26 August 2022

Campania Sărbătorile se petrec în familie


Campania ”Sărbătorile se petrec în familie. Tu știi unde este copilul tău?” s-a implementat în perioada 20 decembrie 2021 – 7 ianuarie 2022 și a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare ale minorilor din familie și centrele de protecție.

          Având la bază informațiile reieșite din Studiul privind disparițiile de minori: o viziune tripartită asupra plecărilor voluntarerealizat de institut în 2021 care arată că plecările sunt în legătură strânsă cu sfera emoțională: neînțelegeri cu părinții, interdicții, nevoia de a atrage atenția, respectiv relațiile amoroase, campania a vizat, pe de-o parte, informarea părinților/tutorilor legali cu privire la necesitatea supravegherii permanente a minorilor și importanța menținerii unei legături de încredere/unei bune comunicări cu aceștia și totodată și creșterea gradului de informare a minorilor asupra riscurilor inerente plecării dintr-un climat de siguranță și protecție.

Mesajele au fost transmise publicului larg, cu sprijinul mass-media și mai ales prin intermediul rețelelor de socializare populare în rândul tinerilor (Tik-Tok, Snapchat, Instagram etc.), dar și țintit, către adulții participanți în grupurile de sprijin ale părinților care se confruntă cu repetate episoade de fugă a minorilor.

 

În sprijinul părinților care se confruntă cu această problemă, recomandările specialiștilor conțin încurajări pentru:

  • păstrarea unei bune comunicări cu minorul
  • cunoașterea cercului de prieteni al copilului și a activității acestuia în mediul online, în special pe rețele de socializare
  • petrecerea unui timp de calitate în familie pentru creșterea încrederii și afecțiunii reciproce
  • rezolvarea problemelor cu calm și diplomație, fixarea unor limite în libertatea minorului, împreună cu acesta, și cu explicarea motivelor pentru anumite interdicții
  • implicarea minorului în activități recreative și grupuri sportive sau artistice pentru dezvoltare personală armonioasă și anturaj pozitiv.

 

În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut:

  1. Verificați la rude şi prietenii apropiați dacă nu cumva se află la aceștia;
  2. Anunțați în cel mai scurt timp Poliția; sesizarea dispariției unui minor se poate face prin apel la numărul de urgență 112, prin sesizare directă la sediul unității de poliție sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren.
  3. Păstrați-vă calmul! Chiar dacă vă aflați într-o stare de emoție puternică, este foarte important să vă stăpâniți, pentru a oferi polițiștilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.
  4. Trebuie să fiţi în măsură să furnizaţi anchetatorilor:
  • descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare;
  • câteva fotografii recente ale copilului;
  • o înregistrare audio-vizuală, dacă dispuneți de aşa ceva;
  • descrierea obiectelor de vestimentație cu care era îmbrăcat copilul la momentul dispariției, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa
  • împrejurările în care a dispărut;
  • profilul său moral, starea de sănătate;
  • o listă cuprinzând persoanele din anturajul său, locuri pe care obişnuia să le frecventeze;
  • datele de contact ale adulților apropiați (bunici, unchi, mătuși, vecini etc.);
  • orice altă informație care vi se pare de interes pentru polițiști (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariția unor obiecte personale din camera sa etc.)