20 Iulie 2024

DECLARAȚIE DE PRESĂ

Tema declarației de astăzi o reprezintă prezentarea principalelor repere ale activităților desfășurate de polițiștii din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., în primele 6 luni ale acestui an, pentru destructurarea grupărilor infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de minori și de persoane și criminalitate informatică.


Sunt comisar-șef de poliție Cătălin Șerban, directorul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

 

Tema declarației de astăzi o reprezintă prezentarea principalelor repere ale activităților desfășurate de polițiștii din cadrul structurilor  de combatere a criminalității organizate sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., în primele 6 luni ale acestui an, pentru destructurarea grupărilor infracționale organizate, specializate în trafic de droguri, trafic de minori și de persoane și criminalitate informatică. 

 

Pe parcursul primului semestru, la nivelul structurilor de combatere a criminalității organizate, au fost înregistrate îmbunătățiri ale principalilor indicatori statistici, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.

 

Astfel, polițiștii și procurorii au organizat 879 de acțiuni operative, 332 dintre acestea fiind de amploare, în creștere cu 2,5% comparativ cu 6 luni 2023.

 

Au fost cercetate 3.378 de persoane, fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore față de 1.275 de persoane, (creștere cu 3,6%), iar 1.042 de persoane au fost arestate preventiv, cu 8,9% mai mult față de perioada similară a anului trecut.

 

Polițiștii au efectuat 2.867 de percheziții domiciliare, fiind destructurate 58 de grupuri infracționale organizate, formate din 421 de persoane.

 

Pe linii de activitate, situația se prezintă astfel:

 

În domeniul prevenirii și combaterii traficului de droguri, anul acesta, Poliția Română și DIICOT au desfășurat 495 de acțiuni operative, dintre care peste 220 au fost acțiuni operative de amploare, pentru a proba activitatea infracțională a 2.200 de persoane cercetate.

 

Pentru destructurarea grupurilor infracționale organizate, au fost reținute 927 de persoane, arestate 805 persoane, iar, față de 162 de persoane, a fost luată măsura controlului judiciar.

 

În această perioadă, au fost indisponibilizate aproape 700 de kg. de droguri de risc și de mare risc, aproximativ 850 de mii de diverse comprimate, peste 3,8 tone de masă vegetală de droguri, precum și 4 tone de substanțe interzise, dopante, ridicate de la o fabrică clandestină, identificată în urma unei operațiuni în județul Argeș.

 

Și aici aș dori să exemplific operațiunea „FABRICA”, din mai 2024, desfășurată de B.C.C.O. Cluj Napoca - Serviciul Antidrog, care a dus la destructurarea unei rețele infracționale  constituite pentru producerea și distribuirea anabolizantelor în județele Cluj și Argeș. În urma perchezițiilor, au fost confiscate cantități importante de substanțe anabolizante, precursori și substanțe cu efect psihoactiv, precum și peste 1.700.000 de lei, 400.000 de euro și 7 autoturisme, cu o valoare estimată de peste 600.000 de euro. Liderul grupării a fost localizat și arestat recent în Spania.

 

Prin operațiunea „White” a B.C.C.O. București am reușit destructurarea unei rețele infracționale de trafic de cocaină, ocazie cu care am descoperit 14 kg de cocaină ce era ascunsă într-un imobil. În acest caz trei persoane au fost arestate.

 

Totodată, ca urmare a demersurilor realizate la nivelul instituției, bugetul pe anul 2024 are, pentru prima dată în istoria Ministerului Afacerilor Interne, un capitol separat – ,,Foaia de Parcurs pe Droguri”, suma adusă pe acest segment fiind de 1 miliard de lei.

 

De asemenea, pe timpul mandatului actualei conduceri a Ministerului de Interne, a fost aprobată suplimentarea numărului de funcții, cu peste 200, la structurile Antidrog din țară, iar șefii de unități au fost învestiți cu responsabilitatea selecției și ocupării acestor posturi.

 

Pe linia combaterii traficului persoane, au fost organizate 111 acțiuni operative, dintre care 50 de amploare, fiind cercetate 478 de persoane. A fost dispusă măsura reținerii față de 206 persoane, iar 148 de persoane au fost arestate preventiv.

 

Polițiștii și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 455 de percheziții domiciliare, fiind destructurate 18 grupuri infracționale organizate, formate din 124 de persoane.

 

În primele 6 luni ale anului în curs, pe linia combaterii criminalității informatice, au fost organizate 198 de acțiuni operative, 28 dintre acestea fiind de amploare.

 

Au fost cercetate 426 de persoane și a fost dispusă măsura reținerii față de 72 de persoane,  iar 51 persoane au fost arestate preventiv.

 

Au fost efectuate 409 percheziții domiciliare, fiind destructurate 5 grupuri infracționale organizate, formate din 38 de persoane.

 

Pe această linie de muncă, a fost cercetat un grup infracțional care a creat programe speciale și a sprijinit alte grupări în comiterea de fraude cu prejudicii însemnate, având ca țintă cetățeni americani. În această cauză, în baza unei comisii rogatorii transmise de autoritățile din SUA, au fost efectuate 8 percheziții domiciliare, fiind vizați 7 suspecți, dintre aceștia 2 fiind arestați, în vederea extrădării.

 

A fost indisponibilizata suma de 400.000 de euro si s-a reușit preluarea controlului platformei folosite de suspecți pentru diseminarea soluțiilor malițioase.

 

Pe linia combaterii finanțării terorismului și spălării banilor, polițiștii și procurorii au organizat 72 de acțiuni operative care au vizat domeniul macrocriminalității economice și al falsului de monedă, 26 dintre acestea fiind de amploare.

 

Au fost cercetate 257 de persoane, fiind dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 61 de persoane, iar 28 persoane au fost arestate preventiv.

 

Polițiștii au efectuat 243 de percheziții domiciliare, fiind destructurate 13 grupuri infracționale organizate, formate din 97 de persoane.

 

Criminalitatea organizată are un puternic caracter transnațional, astfel că rezultatele prezentate ar fi fost foarte greu de obținut fără sprijinul partenerilor externi și fără cooperare internațională.

 

Astfel, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate a participat în ciclul de politici al EUROPOL – EMPACT, asumându-și roluri de coordonare și desfășurând activități în domeniul traficului de persoane, traficului de migranți, criminalitatea informatică și traficul de droguri.

 

La nivelul structurilor de combatere a criminalității organizate au fost soluționate 41 de comisii rogatorii și 98 de ordine europene de anchetă solicitate de autoritățile străine și au fost transmise 53 de comisii rogatorii și 71 de ordine europene de anchetă către partenerii externi.

 

Polițiștii români au desfășurat activități investigative în 44 de echipe comune de anchetă și au participat la 31 de întâlniri coordonate de EUROJUST.

 

Colegii mei au acționat în sistem integrat cu celelalte instituții ale Ministerului Afacerilor Interne cu atribuții în domeniu pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, în contextul desfășurării 7 festivaluri muzicale cu număr foarte mare de participanți, fiind organizate acțiuni operative pentru scoaterea de pe piață a drogurilor destinate acestora.

 

Au fost demarate, alături de Centrul de Pregătire Multifuncțional Schengen, procedurile pentru crearea unei ,,cyber academy”, în vederea pregătirii ofițerilor pe linia combaterii criminalității informatice, în special pe linia efectuării perchezițiilor informatice.

 

Suntem în curs de finalizare a procedurii de achiziție a 6 aparate de testare de tip RAMAN, echipamente mobile de detectare a drogurilor şi precursorilor ce permit o identificare rapidă și precisă a substanțelor ilegale, facilitând intervențiile eficiente ale polițiștilor și contribuind la succesul operațiunilor antidrog.

 

Au fost înființate 2 laboratoare noi de analiză și profil al drogurilor la Brașov și Craiova. Sunt în curs de derulare proceduri privind achiziția de aparatură și materiale pentru dotarea tuturor laboratoarelor de analiză și profil al drogurilor, precum și a 15 echipamente mobile de scanare a drogurilor.

 

Toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără munca asiduă a polițiștilor specializați în combaterea criminalității organizate, cărora le mulțumesc pentru implicare și dăruire.

 

De asemenea, transmit public aprecierea pentru partenerii instituționali, respectiv D.I.I.C.O.T. și celelalte instituțiii din sistemul de ordine și siguranță publică și vă asigur că suntem mobilizați pentru destructurarea grupărilor infracționale organizate.