21 Iunie 2022Sursa: IGPR

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR PENTRU SIGURANȚA TRANSPORTURILOR

La data de 15 iunie a.c., polițiștii celor 8 secţii regionale şi ai Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, împreună cu angajați feroviari, au acționat pentru eliminarea riscurilor privind sustragerile din vagoanele de mărfuri, precum şi de componente ale mijloacelor de material rulant, fiind verificate 88 de trenuri de marfă în staţiile de cale ferată şi 48 în triaje. 11 trenuri de marfă au fost verificate în parcurs (în linie curentă).

 

Astfel, în cadrul acțiunii, au fost verificate 836 de mijloace de material rulant în depouri, revizii, parcuri reci, precum şi în linie curentă şi au fost efectuate controale la 29 de magazii de piese de schimb.

 

De asemenea, polițiștii au efectuat verificări şi la 161 de unităţi, care au ca obiect de activitate colectarea de deşeuri de metale feroase şi neferoase, de unde au fost recuperate 2.880 de kilograme de astfel de materiale, pentru care nu se respectau prevederile legale privind întocmirea borderourilor de achiziție.

 

Totodată, au fost întocmite 4 dosare penale, fiind cercetate 4 persoane, într-unul din dosare fiind stabilit un prejudiciu de 15.696 de lei, prin neplata contribuției la fondul pentru mediu în termenul prevăzut de lege.

 

În cadrul aceleiași acţiuni, au fost efectuate 74 de controale la firme de pază care asigură securitatea în sistemul transporturilor feroviare și aplicate 186 de sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 333/2003, H.G. nr. 203/1994, Legea nr. 38/2014 şi alte acte normative, în valoare totală de 54.625 de lei.

 

Exemple:

 

1. În urma activităților specifice efectuate de către poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Satu Mare - P.P.T.F. Carei într-un dosar penal privind sustragerile de cereale din vagoanele garate în complexul Stației C.F. Carei, în perioada 20 – 22 mai 2022, au fost identificate persoanele bănuite de comiterea faptelor. Faţă de acestea a fost dispusă continuarea urmăririi penale, persoanele bănuite fiind cercetate în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

 

De asemenea, în urma investigaţiilor şi a verificărilor efectuate, au fost identificate unităţile de morărit la care persoanele bănuite ar fi vândut 3,8 tone de cereale, sustrase din vagoanele de marfă, acestea fiind indisponibilizate, până la finalizarea cercetărilor.

 

În cauză, se efectuează cercetări pentru probarea întregii activități infracționale a persoanelor implicate și restituirea cantităţii sustrase persoanei vătămate.

 

2. Polițiștii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Buzău s-au sesizat, din oficiu, cu privire la faptul că 3 persoane, din județul Buzău, în cursul anului 2021, în situații distincte, ar fi colectat diferite cantități de materiale reciclabile, pe care, ulterior, le-ar fi comercializat la o unitate specializată în colectarea materialelor – declarând, în fals, achizitorului că acestea ar proveni din gospodăria proprie pentru a nu le fi reținut impozitul pe venit.

 

Cele trei persoane ar fi obținut venituri totale de aproximativ 30.000 de lei, cauzând un prejudiciu la bugetul consolidat al statului de aproximativ 3.000 de lei.

 

În cauză, au fost întocmite trei dosare penale pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, urmând a se propune soluție legală prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

 

3. Polițiștii Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Mehedinţi s-au sesizat, din oficiu, cu privire la faptul că o societate comercială, cu punctul de lucru în municipiul Drobeta Turnu-Severin, judeţul Mehedinţi, societate ce are ca obiect de activitate colectarea deşeurilor reciclabile, ar fi colectat de la diverse persoane deşeuri metalice feroase, reținând contribuția la fondul pentru mediu, fără însă a o vira la bugetul consolidat al statului, în termenul prevăzut de lege, prejudiciul estimat fiind de 15.696 de lei.

 

În cauză, a fost întocmit dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală.

 

4. Poliţiştii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Gorj au efectuat un control la o societate comercială, din oraşul Rovinari, societate având ca obiect de activitate colectarea deşeurilor feroase şi neferoase și au constatat faptul că nu se respectă prevederile legale privind întocmirea borderourilor de achiziţie.

 

Astfel, a fost luată măsura sancţionării administratorului societăţii, conform Legii nr. 38/2014 şi confiscarea a 2.880 de kilograme de deşeuri feroase, în valoare de 3.168 de lei.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Contact - Relaţii cu publicul / petiții

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii