23 Noiembrie 2023

CERCETAȚI PENTRU TRAFIC DE MIGRANȚI

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Inspectoratul General al Poliției Române, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a mai multor persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți.


 

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Inspectoratul General al Poliției Române, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a mai multor persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și  trafic de migranți.

 

Video: https://youtube.com/shorts/YgUiswrmD0g

 

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că, începând cu anul 2019, mai multe persoane de naționalitate română și vietnameză ar fi creat o filieră infracțională, cu ramificații în mai multe state din estul Europei și, sub coordonarea unor lideri români și vietnamezi, ar fi acționat în scopul traficării migranților de origine vietnameză în Germania, Cehia, Franța și Marea Britanie.

 

Activitatea membrilor grupului infracțional organizat ar fi constat în îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferul şi adăpostirea migranților vietnamezi, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României.

 

În cursul cercetărilor, au fost reținute 13 transporturi cu 101 migranți ilegali, o parte dintre aceștia fiind depistați la granița româno-maghiară.

 

În privința modului de operare, s-a stabilit că migranții recrutați de  membrii grupului infracțional ar fi fost transferați temporar, de la locurile de muncă, situate pe întreg teritoriul României, în locații de tip safe-house, din municipiului București.

 

Pentru optimizarea transporturilor, ar fi fost grupați câte 8-10 migranți și îmbarcați în mijloace de transport de tip autoutilitare sau autocamioane prevăzute (în cele mai multe cazuri) cu compartimente special create pentru disimulare, punându-le  astfel   în pericol viața.

 

Pentru serviciile oferite, rudele  migranților rămase în  țara de origine,  îndatorându-se în condiții împovărătoare, ar fi achitat în Vietnam membrilor grupării infracționale  sume între 4.000 și 8.000 de euro, în funcție de țara de destinație. 

 

În urma a 9 percheziții domiciliare efectuate în municipiul București și în județele Buzău, Ilfov și Hunedoara, au fost descoperiți și ridicați 239.000 de lei, 52.400 de euro, 2.500 USD, 4 auto cu o valoare de piață totală de 100.000 de euro, un pistol cu gaze pentru care nu este deținută autorizație, dispozitive mobile pentru comunicare, numeroase înscrisuri, precum și alte mijloace de probă.

 

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii  Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – Direcţia de Prevenire și Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere – Serviciul de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere, Gărzii de Coastă și Centrului de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti Otopeni.

 

La datele de 22 noiembrie 2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 7 persoane, pentru 24 de ore, fiind dispusă măsura controlului judiciar față de alte 4.

 

În cursul acestei zile, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă a 6 dintre persoane și a arestului la domiciliu pentru cea de a șaptea, pentru 30 de zile.

 

Investigațiile privind activitatea grupului infracțional organizat au fost realizate cu sprijinul EUROPOL, care a pus la dispoziția autorităților române inclusiv o echipă mobilă, pentru verificarea în timp real a datelor și informațiilor obținute în urma desfășurării operațiunilor din teren.

 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

 

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul jandarmilor din Jandarmeria Română și al polițiștilor Gărzii de Coastă din cadrul  Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

 

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.