Poliţia Română a derulat Proiectul ‚,SISPOL 2”, prin care a beneficiat de echipamente hardware şi servicii informatice de dezvoltare.
Poliţia Română a derulat Proiectul ‚,SISPOL 2”, prin care a beneficiat de echipamente hardware şi servicii informatice de dezvoltare.
Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Naţional Fondul pentru Securitate Internă - componenta cooperare polițienească, derulându-se pe parcursul a 77 de luni, noiembrie 2016 – aprilie 2023.
Obiectivul general al proiectului l-a constituit asigurarea securității, performanței și disponibilității sistemului informatic al Poliției Române, în scopul creșterii capacității de stocare și transmitere a datelor, concomitent cu asigurarea disponibilității sistemelor care gestionează informații de interes polițienesc.
Obiectivul general al proiectului a fost atins prin asigurarea securității, performanței şi disponibilității sistemelor informatice, atât ale Poliției Române, cât și ale structurilor partenere și extinderea rețelei privind schimbul securizat de informații ale Europol (SIENA), pentru toate structurile competente, implicate în lupta împotriva criminalității organizate.
De asemenea, au fost îmbunătățite colectarea structurată a datelor/informațiilor și instrumentele de analiză a acestora, în cadrul activităților informativ-operative și de cercetare penală și realizarea interoperabilității diferitelor sisteme informatice utilizate de structurile statelor membre cu atribuții în domeniu, inclusiv în cadrul operațiunilor comune.
Dinamizarea activităților de prevenire a traficului de persoane, implicarea societății civile, a instituțiilor și specialiștilor de la nivel național și local, concomitent cu intensificarea cooperării internaționale şi facilitarea participării victimelor traficului în cadrul procedurilor judiciare, întărirea securității infrastructurii IT dedicată Poliției Române și acomodarea acesteia la tendințele de securitate existente pe piața de specialitate, reprezintă tot mijloace prin care a fost atins obiectivului general al proiectului.
Totodată, au fost dezvoltate infrastructurile IT&C, precum şi capabilitățile logistice, prin adaptarea conceptuală, structurală şi acţională cu dimensiunile, specificul şi atribuțiile structurilor, au fost identificate de noi metode, proceduri și instrumente de lucru în scopul eficientizării activității și creșterii capacității administrative instituționale și dezvoltării componentei de analiză a informațiilor, la nivel operațional, tactic și strategic.
Pe parcursul implementării proiectului, au fost achiziţionate echipamente hardware, precum și servicii de implementare, mentenanţă şi suport tehnic, în vederea asigurării suportului IT&C necesar eficientizării fluxurilor de lucru operaționale ale Poliției Române.
În acest sens, poate fi exemplificată achiziția a 655 de dispozitive mobile, care au marcat pionieratul utilizării, în mod integrat, a unor astfel de dispozitive (tablete) la nivelul structurilor operative ale Poliției Române.
De asemenea, au fost modernizate aplicații, a căror utilizare contribuie, în mod direct, la creșterea calității și operativității muncii de poliție, achiziționate echipamente prin care infrastructura hardware dedicată Sistemului sectorial de informații al Poliției Române a fost aliniată la noile cerințe de performanță, securitate și disponibilitate și dezvoltat un nou Centru de date înzestrat cu echipamente, sisteme și tehnologii dintre cele mai noi existente pe piața de specialitate.
Proiectul a avut un buget în valoare de 28.846.854,85 lei, dintre care 21.635.141,14 lei reprezintă finanţarea Uniunii Europene şi 7.211.713,71 lei co-finanţare.