17 Mai 2025

PERCHEZIȚII ȘI DOSARE PENALE, PENTRU INVESTIGAREA INFRACȚIUNILOR ECONOMICE

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 1 – 14 mai 2025, 10 acțiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 20 de milioane de lei.


Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 1 – 14 mai 2025, 10 acțiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 20 de milioane de lei.

Astfel, în perioada 1 – 14 mai 2025, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au pus în aplicare 65 de mandate de percheziție domiciliară și 31 de mandate de aducere, fiind dispuse măsuri preventive față de 21 de persoane.

Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 20.321.308 de lei.

Totodată, au fost indisponibilizate 193 de grame de bijuterii sau metale prețioase, 1.567.788 de țigarete, 120 de litri de alcool, 2.357.677 de lei, 13.373 de euro, 1.435 de dolari americani, 140 de lire sterline, precum și alte bunuri, în valoare de 661.495 de lei.

 

Exemple:

 

1. La data de 7 mai a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au efectuat 4 percheziții domiciliare, în municipiul București și  județul Ilfov, într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.

Perchezițiile au fost efectuate la locuințele persoanelor cercetate și la sediile/punctele de lucru ale unor societăți comerciale implicate în activitatea infracțională.

Din materialul probator administrat până în prezent, a reieșit că, pe un site de internet și într-un centru comercial din municipiul București, ar fi fost comercializate produse cosmetice, parfumuri și articole vestimentare, care poartă însemnele unor mărci consacrate, oferite la vânzare cu prețuri mult diminuate față de produsele originale, ceea ce creează bănuiala că acestea ar fi contrafăcute.

Echipele participante la operațiune au fost constituite din polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Investigare a Criminalității Economice, specialiști criminaliști ai Institutului Național de Criminalistică, precum și echipe din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

 

 

2. La data de 7 mai a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economico – Financiare, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au efectuat 9 percheziții domiciliare, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Perchezițiile au avut loc în municipiul Constanța, orașul Ovidiu și comunele Lumina și Nicolae Bălcescu, la locuințele și sediile unor societăți comerciale aparținând a 5 persoane bănuite că ar fi fost implicate în săvârșirea faptelor.

Din probatoriul administrat în dosar a rezultat că 4 bărbați, proprietari ai unor ansambluri auto de tip cap tractor și remorcă de capacitate mare, ar fi preluat o societate comercială având ca obiect de activitate transportul de mărfuri, societate pe care ar fi folosit-o ca paravan pentru a induce în eroare 6 agenți economici din România, Bulgaria și Grecia, furnizori de material de construcții de tip fier-beton și panouri voltaice.

În luna noiembrie 2024, în baza unor documente falsificate încheiate cu societatea paravan, cele 6 societăți comerciale ar fi fost induse în eroare cu privire la faptul că ar fi contractat efectuarea a 11 transporturi de mărfuri pe rute naționale, precum și pe rutele România-Bulgaria, Bulgaria-România și Grecia -România.

În fapt, persoanele cercetate pentru comiterea faptei ar fi preluat mărfurile respective, în numele societății comerciale folosite ca paravan, și le-ar fi însușit și, ulterior, le-ar fi comercializat.

Prejudiciul în cauză este de aproximativ 1.623.000 de lei.

O parte dintre bunurile însușite ar fi fost depozitată în imobile, aparținând celor 5 persoane cercetate.

În urma celor 9 percheziții efectuate la data de 7 mai 2025 de către polițiști, au fost descoperite și ridicate 36 de panouri fotovoltaice și 20 de profile metalice, bunuri care ar fi fost însușite de persoanele cercetate pentru săvârșirea faptelor.

Cercetările în acest caz sunt continuate, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.