Inspectorul General al Poliţiei Române, domnul chestor de poliţie dr. Gheorghe Popa a sărbătorit Ziua Poliţiei Române împreună cu poliţiştii şi alături de cetăţeni, astăzi 23 martie a.c., în Parcul Herăstrău. Evenimentul a fost onorat de prezenţa Ministrului Internelor şi Reformei Administrative, domnul Cristian David.
Inspectorul General al Poliţiei Române, domnul chestor de poliţie dr. Gheorghe Popa a sărbătorit Ziua Poliţiei Române împreună cu poliţiştii şi alături de cetăţeni, astăzi 23 martie a.c., în Parcul Herăstrău.
Evenimentul a fost onorat de prezenţa Ministrului Internelor şi Reformei Administrative, domnul Cristian David.
Standuri expoziţionale cu tehnică de ultimă generaţie folosită în activitatea de poliţie, demonstraţii ale „mascaţilor” Poliţiei Române, sunt doar câteva dintre activtităţile pregătite de poliţişti pentru a marca sărbătorirea, la data de 25 martie, a 186 de ani de la înfiinţarea instituţiei Poliţiei.
Evenimentul organizat în aer liber, în Parcul Herăstrău, a fost dedicat exclusiv publicului şi s-a concretizat în prezentarea activităţilor pe care le desfăşoară, zi de zi, poliţiştii, dar şi a dotărilor de care dispun în executarea misiunilor.
Cetăţenilor care s-au aflat duminică pe malul lacului Herăstrău le-a fost prezentat un laborator mobil de ultimă generaţie, folosit de Institutul de Criminalistică pentru realizarea unei cercetări eficiente la locul comiterii unei infracţiuni. Poliţiştii criminalişti au explicat tuturor celor interesaţi că laboratorul mobil îndeplineşte multiple funcţii şi permite descoperirea şi ridicarea amprentelor sau altor tipuri de urme şi realizarea de portrete robot, acestea fiind doar câteva exemple.
În continuare, cetăţenii au putut să admire demonstraţii ale luptătorilor Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi o expoziţie de arme pe care poliţiştii le au în dotare. Tot în cadrul aceleiaşi structuri, Serviciul Pirotehnic a prezentat “roboţelul pirotehnic”, un dispozitiv performant de detectare a explozivilor, dar, în acelaşi timp, şi de dezamorsare a bombelor, care prezintă avantajul mobilităţii pentru că ajunge la coletele suspecte prin utilizarea unei telecomenzi speciale.
Un punct de atracţie al festivităţii a fost demonstraţia echipelor Serviciului Canin al Poliţiei Capitalei. Echipe mixte, formate din poliţist conductor şi câine, au realizat diferite demonstraţii de patrulare, de prindere şi imobilizare a infractorilor sau de apărare la atacul prin surprindere. De asemenea, poliţiştii de ordine publică au prezentat diferite sisteme electronice de pază, iar judiciariştii au scos în evidenţă preocuparea pentru găsirea copiilor dispăruţi şi cooperarea cu Centrul pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual, fundaţie care acordă sprijin în cazul cercetărilor privind dispariţiile sau cazurile de exploatare sexuală a copiilor.
Pe toată perioada manifestărilor, poliţiştii au împărţit pliante cu materiale de prevenire şi au aflat despre diferite campanii desfăşurate de Poliţia Română, pentru combaterea şi prevenirea infracţionalităţii: „Alcoolul nu te face mare”, „Cum poti deveni poliţist”, „Stop accidentelor rutiere! Viata are prioritate!”
Inspectorului General al Poliţiei Române, chestor de poliţie dr. Gheorghe Popa, prezent la manifestarea prilejuită de aniversarea a 186 de ani de la înfiinţarea instituţiei Poliţiei, a dialogat cu cetăţenii şi le-a mulţumit acestora pentru încrederea, respectul şi sprijinul acordat zi de zi poliţiştilor în înfăptuirea actului de justiţie, asigurându-i, totodată, că apropierea de viaţa comunităţii, comunicarea şi cooperarea cu membrii comunităţii în rezolvarea problemelor, participarea activă la viaţa localităţilor sunt priorităţile fiecărui poliţist în activitatea de zi cu zi.
Evenimentul s-a bucurat de interesul a numeroşi bucureşteni care au vizitat standurile expoziţionale şi au urmărit demonstraţiile de intervenţie poliţienească.
Cea de-a III-a ediţie a Galei Premiilor Poliţiei Române a marcat sărbătorirea a 186 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române / Evenimentul de înaltă ţinută artistică a fost găzduit de Ateneul Român
Cea de-a III-a ediţie a Galei Premiilor Poliţiei Române, eveniment de înaltă ţinută artistică, prilejuit de sărbătorirea a 186 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române a fost găzduit de Ateneul Român ieri, 25 martie a.c.
Manifestarea s-a bucurat de participarea a numeroase personalităţi ale vieţii publice din România, dar şi de peste hotare, sens în care salutăm prezenţa a numeroşi şefi de misiuni diplomatice la Bucureşti, precum şi a 34 de reprezentanţi ai instituţiilor de aplicare a legii din Germania, Spania, Grecia, Cipru, Ungaria, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Slovenia, Muntenegru şi Ucraina.
Pentru al treilea an consecutiv, am fost onoraţi de prezenţa apreciatei soprane de renume internaţional Felicia Filip, acompaniată de maestrul Nicolae Licareţ, directorul artistic al Ateneului Român, cărora li s-au alăturat celebra trupă Iris, precum şi duetul Nico şi Vlad Miriţă. Amfitrionul evenimentului a fost renumitul actor, maestrul Victor Rebengiuc.
Au fost acordate cinci trofee, pe domenii specifice activităţii de poliţie, precum şi un Premiu Special, care i-a revenit unui poliţist ce şi-a desfăşurat activitatea sub acoperire în condiţii deosebit de periculoase.
Totodată, în cadrul manifestării a fost evocată memoria celor cinci poliţişti care, în cursul anului 2007, şi-au pierdut viaţa la datorie. Familiile acestora au primit din partea domnilor Cristian David, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, şi Gheorghe Popa, inspectorul general al Poliţiei Române, drapelul de onoare al Poliţiei Române, personalizat cu numele poliţiştilor trecuţi în nefiinţă. Alteţa Sa Regală, Prinţul Paul al României şi Alteţa Sa Regală, Prinţesa Lia a României, au continuat tradiţia anilor trecuţi şi au ţinut să fie alături de familiile îndurerate, oferindu-le ajutor material. De asemenea, Corpul Naţional al Poliţiştilor a contribuit la sprijinul material oferit membrilor familiilor îndoliate.
Titlul Polițistul anului, la categoria Cooperare operativă internațională, a fost câştigat de echipa de ofiţeri din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, care a instrumentat dosarul cunoscut sub numele de „Atac de tip phishing - BRD”, condusă de subcomisar de poliţie Virgil Spiridon.
Titlul Polițistul anului, la categoria Combaterea criminalității organizate, a fost acordat echipei de ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti, condusă de subcomisar de poliţie Cristian Barbu, pentru profesionalismul cu care a coordonat operaţiunea „Casa Iadului”.
La categoria Judiciar, titlul Polițistul anului a revenit echipei de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Capitalei, specializat în investigarea activităţii grupurilor criminale, condus de comisarul şef Constantin Stoian, pentru destructurarea, în cursul anului trecut, a clanurilor „Duduianu” şi „Caran”.
De asemenea, trofeul Polițistul anului la categoria Ordine și siguranță publică a fost adjudecat de agent şef de poliţie Horia Stoica din cadrul Postului de Poliţie din localitatea Secusigiu, judeţul Arad, pentru salvarea de la moarte, în timpul unui incendiu, a patru copii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 ani.
La categoria Cel mai bun informatician, titlul Polițistul anului a fost acordat domnului comisar şef Dan Adrian Ioniță, de la Centrul de Comunicatii şi Informatică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Evenimentul a fost urmat de un dineu oferit tuturor participanţilor, organizat în Sala Rotondă a aceleiaşi locaţii. Oficialităţi, invitaţi de peste hotare şi poliţişti au închinat o cupă de şampanie cu ocazia Zilei Poliţiei Române, moment festiv de sărbătorire al tuturor poliţiştilor aflaţi permanent în luptă cu infracţionalitatea, pentru care cel mai preţios trofeu este cel de profesionist al dreptului, legalităţii şi adevărului.