22 Octombrie 2020Sursa: IGPR

De anul viitor, mai puține mașini cu volan pe partea dreaptă

În România circulă peste 110.000 de mașini cu volan pe dreapta. De la începutul anului au fost înmatriculate peste 15.000 de autoturisme cu volan pe dreapta, în ușoară creștere față de 2019. Peste 400.000 de autovehicule rulate, din import au intrat în țară în primele nouă luni ale anului acesta, conform statisticilor.

Potrivit directorului general al Registrului Auto Român, de la 1 ianuarie 2021, dacă perioada de tranziție pentru ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va fi prelungită, R.A.R. nu va mai elibera Cărți de Identitate la înscrierea în circulație pentru acest gen de mașini. Vor fi considerate din afara UE. În schimb, pentru autovehiculele aduse din Irlanda nu vor fi restricții, conform unui protocol semnat pe patru ani cu Uniunea Europeană.

Pentru mașinile cu volan pe dreapta deja înscrise în circulație nu există în acest moment prevedere legislativă care să oblige la mutarea volanului pe partea stângă.

Pentru polițiști măsura este de bun augur. Statisticile arătau că 24 din cele 25 de accidente rutiere, produse în prima jumătate a acestui an, în care au fost implicate autoturisme cu volanul pe partea dreapta, vina a aparținut conducătorilor acestora. De cele mai multe ori, accidentele sunt produse pe fondul unei depășiri neregulamentare. Acest tip de autovehicule asigură o vizibilitate redusă în cazul depășirilor, șoferii fiind nevoiți să pătrundă mai mult pe contrasens comparativ cu autovehiculele cu volanul pe partea stângă.

 

Marius Popescu

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii