IEŞIREA DINTR-O RELAŢIE ABUZIVĂ

 

Iesirea dintr-o relație abuzivă sau violentă nu este ușoară. Poate că încă mai speri că lucrurile se vor schimba sau iti este teamă de ceea ce partenerul tau ar putea sa faca în cazul în care descoperă că încerci să pleci. Oricare ar fi motivele, probabil te simți ca o prizonieră, neajutorată. Dar exista ajutor disponibil. Există resurse disponibile pentru femeile abuzate și bătute, inclusiv adăposturi, chiar și centre de formare pentru a-ti putea gasi un loc de muncă, servicii juridice și de îngrijire a copiilor. Meriți să trăiești fără teamă. Începe prin a cere ajutor.

De ce nu pleci? Este întrebarea pe care mulți oameni o pun atunci când află că o femeie este abuzata. Dar dacă esti într-o relație abuzivă, știi că nu este atat de simplu. Incheierea unei relații importante nu este niciodata usoara. Este chiar mai greu atunci când ai fost izolata de familie și prieteni, psihologic tinuta la pamant, demoralizata, controlata financiar și amenințata fizic.

Poate te afli in etapa in care incerci sa te decizi dacă să ramai sau să pleci si te simti confuza, nesigura, speriata și obosita. Intr-un moment, iti doresti cu disperare să scapi, iar in următorul, vrei să ramai si sa suporti orice pentru a salva relatia. Poate chiar te invinovatesti pentru abuz sau te simti slaba și rusinata pentru că ai stat atat de mult timp. Nu te lasa cuprinsa de confuzie, vinovăție, sau auto-culpabilizare.

Singurul lucru care contează este siguranța ta.

Dacă esti abuzata, aminteste-ti:

  • Nu esti tu de vina pentru ca ai fost batuta sau maltratata.
  • Nu esti tu de vina pentru comportamentul abuziv al partenerului tau.
  • Meriti să fii tratata cu respect
  • Meriti sa traiesti in siguranta si sa ai o viata fericita.
  • Copiii tai merita sa traiasca in siguranta si sa duca o viata fericita.
  • Nu esti singura! Exista oameni care doresc sa te ajute.

Decizia de a pleca

In perioada in care te confrunti cu decizia de a întrerupe relația abuzivă sau sa mai încerci sa o salvezi, ține cont de următoarele lucruri:

Daca inca mai ai speranta ca partenerul abuziv se va schimba … abuzul se va întâmpla, probabil, din nou. Agresorii au probleme profunde emotionale si psihologice. În timp ce schimbarea nu este imposibila, aceasta nu este rapida sau ușoara. Și schimbarea se poate întâmpla doar daca agresorul își asumă întreaga responsabilitate pentru comportamentul său, caută tratament profesionist și se inceteaza in a te mai invinui pe tine, copilăria nefericită, stresul, munca, bautura, sau temperamental sau pentru comportamentul abuziv.

Dacă crezi că il poti ajuta pe agresor sa se schimbe … Este normal sa-ti doresti să îl ajuti pe partenerul tau. Crezi ca esti singura care il intelege sic a este responsabilitatea ta sa-I rezolvi problemele. Dar adevărul este că, ramanand si acceptand in continuare abuzurile repetate, ii consolideaza convingerea ca isi poate permite si mai mult, ca este normal, sa aiba un comportament abuziv. În loc sa-l ajuti pe agresor, contribui la perpetuarea problemei.

Daca partenerul tau a promis ca se va opri din abuz … Când se confruntă cu consecințele, agresorii pledează adesea pentru o altă șansă, cer iertare, și promit să se schimbe. Ei pot chiar sa creada ceea ce spun in acel moment, dar scopul lor adevarat este de a rămâne în control și de a va opri sa plecati. Dar cele mai multe ori, se întorc rapid la comportamentul lor abuziv odată ce au fost iertati și nu mai sunt ingrijorati de faptul ca vei pleca.

Daca partenerul tau a acceptat sa faca terapie… Chiar daca partenerul tau merge la consiliere psihologica, nu există nici o garanție că se schimba. Multi agresori, dupa terminarea orelor de terapie impuse de tine sau judecator, continua sa fie violenti sivabuzivi. Daca partenerul tau s-a oprit, minimalizeaza problema sau isi cere scuze, asta e un semn bun. Dar tu trebuie sa iei decizia in functie de cine si cum este el acum, nu in functie de cel care speri ca va deveni.

Daca esti îngrijorata de ce se va întâmpla dacă vei pleca … Este posibil să-ți fie frică de ceea ce er putea face partenerul tau abuziv, unde vei merge, sau cum vei putea oferi copiilor tai sprijin. Dar nu lasa frica de necunoscut sa te tina într-o situație periculoasă, nesănătoase.

Semne că agresorul dumneavoastră NU se va schimba:

El spune că nu se poate schimba decât dacă stai cu el și-l sprijini.

Incearcă sa obțina compasiune de la tine, copiii tăi, sau familie și prieteni.

Asteapta ceva la schimb de la tine pentru a cere ajutor sau a se schimba.

Minimalizeaza abuzul sau neagă cât de grav a fost cu adevărat.

Continuă să dea vina pe alții pentru comportamentul său.

Susține că tu ești cea care esti de fapt abuziva.

Face presiuni să te duci la consiliere de cuplu.

Va spune sit e va santaja emotional că-i datorezi o altă șansă.

Trebuie să insisti mereu pe langa el ca sa continue să rămână în tratament.

Te preseaza să iei decizii cu privire la relația voastra.

Nu astepta pana este prea tarziu!

 

PLANUL DE SIGURANTA

Indiferent dacă esti sau nu pregatita sa-l parasesti pe agresor, există lucruri pe care le poti face pentru a te proteja. Aceste sfaturi de siguranță pot face diferenta intre a fi grav rănita sau ucisa și a scăpa cu viața.

Fii pregătita pentru situații de urgența

• Cunoaste-i semnele declansatoare ale abuzului. Fii in alerta dupa semne și indicii că agresorul tau este supărat și poate exploda în furie sau violență. Vino cu cat mai multe motive credibile pe care le poti utiliza pentru a ieși din casă (atât în ​​timpul zilei cat și pe timp de noapte).

• Identifica zonele sigure ale casei. Sa stii unde sa te poti refugia in cazul in care o cearta sau un posibil atac este de neevitat. Evita spațiile mici, închise, fără ieșire (cum ar fi dulapuri sau băi) sau camere cu posibile arme (cum ar fi bucătăria). Dacă este posibil, alege o camera cu un telefon și o ușă în afara sau o fereastră.

• Stabileste un cuvânt de cod. Stabilirea unui cuvânt, frază, sau semnal te poate ajuta pentru sa-ti pui in garda copiii, prietenii sau vecinii că ești în pericol, iar ei ar trebui sa sune, in acest caz, la politie.

Fa-ti un plan de evadare

• Fii gata să pleci la momentul potrivit. Tine-ti masina alimentata, dacă ai una și într-o pozitie usor de iesit din parcare. Ascunde o cheie de rezerva a masinii intr-un loc la care poti avea acces rapid. Patreaza o suma minima de bani de urgență, haine, numerele de telefon importante și documentele de identitate ale tale si copiilor ascunse într-un loc sigur (in casa unui prieten, de exemplu).

• Repeta de cateva ori iesirea rapida in conditii de siguranta. Repetarea planului de evacuare iti va face mai usoara plecarea in cazul in care esti atacata de catre agresor. Dacă ai copii, repeta si cu ei, ca o joaca, planul de evadare.

• Incearca sa memorezi o lista de contacte de urgență. Intreaba mai multe persoane de încredere dacă ii poti contacta in caz de nevoie pentru o noapte de cazare sau sa contacteze poliția.

Protejeaza-ti intimitatea

Este posibil să-ți fie frică să pleci sau sa ceri ajutor de teama ca partenerul tau se va răzbuna dacă află. Aceasta este o preocupare legitimă. Cu toate acestea, există măsuri de precauție pe care le poti lua pentru a rămâne în condiții de siguranță fara ca agresorul sa afle ce intentionezi tu sa faci. Atunci când cauti ajutor impotriva violenței domestice și abuzului, este important să-ți acoperi urmele, mai ales atunci când utilizezi telefonul sau calculatorul

Atunci când cauti ajutor impotriva violenței domestică, incearca sa apelezi de la un telefon public cu plata sau un alt telefon din afara domiciliului comun, dacă este posibil.

• Foloseste o cartelă de telefon prepaid. Aminteste-ti că dacă utilizezi telefonul fix de acasa, numerele de telefon apelate pot fi listate, la cerere, pe factura lunară care va ajunge acasa. Chiar dacă ai plecat deja la momentul în care facture detaliata ajunge acasa, agresorul poate sa te urmareasca folosind numerele de telefon la care ai cerut ajutor.

• Verificați setările telefonului mobil. Există tehnologii pentru telefonia mobila pe care agresorul le poate utiliza pentru a asculta apelurile purtate sau pentru a urmări locația in care te afli. Agresorul poate folosi telefonul mobil ca un dispozitiv de urmărire în cazul în care acesta are GPS, este în “modul silențios”, sau este setat la “raspuns automat.” Deci, inchide-l atunci când nu este în uz sau lăsându-l în urmă când fugi de agresor.

Ia-ti un alt telefon mobil. Ia in considerare achiziționarea unui telefon mobil prepaid sau a unui alt telefon mobil despre care agresorul nu știe.

Siguranta pe calculator și Internet

Agresorii monitorizarea de multe ori activitățile partenerilor lor, inclusiv folosirea calculatorului. În timp ce există modalitati de a șterge istoricul de Internet, acest lucru poate fi un semnal de alarma pentru partenerul tau că încerci sa ascunzi ceva, asa ca fii foarte atenta. În plus, este aproape imposibil sa ștergi un calculator de toate dovezile, istoricul site-urilor vizitate etc, dacă nu știi foarte multe despre computere.

Utilizați un computer în condiții de siguranță. Dacă cauti ajutor on-line, cel mai sigur este sa utilizezi un calculator din afara casei in care locuiesti. Poti utiliza calculatorul de la locul de muncă, casa unui prieten, biblioteca etc

Fii prudenta cu mailurile si mesajele trimise. Mailurile și mesajele trimise pe chat-uri nu sunt cel mai sigur mod de a obține ajutor pentru violență domestică. Fii deosebit de atenta atunci când trimiti mailuri, pentru ca s-ar putea ca agresorul să știe cum să acceseze contul tău, sa-ti cunoasca deja parola de acces in cont. Ia în considerare crearea unui nou cont de mail despre care agresorul sa nu știe nimic.

Schimba numele de utilizator și parola. Creaza-ti conturi de mail folosind utilizatori si parole noi, schimba parolele la serviciile bancare on-line, precum și la alte conturi sensibile. Chiar dacă nu crezi că agresorul are parolele, el poate le-a ghicit (zilele voastre de nastere, ale copiilor, nume si date commune) sau a folosit un program spyware sau keylogging pentru a le obține. Alege parole pe care agresorul nu le poate ghici (evita zile de nastere, porecle sau alte informații personale).

Protejarea-te de supravegherea GPS și dispozitive de înregistrare

Agresorul nu are nevoie să fie expert in tehnologie pentru a putea utiliza tehnologia de supraveghere, pentru a-ti monitoriza mișcările și asculta conversațiile. Fii conștienta de faptul că agresorul poate folosi camere ascunse, cum ar fi “Nanny Cam”, sau chiar un monitor de copil pentru a te verifica pe tine. Sistemele de tip GPS, dispozitive de poziționare globală sunt, de asemenea, ieftine și ușor de utilizat. Dispozitivele GPS pot fi ascunse în mașină, geanta, sau alte obiecte pe care le porti cu tine. Agresorul poate utiliza, de asemenea, sistemul de GPS al masinii pentru a vedea unde ai fost.

Dacă descoperi orice dispozitive de urmarire sau înregistrare, lăsa-le acolo până cand esti gata să pleci. Deși ar putea fi tentant pentru tine sa le elimini sau sa le închizi, acest lucru il va alerta pe agresor că ai aflat de ele si l-ar face si mai suspicios in legatura cu intentiile tale.

Protejarea-te după ce ai plecat

Sa te protejezi de agresor este la fel de important dupa ce ai plecat, cum era si cand locuiati impreuna. Pentru a te proteja, ar putea fi necesar să te muti intr-un loc in care fostul partener nu te poate găsi. Dacă ai copii, s-ar putea sa fie nevoie sa-i transferi la o alta școala.

Pentru a păstra noua locație secreta:

• Nu-ti lista numarul de telefon – suna la compania de telefonie fixa sau mobila pentru a cere acest lucru.

• Pentru facturi si corespondenta foloseste mai bine o cutie de oficiu poștal, decât adresa de acasă.

• Anuleaza conturile bancare vechi și cardurile de credit, mai ales dacă au fost comune cu agresorul. Când deschizi conturi noi, foloseste o alta banca.

Dacă ai rămas în aceeași zonă cu agresorul, schimba rutina zilnica. Foloseste un alt drum pentru a ajunge la serviciu, evita locurile unde mergeati impreuna, comune, unde agresorul te-ar putea gasi, cauta alte magazine, piete pentru a-ti face cumparaturile. Tine la tine tot timpul un telefon mobil incarcat pentru eventualitatea in care va trebui sa suni la 112.

Semnalări cazuri de corupţie

Ați sesizat un caz de corupție? Apelați linia telefonică gratuită a Direcţiei Generale Anticoruptie: 0800.806.806

Detalii

Relaţii cu publicul

Aflați informații utile privind depunerea petițiilor sau solicitarea de audiențe la conducerea Poliției Române.

Detalii

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a fi la curent cu noutățile privind activitatea Poliției Române.

Detalii