SIIAS are propriul sistem de selecţie şi de instruire a cadrelor şi este structurat pe criteriile de înaltă eficienţă ale unităţilor de intervenţie şi acţiuni speciale membre ale grupului „ATLAS”. Recrutarea este un proces laborios, condus de un grup de ofiţeri cu experienţă şi constă în identificarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie cu aptitudini fizice şi abilităţi profesionale pentru acest tip de activitate, care posedă un mare grad de adaptabilitate şi de concentrare, o bună capacitate de a cuprinde, analiza şi de a acţiona lucid, rapid şi corect în situaţii de criză.
SIIAS are propriul sistem de selecţie şi de instruire a cadrelor şi este structurat pe criteriile de înaltă eficienţă ale unităţilor de intervenţie şi acţiuni speciale membre ale grupului „ATLAS”. Recrutarea este un proces laborios, condus de un grup de ofiţeri cu experienţă şi constă în identificarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie cu aptitudini fizice şi abilităţi profesionale pentru acest tip de activitate, care posedă un mare grad de adaptabilitate şi de concentrare, o bună capacitate de a cuprinde, analiza şi de a acţiona lucid, rapid şi corect în situaţii de criză. În acest sens sunt incluse următoarele probe eliminatorii:
Test psihologic pentru unităţile speciale;
Test medical;
Test fizic specific;
Testarea abilităţilor la tragerea cu armamentul din dotarea SIAS;
Curs de formare şi adaptare organizat în cadrul SIAS.
După finalizarea cursului de iniţiere, operatorii sunt repartizaţi la detaşamentele de intervenţie, fiind în perioadă de probă pentru încă 6 luni de zile. Ei participă la misiunile serviciului şi urmează un program intensiv de pregătire care are ca scop atingerea şi menţinerea unei forme fizice, tehnice şi tactice foarte bune, care să corespundă necesităţilor de utilizare polivalentă a grupelor de luptători.
Antrenamentul cadrelor SIAS se efectuează conform unui plan anual şi respectiv lunar aprobat. Acesta porneşte de la etapa individ până la cea de micro-grup şi macro-grup şi cuprinde mai multe categorii de pregătire, funcţie de obiectivele stabilite şi de nevoile operative ale unităţii şi ale instituţiei. Alături de antrenamentul fizic programat în fiecare zi şi de şedinţele bisăptămânale de tragere cu armamentul individual, se mai regăsesc: pregătire generală de poliţie, pregătire tactică specifică, trageri săptămânale cu armamentul special (lunetişti, lansatoare de grenade, puşti cu pompă etc), pregătire alpinism intervenţie, pregătire scafandri de luptă şi pregătire psihologică.