07 Iunie 2019Sursa: IGPR

PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE ACTIVITĂȚI ILICITE CU SUBSTANȚE TOXICE

În urma unui flagrant efectuat pe raza județului Vâlcea, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au descoperit mai multe recipiente cu substanțe clasificate ca toxice și precursori de explozivi restricționați, printre care și cei folosiți la fabricarea dinamitei.

 

Persoana vizată de polițiști ar fi deținut în mod ilicit și ar fi oferit spre comercializare 50 de litri de acid azotic, precursor de exploziv restricționat și 26,5 litri de acid clorhidric, substanță chimică cu proprietăți toxice.

 

În cadrul activității, care se află în curs de desfășurare, polițiștii efectuează și 5 percheziții domiciliare, în municipiul Râmnicu Vâlcea, la persoane bănuite de  săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricționați și trafic de produse sau substanţe toxice.

 

Activitatea se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică.

 

Din anchetă au rezultat indicii că, în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, mai multe persoane din municipiul Râmnicu Vâlcea ar fi comercializat ilegal către publicul larg, pe întreg teritoriul României, dar și în alte țări din Europa, substanțe chimice periculoase, cu proprietăți toxice.

 

Acestea creează un pericol deosebit de grav pentru sănătatea și viața oamenilor, a animalelor, a factorilor de mediu, precum și pentru ordinea și siguranța publică - formaldehidă (formol), cloroform, amoniac, acid clorhidric, acid fosforic, acid formic, metabisulfit de sodiu, borax, acid citric, colofoniu, clorură de amoniu etc., dar și alte substanțe chimice incluse în categoria precursorilor de explozivi, respectiv, acid azotic (nitric) și acid sulfuric.

 

Acidul azotic (nitric) și acidul sulfuric fac parte din categoria precursorilor de explozivi, ambele fiind enumerate în Anexele I și II din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European și Consiliului privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi.

 

 

În concentrație mai mare de 3%, acidul azotic intră în categoria precursorilor de explozivi restricționați, conform Anexei I, fiind o substanță interzisă ce nu poate fi pusă la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg, iar acidul sulfuric este un precursor de exploziv ce intră în categoria substanțelor chimice pentru care se raportează tranzacții suspecte, conform Anexei II din Regulamentul (UE) nr. 98/20013.

 

Totodată, acidul azotic este una din cele mai importante substanțe incluse în categoria precursorilor de explozivi, fiind principalul compus al nitroglicerinei, substanță clasificată ca exploziv de mare putere, fiind utilizată la fabricarea dinamitei.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii