Direcţia de Investigaţii Criminale organizează și coordonează activitatea de localizare și prindere a urmăriţilor la nivel naţional şi internaţional, precum și cea de identificare a cadavrelor și persoanelor cu identitate necunoscută, respectiv cea de clarificare a situaţiei persoanelor dispărute.
Direcţia de Investigaţii Criminale organizează și coordonează activitatea de localizare și prindere a urmăriţilor la nivel naţional şi internaţional, precum și cea de identificare a cadavrelor și persoanelor cu identitate necunoscută, respectiv cea de clarificare a situaţiei persoanelor dispărute.
În anul 2022, măsura dării în urmărire naţională a fost dispusă pentru 3.394 de persoane cu mandate, din care 2.553 cu mandat de executarea a pedepsei cu închisoarea, 388 cu mandat de arestare preventivă, 113 cu sentințe penale, 280 de persoane urmărite internațional de alte state în baza mandatelor europene de arestare, 9 urmăriți prin Interpol și 51 de evadați.
În aceeaşi perioadă a fost dispusă revocarea urmăririi pentru 3.463 de persoane, din care 2.624 de persoane față de care erau emise mandat de executarea a pedepsei cu închisoarea, 347 de persoane căutate pentru arestare preventivă, 120 de persoane cu sentințe penale, 309 persoane urmărite de alte state în baza mandatelor europene de arestare, 11 urmăriți prin Interpol și 52 de evadați.
Activitatea de urmărire în plan extern s-a concretizat în solicitarea de punere în urmărire internațională a 1.531 persoane (1.357 cu mandat de executarea a pedepsei cu închisoarea, 144 cu mandat de arestare preventivă şi 30 cu sentinţe penale), iar în urma activităților desfășurate și a informațiilor obținute și transmise prin canalele de cooperare, s-a realizat arestarea a 844 de persoane și localizarea altor 272 din totalul acestor persoane.
Anul trecut, au fost revocate din urmărire internațională, după finalizarea extrădării, 759 de persoane urmărite internațional de către autorităţile române.
Activitatea în acest domeniu s-a direcționat în mod deosebit spre soluționarea cu celeritate a cazurilor de persoane urmărite din categoria Most Wanted, România având prin intermediul acestei structuri un rol activ în cadrul E.N.F.A.S.T.
Un exemplu al bunei cooperări îl constituie prinderea, în municipiul Satu Mare, a 2 cetățeni slovaci, în urma unei operațiuni declanșată la solicitarea F.A.S.T. Slovacia, aceștia fiind urmăriți internațional pentru comiterea infracțiunilor de participare la grup infracțional organizat și trafic ilicit de droguri de mare risc, în valoare de peste 22 de milioane euro.
În acest context, au fost soluționate 57 de cereri de localizare formulate de statele partenere E.N.F.A.S.T., fiind totodată acordat sprijin structurilor teritoriale de urmăriri în 7 cauze, în care colaborarea s-a realizat pe același canal.
În anul 2022, au fost înregistrate 13.511 dispariții, dintre care 4.821 de majori și 8.690 de minori.
De asemenea, au fost revocate 13.395 de dispariții, dintre care 4.791 de majori și 8.604 minori.
Din analizele realizate la nivelul Direcţiei de Investigaţii Criminale, cauzele generale care favorizează dispariţiile de minori sunt:
- nesupravegherea de către părinţi, aparţinători legali ori responsabilii din unităţile de ocrotire;
- lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinţii sau aparţinătorii legali fiind plecaţi la muncă în străinătate;
- lipsa unei comunicări autentice cu părinţii;
- starea materială precară, care determină neglijarea minorilor;
- abandonul şcolar sau acumularea de absenţe şi rezultate negative la şcoală;
- creşterea influenţei anturajului negativ;
- spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul, etc.
Cele mai multe cazuri de dispariţii (aproximativ 95% din totalul sesizărilor primite în fiecare an) se referă, de fapt, la plecările voluntare de la domiciliu sau din centrele de ocrotire, urmate de găsirea în termen scurt sau reîntoarcerea minorilor declaraţi dispăruţi, fără implicaţii majore de risc victimal sau infracţional.
Peste 33% din sesizările înregistrate vizează minori care pleacă de regulă în mod repetat din centrele de ocrotire.
În vederea pregătirii personalului specializat, la nivelul structurilor teritoriale au fost desfășurate exerciții cu efective mărite, pentru căutarea persoanelor dispărute în teren accidentat.
*
Rezultate obținute în luna februarie 2023
Astfel, în perioada 1 – 28 februarie 2023, în urma activităților de căutare și identificare, au fost depistate sau a fost clarificată situația a 301 persoane urmărite la nivel național. Dintre acestea, 228 aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, iar 27 aveau mandate de arestare preventivă.
Față de 26 de persoane au fost emise mandate europene de arestare, pentru alte 12 au fost dispuse sentințe de internare în unități medicale de specialitate, fiind depistați, iar 5 persoane se aflau în stare de evadare.
De asemenea, în perioada menționată, în urma activităților desfășurate de polițiștii de investigații criminale, au fost depistate 1048 de persoane dispărute, 691 fiind minori.