23 Decembrie 2024

Campania "Siguranța este un drept al tuturor!"


În cursul anului 2023, Poliția Română în colaborare cu Fundația Sensiblu și cu sprijinul Agenției ONU pentru refugiați – UNHCR a derulat în perioada 01 iulie – 31 decembrie, la nivel național, Campania de prevenire a violenței de gen Siguranța este un drept al tuturor!.

Campania a avut drept scop dezvoltarea contribuției Poliției Române la protejarea și promovarea drepturilor persoanelor expuse la riscul violenței de gen, în special refugiate în contextul crizei din Ucraina, prin oferirea de sprijin, informații și resurse. Activitățile au fost foarte apreciate de beneficiare și parteneri, iar Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a primit invitația de a continua în 2024 demersurile de informare preventivă în comunitățile în care sunt concentrate mai multe persoane din Ucraina, respectiv Suceava, Constanța, Vâlcea și Municipiul București.

Pentru realizarea scopului campaniei au fost organizate activități preventive în comunitățile vulnerabile și în centrele pentru refugiați, individual sau în echipe comune polițiști-asistenți sociali ai fundației Sensiblu. Au fost diseminate materiale de informare (pliante și afișe) către un număr mare de beneficiari, în comunități și în sediile de poliție.

La sesiunile de informare au fost transmise recomandări pentru gestionarea situațiilor conflictuale, violenței stradale (prevenire și reacție la evenimente), violenței domestice (cu accent pe emiterea ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție, modalitățile de intervenție ale poliției), bullyingului în unitățile de învățământ cât și pentru prevenirea traficului de persoane (modalități de recunoaștere, prevenție și intervenție).

Materialele au fost tipărite atât în limba română cât și în ucraineană, iar diseminarea lor a fost vizat, cu precădere, județele în care numărul persoanelor refugiate este mare (București, Suceava, Constanța, Galați, Vâlcea, Cluj).

Pentru ca informațiile să ajungă la beneficiari pe cât mai multe căi de comunicare, s-a pus accent și pe transmiterea mesajelor preventive prin intermediul mass-media, inclusiv în mediul online.

Participarea Poliției Române s-a concretizat în:

  • Consultanță de specialitate pentru elaborarea și actualizarea materialelor preventive care au fost puse la dispoziție în format electronic și printat;
  • Organizarea de activități informativ-preventive realizate de polițiștii de la compartimentele de prevenire a criminalității la care au fost invitați și polițiști din alte structuri, în vederea promovării domeniilor de intervenție și drepturilor pentru victimele infracțiunilor;
  • Implicare în organizarea evenimentelor cu impact mediatic;
  • Coordonarea implementării proiectului la nivel național.

 

Indicatori de evaluare cantitativă

  • Au fost organizate 258 de acțiuni pentru aproximativ 10.375 de beneficiari din toate județele unde sunt comunități de imigranți ucraineni. Activitățile au avut ca scop diseminarea informațiilor privind creșterea gradului de siguranță în rândul imigranților și cunoașterea drepturilor, legislației și procedurilor de intervenție ale poliției.
  • Reprezentanții structurilor de prevenire a criminalității din Poliția Română precum și specialiștii fundației au fost vizibili în presa scrisă/online și au participat la emisiunile posturile tv locale. Total: 59 de colaborări cu mass-media.

 

Elemente de evaluare calitativă:

Beneficiarele sesiunilor preventive au apreciat ca utile și foarte utile informațiile oferite de polițiștii structurilor de prevenire a criminalității și au considerat că, prin replicarea proiectului în anul 2024 și organizarea, în continuare, a unor noi sesiuni și activități tematice, vor putea primi recomandări pentru creșterea gradului de siguranță și evitarea unor situații de risc. Refugiatele din Ucraina au solicitat, de asemenea, ca aceste sesiuni să se desfășoare tot cu polițiste, deoarece le este mai ușor să interacționeze, astfel, cu organele de poliție, și să ceară ajutor în caz de pericol. 

Principalele subiecte de interes propuse de persoanele imigrante:

  • Siguranța pe stradă și în mijloacele de transport în comun;
  • Raportarea agresiunilor sexuale în spațiul public;
  • Legea privind protecția drepturilor copilului;
  • Modalitatea de raportare a infracțiunilor de către cei care nu cunosc limba română sau engleză;
  • Suportul pe care îl poate oferi poliția pentru femeile agresate;
  • Diferențele între modul în care poliția abordează situațiile de violență domestică în Ucraina și România;
  • Obținerea unui ordin de protecție și a unui ordin de protecție provizoriu;
  • Probarea violenței, inclusiv a celei psihologice și a violului marital;
  • Modalitatea în care agresorul este monitorizat de poliție prin brățările electronice;
  • Răpirile, exploatarea și traficul de persoane.