Exercitarea profesiei de detectiv particular este reglementată de următoarele acte normative:
În baza Legii nr. 329/2003, republicată, privind exercitarea profesiei de detectiv particular, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia de Investigaţii Criminale eliberează licenţele de funcţionare pentru societăţile specializate/cabinetele individuale de detectivi particulari, având ca obiect unic de activitate – activităţi de investigaţii – cod CAEN 8030.
"Art. 2. - (1) Detectivul particular îşi poate exercita profesia, dupã caz, în cadrul societãţilor specializate sau al cabinetelor individuale de detectivi particulari înfiinţate conform legislaţiei comerciale şi care funcţioneazã în baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Romane.
(2) Obiectul de activitate al societãţilor specializate şi al cabinetelor individuale de detectivi particulari este unic.
Legea reglementează condiţiile în care se emit aceste licenţe cât şi pe cele care trebuie să le îndeplinească conducătorii executivi ai societăţilor specializate/ cabinetelor individuale, iar documentele necesare sunt menţionate în H.G. nr. 1666/2004 - Normele de aplicare a legii, şi anume :
"Art. 2. - (3) Conducãtorii executivi ai societãţilor specializate de detectivi particulari trebuie sa fie absolvenţi ai facultãţii de drept sau ai unei şcoli postliceale de detectivi ori sa fi îndeplinit funcţia de poliţist ori lucrator în cadrul unei instituţii publice cu atribuţii în domeniul ordinii publice sau siguranţei naţionale cu grad de ofiţer şi sa îndeplineascã condiţiile prevãzute la art. 5 lit. c), d), e) şi f).
(4) Asociaţii sau actionarii persoane fizice ai societãţilor specializate de detectivi particulari, înfiinţate conform alin. (1), trebuie sa îndeplineascã cumulativ condiţiile prevãzute de art. 5 lit. d) şi e)."
Norme:
2.1. Pentru obţinerea licenţei de funcţionare, asociaţii/actionarii societăţilor specializate trebuie sa îndeplinească condiţiile prevăzute de art. 5 lit. d) şi e) din Legea nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege.
2.2. Pentru obţinerea licenţei de funcţionare conducătorii societăţilor specializate sau ai cabinetelor individuale de detectiv particular depun la inspectoratul de poliţie judeţean sau la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, după caz, următoarele documente:
Dosarul cu documentele menţionate se depune la inspectoratul de poliție județean pe raza căruia se înfiinţează societatea/cabinetul de detectiv particular, respectiv la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.
Situatie SC si cabinete detectivi la 31.12.2022
Poate dobândi calitatea de detectiv particular persoana care îndeplinește următoarele condiții:
Cetățenii din statele membre ale U.E. și ale Spațiului Economic European care au calitatea de detectiv particular, pot desfășura activitățile specifice acestei profesii pe teritoriul României, în condițiile Legii 329/2003, exclusiv în baza unei delegații emise de societatea pe care o reprezintă, în vederea soluționării cazului ce face necesară prezența acestora în România. Cetățenii din statele membre ale U.E. și ale Spațiului Economic European fac dovada calității de detectiv particular care atestă în mod valabil această calitate în statul de origine sau de proveniență.
Cetățenii din statele membre ale U.E. și ale Spațiului Economic European dobândesc calitatea de detectiv particular pe teritoriul României:
Cetățenii din statele membre ale U.E. și ale Spațiului Economic European pot face dovada îndeplinirii condiției prevăzute la art. 5, alin. (1), lit. c) din Legea 329/2003 cu documentele echivalente celor prevăzute la art. 6, alin. (1), lit. e) din același act normativ, eliberate de autoritățile competente din unul dintre aceste state.
Documentele care atestă formarea în profesie sau experiența profesională solicitate conform art. 2, alin. (3) și art. 5, lit b) din Legea 329/2003, eliberate în unul dintre statele membre ale U.E. sau ale Spațiului Economic European se recunosc în scop profesional de către Inspectoratul General al Poliției Române conform Legii 200/2004.
Documentele care atestă studiile medii și universitare eliberate în străinătate, prevăzute la art. 2, alin. (3) și la art. 5, lit. b) din Legea 329/2003 se recunosc de către Ministerul Educației și Cercetării.
Procedura de recunoaștere se efectuează conform O M.A.I. nr. 620/2005.
Documente necesare obținerii atestatului de detectiv particular:
Documentele se depun la inspectoratul județean de poliție pe raza căruia domiciliază solicitantul, respectiv Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.
Originalul documentelor mai sus menționate se restituie pe loc, după confruntarea copiilor cu acestea.