Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii participă anual, în calitate de partener, la Proiectul Vara pe uliţă, inițiat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Demersul vizează iniţierea copiilor în tehnici tradiţionale şi desfăşurarea de activităţi informativ-preventive, în timpul vacanţei de vară.
Copiii au ocazia să descopere, cu ajutorul creatorilor populari, tainele unor străvechi meşteşuguri (olărit, modelaj, sculptură în lemn, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, pictură naivă, cusut-ţesut, împletituri, podoabe populare, măşti populare, păpuşi), să desfăşoare activităţi de divertisment (concursuri, teatru, poezie, muzică, joc) și, totodată, să primească de la poliţişti recomandări preventive destinate reducerii riscului de victimizare. De peste 15 ani această inițiativă s-a transformat într-o tradiție.
Activitățile desfășurate de polițiști abordează teme despre siguranța pe stradă, în spațiile comerciale, acasă, în mediul online și la locurile de joacă, iar recomandările preventive destinate reducerii riscului de victimizare sunt transmise prin metode interactive, jocuri de rol, demonstrații.
An de an, minorii se bucură să se implice, alături de specialiștii de la Institutul Național de Criminalistică, într-o simulare a unei cercetări la fața locului și să descopere probe într-un caz de furt din locuință sau din autoturism. Micii investigatori învață apoi cum să se ferească de infractori și ce măsuri de protecție trebuie să adopte.
Cu ajutorul colegilor de la poliția rutieră, copiii învață cum să circule pe stradă în siguranță, respectând semnificația indicatoarelor, află ce responsabilități are un pieton și ce înseamnă o conduită preventivă în trafic.
În fiecare vară, un câine polițist specializat în detectarea urmelor face demonstrații de căutare a obiectelor suspecte, iar polițiștii răspund copiilor la toate întrebările despre antrenarea și îngrijirea lor.
Recomandările oferite de specialiștii Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității acoperă o paletă largă de domenii: siguranța pe internet, siguranța în tabără, acasă, pe stradă, la locul de joacă și la școală. Discuțiile sunt însoțite de aplicații iar copiii primesc la final și materiale preventiv-informative adaptate categoriei de vârstă.