20 Noiembrie 2020Sursa: IGPR

Dacă nu mai găsim, furăm

Marile situri arheologice, până nu demult, dădeau mari bătăi de cap polițiștilor care se confruntau cu cazuri de încălcare a legii ce reglementează patrimoniul de stat. Erau depistate, deseori, personaje cu detectoare de metal aflate în căutarea de artefacte, în special a cosonilor de aur, prețioasele monede dacice.

Declinul fenomenului a dus la reorientarea căutătorilor către infracțiuni similare: furtul de monede.

La 19 octombrie a.c., polițiștii orașului Anina au fost sesizați de către o persoană, cunoscut colecționar din Anina, membru corespondent al Societății Române de Numismatică, despre faptul că i-ar fi fost sustrasă o colecție de monede vechi din locuință. Comisarul șef Ion Remus Sorin, arheolog, specializat în investigarea și combaterea infracțiunilor de gen a intrat pe fir și, prin metode spefice, a identificat unul dintre autori. Ulterior l-a identificat si pe cel de-al doilea, ambii fiind sub control judiciar.

La doar o lună după acest caz, de data aceasta în județul Mehedinți, polițiști au documentat activitatea autorilor furtului a 115 monede din aur, cu un prejudiciu de peste 400.000 de lei. Autorii au sustras monedele dintr-o încăpere ce aparținea locuinței familiei acestora. La percheziții, polițiștii au găsit 82 de monede și multe înscrisuri ce atestă plăți numerar în valoare de 20.000 de lei. Cercetările continuă pentru infracțiunea de furt calificat.

Marius Popescu

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii