Politistul este functionar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului.
Poliţistul işi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul persoanei, comunităţii şi instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor imparţialităţii, nediscriminării, proporţionalităţii şi gradualităţii.
Condiții legale și cerințe de ocupare a posturilor prevăzute pentru încadrarea în funcții de polițist, prin reîncadrare ca polițist, încadrare directă sau transfer din cadrul instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, conform Secțiunii a 4-a din Anexa nr. 2 la Ordinul MAI 140/2016 al ministrului afacerilor interne privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne.
Pentru a putea participa la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale:
În funcţie de specificul activităţii profesionale pentru care sunt scoase la concurs funcţiile, pot fi stabilite criterii specifice de recrutare, cu respectarea condiţiilor şi a criteriilor prevăzute de actele normative în vigoare.
Acestea, împreună cu toate celelalte date referitoare la probele de concurs, la tematică, bibliografie, precum şi la calendarul de desfăşurare al concursului, vor fi aduse la cunoştinţa celor interesaţi, prin anunţurile de organizare a concursurilor, pe site-ul instituţiei organizatoare şi / sau în presa centrală.
Nu pot fi încadrate din sursă externă ca poliţişti persoanele care au avut această calitate, dacă:
a) au încetat raporturile de serviciu în condiţiile art. 69 literele „c)”,”h)”,”i)” şi ”k)” din Legea 360/2002, privind Statutul poliţistului, cu modificările si completările ulterioare;
b) au fost trecute în rezervă în condiţiile art. 85 literele „d)”,”i)”,”j)”,”k)” şi art. 87 din Legea nr.80/1995, privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
Persoanele care au grade militare în rezervă pot fi recrutate în vederea încadrării directe numai în situaţiile în care, prin încadrare potrivit nivelului studiilor nu dobândesc grade profesionale mai mici decât cele avute în rezervă.