22 Aprilie 2025

MONITORIZAREA ELECTRONICĂ PENTRU AGRESORI


Sistemul electronic de supraveghere/„brățările”

 

Utilizarea sistemului informatic de monitorizare electronică reprezintă, la acest moment, cea mai eficientă măsură de protecție pentru victimele violenței domestice: pe de-o parte descurajează tendințele răzbunătoare ale agresorilor, iar pe de altă parte, asigură o intervenție promptă a poliției, în cazul apariției unor situații de pericol iminent pentru victime. În această situație, sistemul generează în mod automat o alertă în dispeceratul de urgență operat de Poliție, care este transmisă echipelor de intervenție. Astfel, nu mai este necesară apelarea S.N.U.A.U. 112 sau alte activități similare de sesizare a organelor de ordine publică.

Această formă de supraveghere permite urmărirea modului în care sunt respectate, de către persoana supravegheată, obligațiile dispuse prin: ordinul de protecție provizoriu, ordinul de protecție, ordinul european de protecție, precum și în cazul controlului judiciar/judiciar pe cauțiune sau executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanță.

În cazul violenței domestice, împotriva agresorului poate fi emis un ordin de protecție provizoriu (OPP), cu o durată de maximum 5 zile, de către polițiștii care identifică existența unei situații de pericol pentru victimă, atunci când sunt sesizați cu privire la săvârșirea unui act de violență verbală, fizică, psihologică, economică, religioasă, sexuală, cibernetică sau socială. La cererea victimei sau a instituțiilor abilitate, instanța de judecată poate emite un ordin de protecție (OP) cu o durată de până la un an. În ambele situații, OPP sau OP, pentru supravegherea respectării obligațiilor dispuse față de agresor, victima este întrebată dacă dorește și monitorizarea electronică pentru agresor.

Folosirea acestui sistem de monitorizare se face doar în baza consimțământului expres al victimei. Pentru a i se asigura protecția este necesar ca victima să solicite poliției/instanței monitorizarea electronică. Acesteia i se predă un telefon mobil special destinat generării unor alerte, în cazul apropierii sub distanța prestabilită a persoanei supravegheate.

Atenție! Pentru protecția sa, victima va trebui să poarte mereu asupra sa telefonul special dat de poliție și să aibă grijă să fie alimentat cu energie electrică (încărcat tot timpul).

Sistemul de monitorizare are, în fapt, următoarele componente:

  • Brățară (formată dintr-un dispozitiv de mărimea unui ceas și o curea), care se montează de către un polițist, pe glezna persoanei supravegheate sau pe braț, atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical. Brățara va fi demontată doar de către polițist (adică de operatorul tehnic). Orice intervenție neautorizată asupra brățării, pentru înlăturarea sau defectarea ei prin forțare, tăiere etc. conduce la declanșarea unei alerte în dispeceratul de urgență operat de poliție;
  • Dispozitiv mobil (telefon mobil) care se predă persoanei supravegheate și cu ajutorul căruia se obțin informații legate de localizare, în caz de alertă. El este interconectat cu brățara. În cazul în care telefonul nu are bateria încărcată sau se află la o distanță prea mare de brățară, se va transmite o alertă de defecțiune;
  • Dispozitiv mobil (telefon mobil) care se predă persoanei protejate și are rolul de a declanșa alerta de apropiere atunci agresorul supravegheat încalcă distanța de protecție stabilită prin ordinul de protecție provizoriu/ordinul de protecție. Atunci când se declanșează alerta de apropiere, persoana protejată primește pe dispozitivul mobil informații (alertă sonoră și vizuală precum și localizarea persoanei supravegheate). Persoana protejată va fi contactată telefonic imediat de către polițistul din dispeceratul de urgență, care îi va oferi îndrumări, astfel încât să se asigure protecția sa, până la sosirea echipajului poliției, indiferent de zi sau de oră.

 

În cazul în care persoana protejată este un minor care nu a împlinit vârsta de 14 ani sau o persoană fără discernământ, consimțământul cu privire la utilizarea dispozitivului electronic de supraveghere se exprimă de către reprezentantul legal, cu excepția situației în care unicul reprezentant legal este chiar persoana supravegheată, caz în care consimțământul se va exprima de către reprezentantul direcției de asistență socială.

Comunicarea polițistului cu persoana supravegheată sau cu cea protejată, care nu vorbește sau nu înțelege limba română, cu privire la procedura monitorizării electronice, se face într-o limbă sau într-un limbaj pe care aceasta îl înţelege, dacă polițistul știe acea limbă/limbaj sau, prin intermediul unui traducător autorizat.

Odată montate dispozitivele electronice de supraveghere, poliția va efectua verificări cu privire la integritatea acestora. Verificarea dispozitivelor electronice de supraveghere alocate persoanei supravegheate se poate face inopinat, în orice moment al zilei, periodic ori la sesizare, verificarea realizându-se la sediul organului de supraveghere sau în alt loc decis de aceasta. Perioada dintre două verificări inopinate, succesive, nu poate fi mai mare de 7 zile calendaristice.

În cazul generării unei alerte, dispeceratul de urgență operat de către Poliție primește automat:

  • datele de localizare în timp real ale dispozitivului electronic al persoanei supravegheate, din momentul declanșării alertei;
  • datele de localizare în timp real ale dispozitivului electronic de supraveghere deținut de persoana protejată, din momentul declanșării alertei;
  • datele de localizare ale ambelor persoane, actualizate în dinamică (dacă agresorul sau victima se deplasează și coordonatele lor se modifică);
  • datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheatădin ultimele 24 de ore anterioare declanșării alertei.

 

În situația generării unei alerte de apropiere, persoana supravegheată este obligată imediat:

  • să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu;
  • să contacteze telefonic organul de supraveghere și să urmeze instrucțiunile acestuia;
  • să se îndepărteze de persoana protejată.

 

În cazul generării unei alerte de defecțiune, persoana supravegheată este obligată ca, de îndată:

  • să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu;
  • să contacteze telefonic organul de supraveghere și să urmeze instrucțiunile acestuia;
  • după caz, să se îndepărteze de persoana protejată.

 

În situația generării unei alerte de defecțiune, poliția contactează și persoana protejată.

Dispozitivele de supraveghere electronică au scopul de a proteja viața și integritatea fizică și psihică a persoanei protejate. Datele și informațiile furnizate/stocate în urma utilizării acestora nu pot fi folosite în alt scop.

Persoanele care utilizează aceste dispozitive pot fi vizualizate și identificate în sistemul electronic gestionat de poliție doar în cazul generării alertelor (de defecțiune sau de apropiere). Atât victima cât și agresorul nu sunt urmăriți unde și când se deplasează, pe perioada pentru care a fost dispusă măsura purtării dispozitivelor.

Informațiile stocate în sistemul electronic, odată cu generarea alertelor de apropiere, constituie probe care susțin plângerea formulată pentru încălcarea ordinului de protecție provizoriu sau a ordinului de protecție.

În cazul generării unei alerte de apropiere, intervenția organelor de ordine publică este prioritară către persoana protejată, pentru asigurarea protecției acesteia. Ulterior se realizează deplasarea și la locația persoanei supravegheate.

Monitorizarea electronică se realizează doar pe teritoriul României. Persoana supravegheată ori persoana protejată care urmează să părăsească teritoriul României are obligația de a informa, în prealabil, organul de supraveghere, cu privire la intenția de părăsire a țării, precum și cu privire la întoarcerea pe teritoriul național. În acest caz, persoana supravegheată are obligația de a preda dispozitivul electronic de supraveghere în punctul de trecere a frontierei aflat la ieșirea de pe teritoriul României, demontarea fiind realizată de personalul Poliției Române. La intrarea în țară, persoana supravegheată este obligată să contacteze și să informeze, de îndată, organul de supraveghere, care stabilește locul sau unitatea de poliție la care aceasta este obligată să se prezinte, în cel mai scurt timp, în vederea montării dispozitivului electronic de supraveghere.