09 Octombrie 2019

EFECTELE VIOLENȚEI DOMESTICE ASUPRA COPIILOR


Impactul violenței de gen asupra copiilor, în special a violenței domestice, este foarte dăunător.
Copiii sunt întotdeauna afectați de abuzurile comise împotriva mamelor și pot ajunge, la rândul lor, victime ale agresorului care, în cele mai multe situații, este tatăl lor natural sau vitreg.
Rezultatele studiului realizat de Agenția Drepturilor Fundamentale UE (ADF), evidențiază legătura dintre actele de violență suferite în copilărie și riscul de a deveni ei înșiși victime/agresori odată ce ajung adulți. Pentru a întrerupe ciclul violenței, este crucial să sprijinim copiii care se confruntă sau care sunt martorii unui eveniment de violență domestică îndreptată asupra mamei lor. (informații preluate din studiul WAVE, “Away from Violence: Guidelines for Setting up and Running a Refuge” (2004), p. 10-14)

Mai mult, copiii pot fi afectați direct de violența în familie, prin supunerea la un act de violență similar. Personalitatea lor poate suferi modificări profunde în urma violenței domestice trăite în copilărie: băieții au o probabilitate mai ridicată să devină agresori, iar fetele victime.
Este esențial ca ei să primească sprijin pentru a face față experiențelor legate de violență și să înțeleagă că nu este normală conviețuirea în teroare și abuzuri.

SIMPTOMELE COPIILOR EXPUȘI LA VIOLENȚĂ:
• Tulburări de somn și tulburări alimentare
• Urinare în timpul somnului
• Tulburări de vorbire
• Tulburări comportamentale: agresivitate față de colegi, prieteni, profesori sau pasivitate la agresiunile celorlalți
• Depresie, anxietate, introvertire, frică de abandon, frică de răniri și de moarte
• Dificultăți de învățare și socializare întâmpinate la școală
• Gânduri sau tentative de suicid.

Copiii crescuți în familii în care se manifestă violență verbală sau fizică învață că, prin violență, poți obține tot ce vrei, poți să-ți impui punctul de vedere și să te faci ascultat. Bărbații care pedepsesc femeile sunt prezentați ca masculi adevărați, care știu să fie încrezători, care nu-și exprimă sentimentele și sunt  întotdeauna ascultați și respectați.
Într-o familie afectată de comportamente agresive, copiii trăiesc într-o atmosferă în care nevoia de siguranță, securitatea emoțională sunt profund alterate. În locul autorității părintești, într-un astfel de cămin se instalează teroarea care nu educă, nu formează un adult echilibrat și care poate frâna dezvoltarea mentală și afectivă normală a copilului.