

Pe teritoriul României, au fost depistați și reținuți 4 cetățeni români, cercetați de autoritățile franceze, care vor fi prezentați astăzi la Curtea de Apel Pitești, pentru arestare, în vederea predării în baza unor mandate europene de anchetă emise de autoritățile din Franța.

În fapt, ancheta autorităților franceze a reliefat faptul că cei în cauză ar fi acostat, în general, persoane în vârstă, sub pretextul aflării unor adrese, iar după ce primeau informațiile solicitate, ar fi oferit victimelor bijuterii ieftine în semn de mulțumire.

Profitând de neatenția acestora sau chiar prin violență, le-ar fi deposedat de bijuterii (lănțișoare sau medalioane), bunuri care ar fi fost transferate ulterior în România.

În activități au fost angrenați și polițiști ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vâlcea - Serviciul de Investigații Criminale, criminaliști și luptători de acțiuni speciale din Vâlcea, Olt și Argeș.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii