11 Ianuarie 2018Sursa: IGPR

Afaceri - bombă

Anul trecut s-a încheiat cu o remarcabilă serie de cazuri în care oamenii legii au lovit importatorii ilegali de artificii și alte produse explozive.

Polițiștii din toată țara au acționat pentru contracararea fenomenului ce ia amploare în preajma Sărbătorilor de Crăciun. Doar în capitală s-au desfășurat numeroase acțiuni și controale în care au fost implicate majoritatea structurilor operative. În urma acestora, peste 250 de persoane sunt cercetate fiind confiscate aproximativ șase tone de articole pirotehnice, având ca proveniență Bulgaria și Polonia state ale UE în care legislația în domeniu este mai permisivă.

Acțiunile au urmărit și destructurarea unor grupări infracționale care, în această perioadă, ar fi pus în vânzare zeci de mii de produse pirotehnice de clase periculoase, ce ar fi putut pune în pericol viața și sănătatea multor bucureșteni.

 

Antreprenor cu explozie întârziată

 

Mergând pe firul pasiunilor suporterilor sportivi pentru articole pirotehnice, în data de 20 decembrie polițiștii de la S.A.E.S.P. au desfășurat, împreună cu polițiști din cadrul altor structuri, 10 percheziții domiciliare la diferiți deținători de produse periculoase.

Ținta a fost destructurarea grupării infracționale condusă de Florin T.  Din  București. Acesta ajutat de câțiva cunoscuți, în cursul anului 2017 au achiziţionat din Polonia cantitatăți însemnate de articole pirotehnice pe care le comercializau prin intermediul mai multor persoane membrilor galeriilor echipelor de fotbal bucureştene, cunoscuți ca pasionați de folosirea artificiilor atât în incinta cât şi în afara arenelor sportive.

Pentru a evita tragerea la răspundere penală a membrilor grupului infracţional, Florin T. l-a cooptat pe minorul G. S. care ținea evidenţa tranzacţiilor, pregătea şi livra pachetele.

Fiind șofer taximetrist, suspectul a câştigat rapid notorietate în special pentru livrarea promptă de articole pirotehnice, cât şi pentru că deţinea în permanenţă un stoc însemnat de produse. De aici a început numărătoara inversă până a fi cunoscut și de către polițiști.

Având în vedere perspectivele creşterii exponenţiale a cererii de articole pirotehnice cu ocazia sărbătorilor de iarnă, suspectul, spijinit de Floarea A. și Mihaela T. a contactat furnizori din Italia şi Polonia şi a recepţionat marfa prin curier la adresa de domiciliu.

 

Libertate cu fitilul stins

 

Polițiștii au intrat pe firul mai multor tranzacţii neautorizate cu articole pirotehnice descoperind liderul unei grupări care se implica direct sau coordona activitatea celorlalți membrii.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare, au fost identificate peste 6.000 de articole pirotehnice ce au fost ridicate şi predate Serviciului Criminalistic pentru expertizare şi pentru stabilirea categoriei din care fac parte.

Suspecţii au fost reținuți și prezentați Parchetului de pe Lângă Tribunalul Bucureşti pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fară drept.

 

O tonă de pericol

 

Urmând parcă rețeta cazului anterior, un alt „om de afaceri” cu tendințe de îmbogățire accelerată a înființat un grup infracțional în care care a cooptat doi prieteni care se ocupau de pachete. La fel de prompt în livrări, a ajuns repede în preferințele distribuitorilor de produse pirotehnice.

Polițiștii au descoperit mai multe tranzacţii neautorizate cu articole pirotehnice în care Ţepeligă M. s-a implicat direct. La percheziția domiciului acestuia a fost nevoie de un camion pentru a încărca miile de produse ridicate pentru expertizare, cu greutate de peste 1.000 de kilograme.

Suspecţii achiziţionau articole pirotehnice din Bulgaria şi Polonia pe care le comercializau, prin intermediul mai multor persoane, în zona unui mare complex comercial din capitală. Cercetările sunt continuate pentru cei trei implicați.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii