În perioada 23 septembrie – 6 octombrie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de Poliție Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției Frontieră, Autoritatea Navală Română și Garda Națională de Mediu, a inițiat și organizat operațiunea „CLEAN WATERS 2024”.
În perioada 23 septembrie – 6 octombrie 2024, Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de Poliție Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției Frontieră, Autoritatea Navală Română și Garda Națională de Mediu, a inițiat și organizat operațiunea „CLEAN WATERS 2024”.
Activităţile comune de verificare şi control au avut ca scop creşterea siguranţei navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a migraţiei ilegale.
Au fost efectuate 508 acţiuni şi controale, în urma cărora au fost verificate 1.850 de persoane și testați cu aparatul alcooltest 32 de membri personal navigant.
Totodată, au fost verificate 50 de societăţi comerciale, 776 de autorizaţii/licenţe/permise de pescuit și 316 nave.
În urma activităţilor specifice desfăşurate, au fost constatate, 48 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 45 de persoane.
Din totalul infracțiunilor constatate, 31 sunt prevăzute de Legea nr.176/2024 privind pescuitul şi protecția resursei acvatice vii. De asemenea, au fost constatate 6 infracțiuni la Legea nr.191/2003 privind transportul naval. Totodată, în urma verificărilor, au fost constatate 6 infracțiuni prevăzute de Legea Apelor nr. 107/1996, având ca obiect executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape, fără avizul legal al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.
Au fost aplicate 175 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 480.965 de lei și au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 3 ambarcațiuni, un motor de ambarcațiune, un autovehicul, 31 de unelte de pescuit, 552 de kilograme de produse piscicole, 2.460 de țigarete și 4,11 metri cubi de material lemnos.
Exemple:
1. La data de 4 octombrie 2024, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Transporturi Navale Corabia, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, în cooperare cu inspectori din cadrul A.N.P.A. Olt, au depistat un bărbat, domiciliat în orașul Corabia, județul Olt, care deținea 214 kilograme de pește viu/proaspăt, de diferite specii, pentru care nu a putut prezenta documente care să ateste proveniența.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comercializarea fără documente de proveniență a peștelui și a altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori a produselor din pește, întreaga cantitate de pește fiind confiscată și predată unei unități specializate, pentru comercializare.
2. La data de 25 septembrie 2024, polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Tulcea, în cooperare cu lucrători din cadrul Oficiului de Căpitănie Măcin, au depistat, în zona km. 64 al fluviului Dunărea, un bărbat, domiciliat în localitatea Gârliciu, județul Constanța, în timp ce conducea o șalupă, în convoi cu un bac de trecere, efectuând o trecere din malul stâng, la malul drept, fără a deține brevet sau certificat capacitate corespunzător.
Totodată, s-a constatat că o persoană, administratorul societății care ar fi avut în proprietate nava, ar fi încredințat, cu știință, conducerea navei unei persoane fără brevet sau certificat capacitate corespunzător.
În cauză, a fost dispusă începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat capacitate corespunzător și fapta comandantului sau a unei alte persoane care încredințează cu știință conducerea navei unei persoane fără brevet sau certificat capacitate corespunzător.
3. La data de 27 septembrie 2024, polițiștii Biroului de Poliție Transporturi Navale Galați, împreună cu reprezentanții Comisariatului Județean de Mediu Galați, au identificat, amplasată în fluviul Dunărea, o plasă de pescuit de tip setcă, compusă, cu dimensiunile de aproximativ 100 de metri lungime, cu ochiul de 40x40mm/50x50mm, 2 metri înălțime, confecționată din fir textil și sintetic.
În aceasta, ar fi fost capturate 17 exemplare de cegă, pește din specia sturion, în stare vie, interzis la capturare.
Astfel, cele 17 exemplare vii de cegă au fost redate mediului acvatic, iar plasa de tip setcă sus-menționată a fost indisponibilizată, în vederea depunerii acesteia la Camera de Corpuri Delicte.
A fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de pescuitul, deținerea, transportul, comercializarea sturionilor capturați pe teritoriul României din habitatele piscicole naturale, precum şi a produselor şi subproduselor obținute din aceștia.