22 Decembrie 2017Sursa: IGPR

Pentru o călătorie în siguranță

Cu gândul la destinaţii de vis şi cu inima, deja, la bagaj, siguranţa vacanţelor noastre devine, uneori, un accesoriu de care uităm, în detrimentul nostru. Tentaţi de reduceri, cumpărăm sejururi de la firme fantomă, transformându-ne din turişti în păgubiţi. Din cazuistica poliţiştilor, bogată şi în acest an în speţe de gen, amintim situaţii care au atras atenţia publicului asupra modului de acţiune al celor ce vor să îi înşele pe cei interesaţi.

De la Costineşti, în Antalya

S-a întâmplat în vara acestui an, când Alexandra a optat pentru o vilă arătoasă din  Costineşti contra unui preţ avantajos. Tânăra a luat legătura cu cel care chipurile era patronul locaţiei respective, plătindu-i chiar un avans de 720 de lei. Abia după câteva zile, când s-a gândit să verifice firma cu pricina, aceasta a descoperit că pensiunea nu exista, iar de proprietar nici urmă.

Un prieten al Alexandrei a mai descoperit că vila exista dar nu la Costinesti, ci in Antalya ! 

Turiști înșelați de firmă de turism din Cluj Napoca

Un alt caz, întâmplat în luna aprilie, la Cluj Napoca, face trimitere la peste o sută de păgubiţi, care cumpăraseră de la o firmă de turism biletele de avion şi cazarea la un hotel din Dubai. Este vorba de un sejur achiziţionat de la o firmă din Târgu Mureş, care, la rândul ei, a cumpărat pachetele turistice de la o firmă de turism din Cluj Napoca.

Clienţii au plătit între 670 şi 720 de euro, în funcţie de preţul biletelor de avion  care se scumpeau vizibil de la o zi la alta. Banii erau viraţi firmei din Cluj, pe bază de factură. Cine ar fi bănuit că societatea cu pricina nu derulase nicio tranzacţie cu operatorii de la aeroport şi cei din Dubai?

Cu o zi înaintea plecării în vacanţă s-a primit un mail de la firma de turism din Târgu Mureş că biletele de avion şi rezervarea la hotel nu există. Cum era şi de aşteptat, întreaga poveste a ajuns la Poliţie, concretizându-se într-un dosar penal cu numeroase file încărcate de înşelăciuni în lanţ.

Paza bună trece primejdia rea

În urma numeroaselor cazuri de gen, poliţiştii ne sfătuiesc ca la achiziţia acestor servicii să evităm societăţile care nu afişează date de contact complete (adresa, telefon, cod unic de identificare fiscală etc.), rezumându-se la o simplă adresa de e-mail.

În acest context, sunt recomandate companiile cunoscute sau cele cu care aţi colaborat anterior şi despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor.

Indiferent de opţiune, este necesar, obligatoriu am spune, să verificaţi agenţia de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru vacanţă şi să nu vă lăsaţi atraşi de preţurile tentante, întrucât ofertele “generoase” pot fi înşelătoare.

Examinaţi aşadar feedback-ul vânzătorului oferit de alţi cumpărători! Totodată, accesaţi site-ul original direct şi nu prin link-uri primite prin e-mail, documentându-vă în legătură cu obligaţiile contractuale atât în privinţa cumpărătorului, cât şi al vânzătorului de pachete turistice

Când se face plata prin card, se recomandă ca înainte de a oferi detaliile cardului de credit sau debit pe internet să verificaţi întotdeauna dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat (url-ul de tip https://înseamnă protocol securizat, iar http:// e necriptat).

Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card).

Este mai sigur este să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line, pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei.

Nu furnizaţi codul numeric personal, seria şi numărul de la cartea de identitate, paşaport sau permis de conducere, întrucât vânzătorul nu are nevoie de aceste informaţii!

 

 

 

 

 

 

 

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii