Poliţia Română a declanșat, în urmă cu o lună, acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor desfăşurate de persoanele fizice şi juridice cu articole pirotehnice.
Poliţia Română a declanșat, în urmă cu o lună, acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor desfăşurate de persoanele fizice şi juridice cu articole pirotehnice.
Polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în colaborare cu polițiștii Direcției de Ordine Publică, Direcţiei de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Poliție Transporturi, Direcției Rutiere și ai Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, acționează pentru creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022.
Acţiunile au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare, de societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, precum şi identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.
Astfel, până în prezent, au fost verificate 466 de persoane fizice și juridice autorizate, fiind efectuate 1.624 de acţiuni în complexe, pieţe şi alte obiective. Pe timpul desfășurării acțiunilor, au fost identificate 466 persoane fizice și juridice neautorizate.
În urma acestor activități, au fost înregistrate 445 de dosare penale, în care sunt cercetate 532 de persoane. De asemenea, au fost constatate 523 de infracțiuni și aplicate 137 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 127.650 de lei.
Totodată, au fost confiscate 44 de tone de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 și P, în valoare de peste 1.400.000 de lei.
În cadrul acțiunilor, polițiștii cooperează cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.