13 Noiembrie 2020Sursa: IGPR

Aur verde, în pericol

Sintagma “Codrul, frate cu românul” începe să devină legendă. Pentru consumul propriu sau pentru profit, proximitatea față de păduri îi ispitește pe mulți la fapte necurate. Fie că vorbim de fapte izolate, de tăieri fără drept sau de adevărate acțiuni care tind să devină fenomene, cu rețele bine puse la punct, cu peste 100 de persoane implicate, ilegalitățile din acest domeniu nu sunt trecute cu vederea.

Neîntreruptele eforturi ale polițiștilor pentru combaterea faptelor ilicite din domeniul silvic se confruntă cu cererea tot mai mare de material lemons, specifică sezonului rece. Polițiștii din toată țara au efectuat, astfel, doar în ultima săptămână a lunii octombrie, peste 1.500 de controale sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică din I.G.P.R., activități destinate protecției fondului forestier la depozite, exploatări forestiere, instalații de debitat, târguri, piețe, oboare și ocoale silvice.

Peste 100 de dosare penale, 60 de persoane cercetate, 300 de sancțiuni, mii de metri cubi de lemn confiscați, amenzi de peste 1.500.000 de lei, sunt valori aproximative ale acțiunilor

Acțiunea „Action Day - Forestry -2” a fost desfășurată la sfârșitul lunii octombrie a.c., pentru combaterea activităților ilicite în domeniile specifice exploatării, prelucrării și comercializării materialului lemnos. Această activitate, la care au luat parte personal al Ministerului Afacerilor Interne și specialiști ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a scos la iveală nereguli ce au “costat” contravenienții peste 31.000.000 de lei. În cadrul acestei activității, polițiștii au organizat sute de filtre rutiere în care au fost controlate 4.975  de vehicule ce transportau lemn.

 

O “ciupeală” la Turceni

 

Un bărbat din comuna Plopșoru  transporta, recent, cu o autoutilitară, șase metri cubi de lemn, și la prima vedere lucrurile păreau să fie în regulă. Însă, avizul de însoțire îl folosise și cu o zi înainte. Polițiști Orașului Turceni desfășurau activități pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice și pentru verificarea transporturilor de material lemnos. Pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010, bărbatul a primit o usturătoare amendă de 10.000 de lei, lemnul râmânând  în custodia Ocolului Silvic Turceni.

Marius Popescu

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii