16 Iunie 2024Sursa: IGPR

ACȚIUNI ALE POLIȚIEI ROMÂNE, ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI ÎN ZONA ACESTORA

În perioada 7 - 13 iunie 2024, Poliția Română a continuat acțiunile pe linia siguranței școlare în unitățile de învățământ preuniversitar. Acțiunile în sistem integrat vor continua pe tot parcursul anului școlar.

Pentru organizarea și coordonarea activităților desfășurate de structurile cu atribuții și responsabilități în creșterea gradului de siguranță școlară, în anul școlar 2023-2024, au fost derulate activitățile circumscrise consolidării climatului de siguranță în mediul preuniversitar, în conformitate cu prevederile Planului Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.

În perioada 7 - 13 iunie 2024, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice, la nivelul structurilor Poliției Române, peste 5.800 de polițiști au acționat în dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, prin includerea unităților de învățământ preuniversitar în itinerariile de patrulare, în special pe timpul venirii și plecării, la și de la cursuri, a elevilor.

Au fost angrenați 4.021 de polițiști în activități de menținere a ordinii și siguranței publice în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar.

Totodată, pentru fluidizarea traficului rutier, în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, au acționat 748 de polițiști.

În această perioadă, s-a asigurat intervenția la 48 de evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, 13 fiind sesizate de cetățeni prin S.N.U.A.U. – 112.

De asemenea, au fost organizate 205 acțiuni pe linia siguranței în școli, fiind derulate 1.799 de activități de prevenire și de informare, în cadrul a 838 de unități de învățământ preuniversitar, la care au participat 41.836 de beneficiari.

Dintre acestea, la 706 ore de curs au fost abordate tematici pentru prevenirea infracțiunilor comise cu violență, având ca scop creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale fenomenului de tip bullying și a celui de violență școlară.

Totodată, pentru conștientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește consumul și traficul ilicit de droguri/substanțe interzise, au fost derulate 357 de activități, precum și 294 de activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații.

De asemenea, au fost controlate 365 de unități de învățământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 301/2012 privind normele metodologice de aplicare ale Legii nr. 333/2003 pentru paza bunurilor, valorilor, obiectelor și protecția persoanelor.

În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale și adresate 38 de informări și solicitări autorităților și instituțiilor publice cu atribuții specifice privind siguranța în unitățile de învățământ.

În cadrul planului, au participat 556 de polițiști la întâlnirile Grupului de acțiune constituit la nivelul unităților de învățământ preuniversitar pentru facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar.

Au fost organizate și desfășurate 263 de activități pentru verificarea respectării normelor privind circulația pe drumurile publice de către pietoni și conducătorii autovehiculelor în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, precum și pentru verificarea conducătorilor auto care asigură transportul școlar.

În cadrul activităților derulate, au fost verificați 1.691 de conducători auto, dintre care 330 care asigură transportul școlar, fiind aplicate 421 de sancțiuni contravenționale.

Pentru celebrarea Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române, și Ministerului Educației, a fost demarată Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar - ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”.

Campania se derulează la nivel național, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în perioada ianuarie - iunie 2024, conform Calendarului anului școlar pe module, pentru anul 2023-2024, și are ca scop informarea elevilor cu privire la noțiuni din domeniul juridic, dar și a părinților pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii în vederea reducerii victimizării.

Pentru identificarea și implementarea celor mai bune soluții, necesare asigurării unui climat optim pentru elevi și cadrele didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, în scopul creșterii gradului de siguranță în mediul școlar, polițiștii vor continua derularea acțiunilor și activităților specifice pe tot parcursul anului școlar 2023 – 2024.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul(click pe link)

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii