05 Martie 2023

COMUNICAT

Cooperarea polițienească internațională - pilon principal de activitate în 2022 pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne Analiza fluxului de informații gestionat prin canalele de cooperare ale Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Poliției Române arată că, în cursul anului 2022, principalele state cu care țara noastră a cooperat în domeniul aplicării legii au fost: Germania, Franța, Marea Britanie, Austria și Spania.


Cooperarea polițienească internațională - pilon principal de activitate în 2022 pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne

Analiza fluxului de informații gestionat prin canalele de cooperare ale Centrului de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Poliției Române arată că, în cursul anului 2022, principalele state cu care țara noastră a cooperat în domeniul aplicării legii au fost: Germania, Franța, Marea Britanie, Austria și Spania.

Au făcut obiectul solicitărilor 19.173 de persoane (autori de infracțiuni, suspecți, victime etc.), dintre care 15.584 de cetățeni români și 3.589 de cetățeni străini. Principalele infracțiuni care au fost vizate de solicitări au fost: furt, înșelăciune, trafic de persoane, migrație ilegală, infracțiuni informatice, infracțiuni rutiere și trafic de droguri.

Prin canalul de cooperare SIRENE, în statele membre, au fost emise următoarele semnalări de interes pentru România: 1.326 de persoane cu interdicție de intrare sau ședere și 1.290 de persoane căutate pentru participarea la proceduri judiciare. Prin același mijloc de cooperare, pe teritoriul României, au fost emise următoarele semnalări:  6.245 de persoane cu interdicție de intrare sau ședere și 14.382 de persoane căutate pentru participarea la proceduri judiciare.

De asemenea, prin canalul Interpol au fost identificate 7 persoane cu identitate falsă, 2 persoane cu identitate necunoscută, 170 de documente de identitate false, 54 de documente de călătorie false și 8 documente auto falsificate.

Tot în cadrul colaborării polițienești internaționale au fost organizate și echipe comune în sistem de lucru Task Force. Spre exemplu, în urma activităților Task Force-ului Româno-Italian pe linie de persoane urmărite, au fost depistate 391 de persoane urmărite pentru diferite fapte, în baza unor mandate europene de arestare.

În anul 2022 au fost primite 637 de solicitări care au vizat verificarea și introducerea în aplicațiile specifice Poliției Române, respectiv urmăriți și dispăruți, a 939 de fișiere specifice semnalărilor de interes Schengen.

Un alt obiectiv important al Poliției Române în anul 2022 l-a reprezentat realizarea sarcinilor asumate în calitate de Autoritate Centrală Națională în domeniul schimbului de informații din cazierele judiciare ale Statelor Membre UE, prin sistemul european ECRIS, prin efectuarea următoarelor activități:

− 185.662 de notificări primite ce vizează condamnări ale cetățenilor români în UE;

− 197 de notificări transmise pentru cetățenii statelor membre condamnați în România;

− 1.277 de solicitări transmise Autorităților Centrale ale Statelor Membre UE;

− 212.293 de solicitări primite de la Autoritățile Centrale ale Statelor Membre UE pentru verificarea în cazierul judiciar român.

Pe parcursul anului 2022, structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat la o serie de misiuni de cooperare internațională.

Astfel, Poliția Română deține calitatea de lider al acțiunii operaționale CONVERSUS din cadrul EMPACT Firearms. Operațiunea are ca scop identificarea și indisponibilizarea armelor traficate și deținute ilegal pe teritoriul statelor europene.

De asemenea, o altă acțiune importantă din același domeniu la care Poliția Română a avut un aport important este ARMSTRONG IX. Această acțiune conjugată are ca obiectiv prevenirea și contracararea traficului cu arme de foc, a pieselor componente și a munițiilor, săvârșit prin intermediul serviciilor poștale și de curierat.

Domeniul transporturilor a fost un alt palier în care Poliția Română a desfășurat acțiuni comune majore cu partenerii europeni. Nominalizăm acțiunile comune Rail Action Day (RAD-24/Blue), Rail Action Day (Active Shield) și Rail Action Week pentru prevenirea și combaterea infracționalității din domeniul transporturilor feroviare.

Acțiunile comune de verificare și control de tip M.A.C.O. „WATERSEC 12 2022”, „SAFE WATERS 2022” și „CLEAN WATERS 2022”, desfășurate în baza „Planului cadru de cooperare pentru prevenirea și combaterea criminalității din transporturile navale, pe Dunăre și în porturile românești”, au vizat creșterea siguranței și securității navigației pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, prevenirea și combaterea pescuitului ilegal, a criminalității la regimul mediului și a migrației ilegale.

În ceea ce privește Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, au fost primite 29.875 de cereri de asistență de la statele partenere și au fost transmise 18.267 de cereri în domeniile: migrație ilegală, fals în documentele de trecere a frontierei, autovehicule furate, fraudă vamală, identificarea persoanelor cu antecedente judiciare etc.

Referitor la cooperarea cu Agenția Frontex, în anul 2022, Poliția de Frontieră Română a fost implicată în 17 operațiuni comune, cu participarea a 281 polițiști de frontieră, experți în diverse profiluri profesionale și membri de echipaj pentru mijloacele de mobilitate navală. În cadrul operațiunilor Frontex, a fost detașată o navă maritimă de patrulare, autospeciale de patrulare și autospeciale de supraveghere cu termoviziune.

Poliția de Frontieră Română este unul dintre cei mai importanți contributori la rezerva de experți FRONTEX, situându-se în top 3 în ceea ce privește participarea cu specialiști în cadrul Agenției.

Principalele operațiuni Frontex la care Poliția de Frontieră Română a participat în 2022 sunt:

• Operațiunea Comună „THEMIS”, care s-a desfășurat în zona operațională Calabria - Crotone, Italia. În cadrul misiunilor desfășurate, polițiștii de frontieră români au salvat, transbordat și transportat  482 de migranți (în 5 evenimente) care se aflau în pericol pe ambarcațiuni de mici dimensiuni și supraaglomerate, ce navigau în Marea Mediterană.

• Operațiunea ”Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea area 2022”. Operațiunea a avut ca obiectiv prevenirea, detectarea și combaterea migrației ilegale, a activităților de pescuit ilegal, a poluării marine și a altor infracțiuni transfrontaliere.  În cadrul acestei operațiuni, Poliția de Frontieră, prin Garda de Coastă, a participat activ cu 23 de mijloace de mobilitate navală proprie cu 205 membri de echipaj, fiind executate 327 misiuni de patrulare.

 

În contextul războiului din Ucraina, la solicitarea Poliției de Frontieră Române, Agenția Frontex a extins Operațiunea Comună Terra 2022, desfășurată la frontiera României cu Ucraina și Republica Moldova, precum și la frontiera cu Serbia.

Astfel, Frontex a detașat în țara noastră peste 550 de polițiști de frontieră, reprezentanți ai autorităților de frontieră din alte state UE (Germania, Cehia, Austria, Danemarca, Finlanda) și polițiști aparținând Corpului Permanent, specializați în diverse profiluri profesionale.

În ceea ce privește tehnica de supraveghere, Agenția a detașat camere de supraveghere,  autospeciale cu termoviziune și autovehicule de patrulare și tehnică pentru supraveghere aeriană, constând în  2 elicoptere și un avion.

În cadrul operațiunii ”Terra 2022” au fost activate șapte puncte focale terestre - Halmeu, Sighetu Marmației, Siret, Sculeni, Albița, Oancea și Galați Rutier și trei Centre Locale de Coordonare, la Sighetu Marmației, Iași și Tulcea (în cadrul căruia a fost activat Punctul Focal Isaccea).